Publisert Legg igjen en kommentar

Brussel og Brügge for den ølglade!

Ølbar i Belgia

Gatekunst i Belgia
Belgia er mest kjent for sin gode ølkultur, der munker har brygget øl i mange hundre år. I dag finner man over 8000 ulike øl i Belgia.


Foto: Jørn Tore Persen

Opprinnelig hadde landet over 3000 bryggerier, mens landet i dag teller over 130 bryggerier som lager godt kvalitetsøl, godt kjent for sine håndverk.

Skal det være en blond, bruin, geuze, kriek, abbey, eller en trappistøl? Vil du prøve vår lokale, skal den være gammel, svak eller sterk? Hva skal du ha den til? Øl-tradisjonen i Belgia er lang og variasjonen i ulike stiler likeså, der du finner øl til alle typer mat og anledninger.

Hovedstaden Brussel og den lille byen Brügge er de optimale byene verdt å besøke. Middagen på kveldstid er en sosial happening, og et hyggelig middagslag med mat og godt øl skal vare lenge og sent ut i de små nattetimer.

Noe å tenke på neste gang du hever et glass med belgisk øl er: «Nå tar jeg del i Unescos Kulturarvliste – Skål!»

Vi gir deg her listen over 10 steder i tilfeldig rekkefølge, som vi mener det er verdt å besøke om du skal besøke Brussel eller Brügge.

Ølbyen Brussel

Brussel er uten tvil Europas ølby nummer én. Her kan du oppleve både ølsmaking og sjokolade i utallige varianter. Smak på nasjonalretten moules frittes (blåskjell med pommes frites), og ikke glem å nyt byens mange gode vannhull.

Ølbyen Brussel


Delirium Café

En flott dekorert bar over 3 etasjer med alt du ønsker deg av øl. Delirium er det perfekte stedet for alle ølelskere og har Guinness rekord i antall merker og variasjon og kan i dag tilby over 3000 ulike øl. Et sted man må besøke når man er i Brussel. Prøv husets egne ost, selvfølgelig laget med øl. Anbefalingen om noe godt i glasset er ikke langt unna. Torsdager er det live musikk på stedet.

Hvor: Impasse de la Fidelite 4, Brussels 1000, Belgium


Moeder Lambic

Om man er glad i surøl, bør man besøke dette stedet! Her finner du en moderne bar med 40 ulike øl på tapp og meget godt flaskeutvalg, både lokalt og internasjonalt. Atmosfæren er god og personalet er hjelpsomme med å finne frem til ditt perfekte ølvalg slik at du skal bli fornøyd. En matbit er heller aldri feil, prøv stedets kjøtt- og ostefjøl!

Hvor: Rue de Savoie 68, Brussels 1060, Belgium


Nuetnigenough

Mat må man ha når man er på tur. Hvorfor ikke legge turen til Nuetnigenough? Et sjarmerende brasseri med lokal mat og godt belgisk øl. Her kan man ikke reservere bord, dropp innom og vent i baren. Det er verdt et besøk!

Hvor: Rue du Lombard 25, Brussels 1000, Belgium


La Bier Circus

Et populært lunsjsted med fokus på ost og belgiske hjemmelagede retter, der øl blir brukt som ingrediens i måltidet. Utvalget av håndverksøl er godt med mye belgisk på menyen. Gode ølbeskrivelser i menyene og prisene er hyggelige.

Hvor: Rue de l’Enseignement 57, Brussels 1000, Belgium


BrewDog

BrewDog er en moderne ølbar/gastropub som ligger kun 5 minutters gange fra Grand Place. Her finner du over 40 ulike øl på tap. Stort fokus på egne og internasjonale merker. Når du besøker BrewDog bør du testen menyen deres, her er det masse godt å velge i av fingermat og småretter for å dele. Om du ønsker belgiske øl, er ikke dette stedet for deg.

Hvor: Putterie 20, Brussels 1000, Belgium

Ølbar i Belgia


Le Pochenellekelder

Legg et besøk til denne cafeen som i seg selv er et museum og sirkus med alle sine ting og gjenstander. Den gode stemningen er verdt å oppleve, gjerne med en god matbit. Flaskeutvalget er stort, hovedsakelig belgisk øl. Stedet har uteservering og en ølanbefaling er aldri langt unna.

Hvor: Rue du Chêne 5, Brussels 1000, Belgium

Ølbar i Belgia


Cafe Le Coq

En brun pub for deg som vil nyte noe godt belgisk i rolige omgivelser. Hit går du gjerne alene for ta deg en øl, mens du leser et magasin eller dagens nyheter i en avis.

Hvor: Rue Auguste Orts 14, Brussels 1000, Belgium


La Porte Noire

Baren tilbyr over 100 ulike øl på flaske, ti øl på tapp, i tillegg til 80 ulike whiskyer. En ekte ølkjeller fra 1600-tallet med god stemning og livemusikk.

Hvor: Rue des Alexiens 67, Brussels 1000, Belgium


Cantillon Brewery

Besøk dette belgiske familieeide bryggeriet som helt siden 1900 har brygget lambic øl. Bryggeriet er i seg selv et lite museum. Du blir forklart bryggeprosessen og får se utstyret om du velger en guidet tur. Smaksprøver følger selvsagt med i billetten som koster 7 euro.

