Lutefisk har lange tradisjoner, og stadig flere av oss spiser det i julen. Mulige tilbehør er mange og ofte stedbunden, men vi er mest vant med bacon og ertepuré.
Du kan selvsagt dampe lutefisken i en kjele, men bruk da alltid rist. Vi sverger til å tilberede den i stekeovnen, det synes vi gir best smak og konsistens.
Ertepuré lager vi fra bunnen av. Og vi lager den alltid med et sødmefylt juleøl!
Oppskrift – slik tilbereder du lutefisk i stekeovn
Dette trenger du (4 porsjoner):
- 2 kg lutefisk
- 200 g bacon
- 2 ss salt
Slik gjør du
Skjær lutefisk i serveringsstykker. La eventuelt vannet renne av og legg dem i en langpanne med skinnsiden ned. Dryss salt over fisken og dekk med aluminiumfolie.
Stek lutefisken i forvarmet stekeovnen på ca 200 °C i ca. 30-35 minutter. Fisken skal stå i ovnen til den er gjennomkokt og flaker seg. Mindre mengde lutefisk tar kortere tid.
Skjær bacon i terninger og stek det på svak varme så fettet får smelte og baconet bli sprøtt.
Oppskrift – ertepure med juleøl
Dette trenger du (4 porsjoner):
- 500 g frosne grønne erter
- Sødmefylt juleøl, eksempelvis Lade Gaards Juleøl butikk
- 130 g meiersmør
- Salt og nykvernet pepper
Slik gjør du
Kok ertene i et sødmefylt juleøl i 2-3 minutter. Sil av ølet og kjør ertene i en blender og tilsett smør. Kjør det til du får en fin puré. Smak til med salt og pepper.
Anbefalt tilbehør:
- Ertepure med juleøl (oppskrift nedenfor)
- Bacon
- Mandelpoteter
Noen vil også ha lefse, ribbefett, hvit saus, sirup, sennep og geitost i tillegg.
Slik velger du øl til lutefisk
Til lutefisk skal du velge øl etter tilbehøret.
Les også årets anbefalinger: Slik velger du beste øl til lutefisk