Skal sake serveres varm eller kald, og i hvilke glass? Finnes det noen regler? Få noen enkle kjøreregler av Ølakademiets egne, autoriserte sakesommelier.
Publisert: 26.04.19
Foto: Malene Kolstø
Kategori: Sake
For det første, drikk saken slik du liker å drikke den – det viktigste er at du deler sake med noen du er glad i! Etter japansk kultur skal en nemlig aldri skjenke sake til seg selv, den skal skjenkes til hverandre. Ikke nok med det, du skal alltid drikke sake mens du ser på noe fint.
Servering av varm sake
Eksempel på sake som kan drikkes varm er Terada Honke Katori 90 som har en lavere poleringsgrad av risen.
Varm sake er aller best når det er kaldt ute, men også når det kommer til å kombinere sake og mat. Ved å varme opp saken fremheves nemlig sødme og “umami”. Varme opp saken ved å benytte en “tokkuri” i et varmebad. Det er viktig at man passer på temperaturen, slik at du får det beste ut av saken. En varm sake bør serveres mellom 30-50 grader og drikkes fra en “ochoko”.
Les også: Hva er sake? Noen grunnleggende forklaringer
Servering av kald sake
Dersom vi tar for oss litt historie ble det ikke vanlig å drikke kald sake før sent på 1960-tallet. Ved bruk av maskiner kunne man forbedre rispoleringsteknikker og få en mer raffinert sake enn tidligere. Dette førte til en ginjo-eksplosjon på 1980-tallet, der elegante og renere saker ble introdusert. Serverer du kald sake, skal temperaturene ligge mellom 5 og15 grader, og du kan fint drikke kald sake fra vinglass, eller klassiske “kiriko”. Er du glad i sushi, er det uten tvil den kalde saken du skal velge til dette!
Forslag til sake som bør drikke kald er Kariho Rokushu Jumai Ginjo eller Kiss of Fire Junmai Daiginjo.
En mini sakeordliste:
- Umami: Den antatt femte grunnsmaken, ved siden av søtt, salt, surt og bittert.
- Tokkuri: Tradisjonsrik japansk flaske, oftest med smal hals.
- Ochoko: Liten, sylinderformet kopp uten hank.
- Kiriko: Lite, slipt glass. Japansk tradisjon.
Ønsker du å lære mer om sake? Bli med på sake-smaking i Oslo! Du kan melde deg på her.