Hvor: Rue Gheude 56, Anderlecht 1070, Belgium


Beer Mania

Her finner du alt som er verdt å ta med seg hjem! Et stort utvalg med over 400 ulike ølmerker, hyggelig og meget kunnskapsrik betjening. På stedet kan du også nyte en øl om du ønsker det.

Hvor: Chaussée de Wavre 174-176, Brussels 1050, Belgia

Ølbyen Brügge

Byen Brügge er en ekte ølby med små gater, har masse sjarm og ligger en liten times togtur fra Brussel. Her finner man hjelpsom lokalbefolkning, bryggerier og mange gode ølsteder. Byen alene har 450 lokale ølmerker, noen med sammenhengende historie tilbake til 1455.

Torg i belgia


Cafe Rose Red

En liten spasertur fra torget finner du denne lille cafeen. Lokalene er koselig og det henger røde roser i taket, hit tar man med seg sin kjære. Ølutvalget er stort og kunnskapen hos de som jobber her er høyt. Det sies at ølstedet har en av de største ølmenyene i Brügge.

Hvor: Cordoeaniersstraat 16, Brugge 8000, Belgium

Ølbar i Belgia


Bierbrasserie Gambrinus

Her finner du tradisjonell belgisk mat og stedet kan skilte med over 400 ulike øl. Her kan du fint prøve blåskjellene med fries og hvorfor ikke kjøre smaksplanken med fire eller seks ulike øl?

Hvor: Philipstockstraat 19, Brugge 8000, Belgium


Le Trappiste

Å besøke denne øl-kjelleren i bygget som er over 800 år gammelt er en fin opplevelse. Hit går både turister og lokalbefolkningen for avslapning, å være sosial og høre på musikk. Ølutvalget er stort, selvsagt med godt utvalg i trappistøl. Kunnskapen hos de ansatte meget god og servicen på topp.

Hvor: Kuipersstraat 33, Brugge 8000, Belgium


Staminee De Garre

Prøv husets øl «De Garre» med ost. En sterk øl på 11 vol % med masse smak, som passer godt til osten. En belgisk pub over to etasjer, litt vanskelig å finne men verdt et besøk! Her finner du over 100 ulike øl og mest lokalbefolkning.

Hvor: De Garre 1, Brugge 8000, Belgium


2 be beer wall

En flott dekorert ølbar med et lite og godt utvalg. Stedet har egen terrasse ut mot kanalen, der man kan slappe av i sola med godt øl. Her finner du også en stor ølbutikk, der du kan kjøpe deg alt av suvenirer du måtte ønske deg når det kommer til øl; t-skjorter, belgisk øl, glass, flasker og åpnere.

Hvor: Wollestraat 53, Brugge 8000, Belgium


The Bottle Shop

Skal du handle øl bør du absolutt også legge turen innom dette stedet. Her finner du alt du trenger og som du har lyst på når det kommer til øl. Butikken kan skilte med over 600 ulike øl i salg! Med andre ord, stort utvalg, gode priser og hyggelige ansatte.

Hvor: Wollestraat 13, Brugge 8000, Belgium

Ølbutikk i Belgia


Brugges BierMuseum

Er du interessert i den bryggeriene og den belgiske ølhistorien? Da bør du legge turen hit hvor du guides rundt igjennom audiovisuelt utstyr. Billetten koster 15 euro inkludert 3 smaksprøver.

Hvor: Breidelstraat 3, Brugge 8000, Belgium


Broweriji De Halve Maan

Et familieeid sted som huser dette flotte bryggeriet. Absolutt verdt å ta turen, men book egen guide som viser deg rundt. Velg XL-tour en 90 minutters tur hvor du får se hele bryggeriet. Turen koster 19 euro, men er verdt opplevelsen og inkluderer 3 øl. Her finner du også bar, restaurant og butikk hvor du både kan spise og handle godt øl.

Hvor: Walplein 26, Brugge 8000, Belgium

Fra en ølbar i Belgia


‘t Brugs Beertje

En flott belgisk pub fra 1980 med emaljeskilt fra gamle bryggerier på veggene. Her oser ølhistorie i veggene. Puben har stort flaskeutvalg med over 300 ulike merker og servicen er upåklagelig og vennlig. Pubeier Daisy Claeys gir deg gjerne sine anbefalinger. Mange lokale gjester og turister innimellom. Absolutt verdt et besøk når du er i byen!

Hvor: Kemelstraat 5, Brugge 8000, Belgium

Ølbar i Belgia


‘t Poatersgat
Dette stedet er fantastisk for unge og gamle, en perfekt match hvis du elsker en god øl, og et flott sted å møte nye mennesker. Baren ligger i kjelleren under en kirke og har et stort utvalg av belgisk øl. Spør bartenderen og han finner garantert et godt øl som passer for deg. Dart og musikk hører til her.

Hvor: Vlamingstraat 82, Brugge 8000, Belgium

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *