Artikler om mat og drikke – oppskrifter

Ølakademiet lager jevnlig artikler om øl, ølbrygging og øl og mat. Her finner du øltester, tips til bryggeren og oppskrifter med bruk av øl i maten.

I tillegg finner du artikler om våre nye satsingsområder; akevitt sake, sider og whisky. Ølakademiet er mer enn bare ølkurs!

God lesning!

Siste saker fra Ølakademiet


Siste oppskrifter | Bruk av øl i mat

Påskens lammestek med øl – oppskrift 30 mars 2021 - Lammestek hører påsken til. Lam har gjennom tidene blitt sett på som uskyld, og var en vanlig offergave i påsketradisjonen.
Vafler og tilbehør Saftige vafler med øl | Oppskrift 24 mars 2021 - Gjør en vri på vaffelrøren ved å tilsette øl. Da får du saftige vafler med et lett krydderpreg fra ølet. Serveres på vanlig måte med klassisk tilbehør.

Flere oppskrifter med bruk av øl i mat

Riskrem og øl 18 november 2020 - Riskrem servert på tradisjonelt vis med rødsaus, er et av de mest populære valgene av dessert julekvelden. Vi gir deg…
Tradisjonell rakfisk og øl 18 november 2020 - Rakfisk er norsk husmannskost i verdensklasse, og vi nyter fisken med tradisjonelt tilbehør – og med norsk øl og akevitt…
Juletorsk trekt i øl | Oppskrift 18 november 2020 - Juletorsk hører julaften til for noen av oss og til retten hører selvsagt klassisk tilbehør som sandefjordsmør og gulrøtter. Torskefisket…

Ølakademiets lille ølskole

Smak på øl slik proffe øldommere gjør det 28 mai 2020 - Å drikke øl er ofte forbundet med halvliteren. Men hvordan tar du steget videre - og bruker sansene når du skal smake på øl? Syv s-er er essenseille i så måte.
Slik vasker du dine ølglass – våre tips 25 juli 2019 - Ølets største fiende er fett, og glass som har blitt utsatt for fett bør anses som ødelagt. Derfor er riktig renhold av ølglass viktig for et langt liv.
Hvordan skjenke øl i glass på riktig vis? 11 juli 2019 - Øldrikking skal være en sanselig opplevelse, og tørsten skal bygges opp i likhet med skummet under skjenkingen. Å helle øl fra flaske er en egen kunstform.
Riktig glass til ølet – valg av ølglass 4 juli 2019 - Ett godt øl fortjener, i likhet med vin og cognac, et riktig glass. Glasset har mye å si for smaksopplevelsen, men ofte tar vi til takke med glasset vi får.
Riktig temperatur på forskellige ølstiler 27 juni 2019 - Hvilken serveringstemperatur skal øl ha? Vi ser nærmere på noen enkle grunnregler som er enkle å huske på når du skal nyte din pils, pale ale eller porter.
Sjekkliste for øl: Innkjøp og oppbevaring 20 juni 2019 - De fleste tar for gitt at datoen på ølet i butikken er god. Men må ølet være ferskt om du likevel skal lagre det? Og kan du i det hele tatt lagre øl?

Siste om øl | Øltester og ølstiler

Øltester

Øltest: Presseprøving hos Lokalbrygg 15 april 2021 - Etter mange frustrerende år uten å få tak i sine favorittøl, ble Lokalbrygg, en nettbutikk som fremmer norske bryggerier ved…

Ølstiler

Påskeøl – tradisjonen og øl til påskemat 29 mars 2021 - Har påskeølet en tradisjon i Norge? Få historien og de gode ølforslagene til påskematen. Påskehøytiden er et avbrekk hvor man…

Mer om drikke

Sider

26 medaljer til Norge | CiderWorld 2020 12 juli 2020 - Fredag var det klart, resultatene fra CiderWorld 2020 – VM i Sider. Norge ligger i verdenstoppen i produksjon av sider!…

Sake

10 anbefalte saker – beste sake hos polet 30 september 2019 - 1. oktober er den internasjonale sake-dagen. Anledningen for «world sake day» er at man tradisjonelt sett startet å produsere sake med årets avling denne dagen.

Akevitt

digitalt-kurs-laer-om-akevitt Akevittens dag er 13. april 13 april 2021 - Et brev datert 13. april 1531 som omtaler et «livets vann» som hjelper mot alle mulige innvortes sykdommer, regnes som opphavet til akevittens dag.

Utvalgte artikler for deg

For bedriften
Lokk med aktivitet – tips til et bedre møte 29 april 2019 - Møtedeltakere som venter på noe godt strekker seg lengre. Avslutt møtet med en aktivitet som gruppen kan se fram mot på slutten av dagen. Gulrot fungerer.
For utdrikningslaget
Gode aktiviteter til utdrikningslaget 26 april 2019 - Ikke alle har lyst å hoppe i fallskjerm, derfor kan det være en god idé å planlegge et mer jordnært arrangement – som gjerne inkluderer mat og drikke!

For hjemmebryggeren

Oppskrifter på øl
Ølbrygging – øl oppskrift | Juleøl “Ein” 21 oktober 2018 - Når er det på tide å brygge juleøl? Denne gode juleølen trenger lagring, og kan med fordel brygges på seinvinteren, eller senest tidlig på forsommeren.
Ølets råvarer
Renhetsloven av 1516 21 mai 2019 - 23. april 1516 innfører Hertug Wilhelm IV av Bayern - loven som slår fast at det kun er tillatt å bruke vann, byggmalt og humle i øl. Hva var grunnlaget?