Fiskebåter i Henningsvær

Lutefisk og øl

0
(0)
Fiskebåter i Henningsvær

Lutefisk har mange venner og hører selvsagt jula til, og er et velsmakende måltid basert på eldgamle norske tradisjoner. Til retten hører selvsagt klassisk tilbehør, norsk øl og akevitt.

Publisert:
20.11.18
Foto:
Sjo/Istockphoto.com
Type rett:
Middag/hovedrett
Vanskelighetsgrad:
Medium

En tradisjonell lutefisk-spiser var tidligere mann over 45 år, bosatt i Trøndelag eller Nord-Norge. Nå spises delikatessen av stort sett hele befolkningen, og 3 % av befolkningen velger i dag lutefisk julekvelden, mens 20 % av oss spiser lutefisk i førjulstida.

Tørrfisk har lange tradisjoner i Norge, og har vært en kjent matvare i over 1000 år. Det finnes flere historier om hvordan lutefisken ble til. En teori går ut på at et lager med tørrfisk brant opp etter et lynnedslag og at tørrfisken ble liggende igjen i asken, som ble våt i det påfølgende regnet, og aske er alkalisk. Den gang, som nå, spiste man kun mat som var spiselig og ikke forgiftet. Fisken ble dermed antakelig vasket grundig i rent vann for å få bort den verste sot-mengden. Dermed var lutefisken født.

En annen historie omhandlet at kokken ikke hadde tid til å bløte tørrfisken lenge nok, og at lut (aske og kalk) ble tilsatt i kokevannet for å bløtgjøre den og reduserte koketiden. Resultatet ble lutefisk.

Lutefisken skal ifølge tradisjonen nytes med en rekke tilbehør, blant annet; lefse, bacon, ribbefett, ertepure, poteter, hvit saus, sirup, sennep og geitost. Rikelige mengder akevitt og øl er også tradisjonell drikke til maten.

Slik tilbereder du lutefisk

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 2 kg lutefisk
  • 200 g bacon
  • 2 ss salt

Slik gjør du:

Skjær lutefisk i serveringsstykker. La eventuelt vannet renne av og legg dem i en langpanne med skinnsiden ned. Dryss salt over fisken og dekk med aluminiumfolie.

Stek lutefisken i forvarmet stekeovnen på ca 200 °C i ca. 30-35 minutter. Fisken skal stå i ovnen til den er gjennomkokt og flaker seg. Mindre mengde lutefisk tar kortere tid.

Skjær bacon i terninger og stek det på svak varme så fettet får smelte og baconet bli sprøtt.

Anbefalt tilbehør:

  • Ertepure med juleøl, se oppskrift nedenfor
  • Bacon
  • Mandelpoteter

Noen vil også ha lefse, ribbefett, hvit saus, sirup, sennep og geitost i tillegg.

Oppskrift på ertepure med juleøl

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 500 g frosne grønne erter
  • Sødmefylt juleøl, eksempelvis Lade Gaards Juleøl butikk
  • 130 g meiersmør
  • Salt og nykvernet pepper

Slik gjør du:

Kok ertene i et sødmefylt juleøl i 2-3 minutter. Sil av ølet og kjør ertene i en blender og tilsett smør. Kjør det til du får en fin puré. Smak til med salt og pepper.


Slik velger du øl som drikke til lutefisk


Lutefiskmåltidet er en rik og kompleks smaksopplevelse. Fisken er mager og mild, men retten med tilbehør er fet, salt og søtlig. Drikken bør derfor være frisk og smaksrik. Til lutefisk skal du derfor velge øl etter tilbehøret.

Er du glad i geitost og sirup skal du her velge et øl med god sødme. Klassiske sødmefylte pilsnertyper, juleøl, bayerøl, bokkøl og brown ale, er alle spennende kontraster som passer godt til det sødmefylte tilbehøret.

Velger du lutefisk med sennep, bør ølet være friskt og inneholde mer fruktighet. Bitterheten skal da være lav. Norske fruktige pilsnertyper er gode valg. Likeledes vil det tyske hveteølet, en belgisk wit, blond eller en saison passe godt. For deg som liker det friskt og syrlig er berliner weisse eller gose utmerkede valg.

Bacon- og ribbefett krever et øl med noe bitterhet og alkohol. Her passer det selvsagt med en juleøl, IPA eller Pale Ale fra butikk. Styr unna de humletunge og mest kraftige ølene, da de fort kan bli for dominerende og overstyre smaken fra fisken.

Akevitt er også et supert følge til lutefisk. Akevittens oppgave er å rense munnhulen for fett, samtidig som den i kombinasjon med ølet skaper den gode stemningen!


Hør vår podcast om øl og julemat

Episode 1 – Juleølet 2018


Hvilket juleøl bør du drikke til lutefisk i 2020?

Velger du tilbehøret geitost og sirup, prøv Dahls Julebrygg (4,5%) eller Bådin Gildeskål (4,5).

Er du glad i sennep som tilbehør er butikk-juleølet Du Grønne Glitrende fra Færder Mikrobryggeri (4,7%) er godt alternativ, sammen med polølet fra Kinn Bryggeri; Solsnu (7,5%).

Står bacon- og ribbefett høyt på lista til lutefisk, prøv Lofotpils Triple (9%), Red & Wheat Christmas fra Oslo Brewing Co (5,9%), eller Julesnop White Christmas Stout fra Fjell Bryggeri (9%),

Velger du derimot å gå for noe annet enn juleøl kan Vinmonopolet eller Gulating garantert hjelpe deg!

Smakelig lutefiskmåltid!


Relatert innhold

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 0 / 5. Antall stemmer: 0

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *