Digitalt ost og ølkurs – live via nettet

(2 omtaler)

kr 490,00

På lager

Kategori:

Beskrivelse

Dette kurset går live via zoom på oppsatte datoer. Les mer om gjennomføringen av digitale kurs her.


Bli med på vårt digitale kurs Ost og øl – en reise i historien med smaking.

Hvilke øltyper passer til ulike type oster, og hvorfor passer de så godt sammen? Vår ølsommelier gir deg svarene. Samtidig som du får nyte noen fantastiske smaksopplevelser, når kombinasjonene treffer!

Gjennom enkle kjøreregler, smaksteknikker og øvelser blir du bedre kjent med utvalgte oster og ølstiler. La deg samtidig inspirere og få gode tips til ostekvelden hjemme for gode venner.

Vi lover fest i kjeften og mye smak!

Hva lærer du?

  • Her blir det historie om både øl og ost!
  • Du lærer å kombinere ost og øl gjennom enkle kjøreregler, smaksteknikker og øvelser.
  • Her blir man bedre kjent med smak gjennom ulike ostefamilier og ølstiler.
  • Det blir tips til ostefatet med tilpassede øl for gode venner.
  • Vi lover deg også gode råd om innkjøp, oppbevaring og servering.

Innkjøpsliste

Velkommen til digitalt ost og ølkurs! Vi anbefaler deg å handle inn ølene og ostene fra denne listen. Alle ølene finnes på Vinmonopolet og ølene kan også bestilles via deres nettside. Skulle du derimot ikke få tak i ølene vi har foreslått, anbefaler vi at du tar en prat med Vinmonopolets betjening som hjelper deg med et godt alternativ. Det viktige er at du finner en typeriktig øl innenfor stilen vi skal smake på. Merk at dersom du skal bestille inn ølet med direktelevering fra polet, kan leveringstiden være opptil 14 dager. Ostene finner du i de fleste dagligvarebutikker.

Lykke til med innkjøpet!

Innkjøpsliste øl

Pils (Apéritif)
Foretrukket: Haandbryggeriet Pils
Alternativ: Lederer Pils

Hveteøl
Foretrukket: Weihenstephaner Hefeweissbier
Alternativ: Paulaner Hefe Weissbier

Pale ale
Foretrukket: 7 Fjell Dopamine Addictive Pale Ale
Alternativt: Sierra Nevada Pale Ale

Surøl
Foretrukket: Nøgne Ø Kriek of Telemark
Alternativt: Oud Beersel Oude Kriek

Porter
Foretrukket: Founders Porter
Alternativt: Fuller’s London Porter

Innkjøpsliste ost

Hvitmuggost
Brie de Meaux eller Brie de Paris

Fast ost
Manchego

Geitost
Chèvre

Blåmuggost
Roquefort eller Stilton

SLIK BLIR KURSET VELLYKKET:

  • Planlegg innkjøpene og utvalget
    • Velg ølene og ostene du ønsker å benytte til smakingen
    • Beregn 8-10 cl øl til hver person som skal delta på smakingen.
    • Beregn ca 20-25 gram av hver ost som du velger til smakingen.
    • Sett varebestillingen på Vinmonopolet.no, besøk ditt pol, ostebutikken eller din lokale matbutikk
  • Smak sammen med dine venner
    • Fint å dele smaksopplevelsene sammen. Husk hensynet til gjellende smittevernregler.
    • Hva smaker og lukter ølet og ostene? Hvordan er kombinasjonene? Diskuter gjerne
    • Sosialt
  • Valg av glass
    • Styr unna halvlitersglasset
    • Bruk glass med tulipanform og stett – bedre å kjenne aromabildet
    • Om du ikke har et egnet glass, kan vinglass benyttes
    • Husk å skylle glassene før bruk
  • Vann og kjeks
    • Husk vann mellom alle ølslagene
    • Skylling og vann er sunt
    • I tillegg bør man ha tilgang på noen nøytrale kjeks, som man benytter i mellom øltypene for å nøytralisere munnhulen
  • Temperatur på øl og oster
    • Temperatur er viktig for hvordan du opplever smaken.
    • Ikke drikk ølet kaldt, husk riktig temperering
    • Ulike ølstiler serveres på ulike temperaturer
    • Generell regel: Alkoholstyrke + 2, da finner du den ideelle serveringstemperatur for smakingen
    • Det er bedre å servere ølet for kaldt enn for varmt. Da ølet blir raskt varmt i glasset.
    • Server osten temperert. Ta osten ut fra kjøl ca 1,5 time før den skal nytes.
  • Unngå sterk mat, lukter og parfyme
    • Styr unna parfyme og røyk før og under smaking, da det blir vanskelig å kjenne luktene.
    • Unngå også sterk mat i forkant av smakingen.
  • Ta notater underveis
    • Noter gjerne hva du smaker. Det gjør det enklere å huske tilbake. Hva syntes du om ølene? Hvordan smakte ostene? Hva var din favoritt kombinasjon? Du kan også laste ned ulike app’er eksempel: Untappd, Rate Beer. Her kan du gi ølene poeng og skrive korte notater.
  • Skjenke øl – slik skjenker du perfekt!
    • Øldrikking skal være en sanselig opplevelse, og tørsten skal bygges opp i likhet med skummet under skjenkingen. Å helle øl fra flaske er en egen kunstform.
    • Finn frem et rent ølglass. Glasset kan stå på bordet eller du kan holde glasset i den ene hånda og flaska i den andre.
    • Holder du glasset i hånda er det fint å skrå glasset. Skjenk ølet med middels fart midt i glasset. Står glasset på bordet bør tappehastigheten reduseres noe. Målet er å danne skum og fjerne noe av kullsyren, samtidig som aromaene i ølet skal frigjøres. Pass på at ølet ikke slås ned langs glassveggen, da du vil miste skumtoppen.
    • Skjenk ølet forsiktig gjennom skumtoppen i glasset, til du har igjen litt øl igjen i bunnen av flaska.
    • Rist opp det gjenværende ølet i flasken, og topp glasset med mer skum. Har du tappet ølet riktig skal du ha et skumlokk på en halv tommels lengde. NB! Øl som har bunnfall skal ikke ristes. Her skal flasken stå, og skjenkes forsiktig. Slanten fra bunnen skal ikke i glasset.
    • Så er det selvfølgelig ingen regel uten unntak. Stout, ale, mørk lager og kraftige øltyper skjenkes midt i glasset som en raus cognac.
    • Hveteøl behandles også litt annerledes, da det er ufiltrert øl som kreves at flasken snus før ølet skjenkes. Ølet skjenkes i to runder, der første skjenking skjer skrått i glasset. Deretter avslutter du med å rette opp glasset og toppe glasset med fint skum. Bruk et høyt glass.

Datoer og påmelding

Deltakere må melde seg på senest 48 timer i forkant slik at man rekker å motta nødvendig informasjon. Eneste betalingsmiddel er gavekort, som må oppgis ved påmelding. Ha derfor gavekort klart før du melder deg på.

Ost og ølsmakinger går direkte på disse tidspunktene:

2 omtaler for Digitalt ost og ølkurs – live via nettet

  1. Magnus Riiber Denstad

    Fantastisk bra gjennomføring av kurset med meget gode oster og selvfølgelig gode øl.
    Kunnskapsrike ølsomelierer med mange gode tips.

  2. Sindre Berge

    Flott opplevelse med kunnskapsrike verter!

Skriv en omtale

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi kan levere gavekortet for degGratis leveringstjeneste

Ønsker du gavekortet levert kun til egen e-post, la feltene under stå tomme.

Vi kan levere gavekortet direkte til mottaker for deg! Fyll ut navn og e-post til den som skal ha gavekortet, skriv en personlig hilsen og velg dato for utsendelse. Da sender vi gavekortet på e-post til jubilanten om formiddagen på valgt dato!

På lager