Artikler om mat og drikke – oppskrifter

Ølakademiet lager jevnlig artikler om øl, ølbrygging og øl og mat. Her finner du øltester, tips til bryggeren og oppskrifter med bruk av øl i maten.

I tillegg finner du artikler om våre nye satsingsområder; akevitt sake, sider og whisky. Ølakademiet er mer enn bare ølkurs!

God lesning!

Stor guide til julens mat og drikke

Julen er her med mat, drikke, historie og myter!

Ta del i Ølakademiets jul. Da setter vi mat- og drikketradisjoner, gode historier og hygge i sentrum. Her finner du gode oppskrifter, drikketips, øltester og juleølets historie!

Se vår store guide: Øl og julemat – oppskrifter og drikketips

Oppskrifter

Svineribbe og svisker Slik får du sprø svor på ribba – bruk øl! 4 desember 2018 - Hvordan steke ribbe med sprø svor? Med årets juleøl kan du enkelt gjøre noen fantastiske sprell med julematen, uten å…

Pinnekjøtt og tilbehør Slik lager du pinnekjøtt dampet i øl 4 desember 2018 - Uansett om du foretrekker røkt eller urøkt pinnekjøtt, vil det å dampe pinnekjøtt i øl gi en ny, spennende vri på denne tradisjonsrike julematen fra Vestlandet.

Øl til julemat

Øl og pinnekjøtt Slik velger du riktig øl til pinnekjøtt 29 oktober 2019 - Der noen sverger til urøkt pinnekjøtt, velger andre et røkt alternativ. Uansett hva du velger, må ølet du velger til være sterkt slik at munnen renses for fett.

Fakta og myter

Vet du dette om juleøl? | Fakta og myter 27 november 2017 - Her er noen historiske fakta og fun facts om juleølet. Hva vet du om historien til juleølet? Kanskje ikke så mye som du trodde?

Siste artikler fra arkivet

Topp 10 juleøl – klassiske bryggerier 12 desember 2019 - De kjente og kjære bryggeriene forbindes oftest med juletradisjoner. Selv om de ikke nådde helt opp i år, leverer de tradisjonen tro godt juleøl for folk flest.
Drikkeforslag til julens koldtbord 6 desember 2019 - Koldtbord som bugner av julens godsaker har blitt en fin tradisjon. Det er en fin måte å servere rester på, sammen med mye annet av julens gode fristelser.
Julegavetips – den perfekte julegave 5 desember 2019 - Opplevelsesgaver blir alltid godt mottatt. De fyller ikke skap, gir gode minner og er mindre belastning for miljøet enn enn dingser produsert i et fjernt land.
Hvilken akevitt er best til julemat? 5 desember 2019 - Mangfoldet av norsk akevitt på Vinmonopolet har blitt ganske stort, men hvilken skal du velge til julens forskjellige retter som ribbe, pinnekjøtt og lutefisk?
Test glutenfritt øl – nov19 5 desember 2019 - Vi har funnet 16 glutenfrie øl som ikke tidligere er testet av oss. Ølene er tilgengelig i nærområdet på dagligvarehandel, ølutsalget Gulating og Vinmonopolet.

Siste oppskrifter | Bruk av øl i mat

Grillmarinade som gir et mørere resultat 28 mai 2019 - Frukt hjelper til å bryte ned seige deler av kjøtt, og gir i tillegg en sommerlig smak. Slik lykkes du bedre med grillmaten - bruk en mariande med øl i!
Frisk og spenstig jordbærsuppe med øl 28 mai 2019 - Jordbærsuppe kan være et sprekt innslag på svale sommerkvelder. Med øl som en av ingrediensene lover vi en annerledes og frisk smaksopplevelse for de voksne.

Flere oppskrifter med bruk av øl i mat

Sommerlett lakserullade og hovmestersaus 20 mai 2019 - Få ting slår en lakserullade som smårett i sommervarmen! Den er lett å lage, smaker fortreffelig og imponerer gjestene med sine perfekt balanserte smaker.
Oppskrift bokkølkake – en bløtkake med vri 9 mai 2019 - Bløtkake med bokkøl er en nydelig vri på den tradisjonelle varianten. En saftig og smaksrik kremkake med bær og øl, som også er en bitte liten smule syndig.
Sitron- og jordbærsorbet for voksne 29 april 2019 - Her serverer vi deg Ronjas selvkomponerte oppskrift på deilig sitron- og jordbærsorbet. En frisk sorbet for de mange anledninger - vi finner aledninger i fleng.

Ølakademiets lille ølskole

Slik vasker du dine ølglass – våre tips 25 juli 2019 - Ølets største fiende er fett, og glass som har blitt utsatt for fett bør anses som ødelagt. Derfor er riktig renhold av ølglass viktig for et langt liv.
Smak på øl slik proffe øldommere gjør det 18 juli 2019 - Å drikke øl er ofte forbundet med halvliteren. Men hvordan tar du steget videre - og bruker sansene når du skal smake på øl? Syv s-er er essenseille i så måte.
Hvordan skjenke øl i glass på riktig vis? 11 juli 2019 - Øldrikking skal være en sanselig opplevelse, og tørsten skal bygges opp i likhet med skummet under skjenkingen. Å helle øl fra flaske er en egen kunstform.
Riktig glass til ølet – valg av ølglass 4 juli 2019 - Ett godt øl fortjener, i likhet med vin og cognac, et riktig glass. Glasset har mye å si for smaksopplevelsen, men ofte tar vi til takke med glasset vi får.
Riktig temperatur på forskellige ølstiler 27 juni 2019 - Hvilken serveringstemperatur skal øl ha? Vi ser nærmere på noen enkle grunnregler som er enkle å huske på når du skal nyte din pils, pale ale eller porter.
Sjekkliste for øl: Innkjøp og oppbevaring 20 juni 2019 - De fleste tar for gitt at datoen på ølet i butikken er god. Men må ølet være ferskt om du likevel skal lagre det? Og kan du i det hele tatt lagre øl?

Siste om øl | Øltester og ølstiler

Øltester

Topp 10 juleøl – klassiske bryggerier 12 desember 2019 - De kjente og kjære bryggeriene forbindes oftest med juletradisjoner. Selv om de ikke nådde helt opp i år, leverer de tradisjonen tro godt juleøl for folk flest.

Ølstiler

Gode råd til deg som brygger din egen IPA 15 mai 2019 - IPA er en ølstil som passer hele året, men spesielt sensommeren er en fin tid å nyte en god IPA. Den internasjonale IPA-dagen er også første torsdag i august.

Mer om drikke

Sider

Slik velger du riktig sider til maten 13 mai 2019 - Sider er en matvennlig drikke, og passer det å bruke epler i maten - passer det som regel også med sider som drikke til maten. Slik velger du riktig sider.

Sake

10 anbefalte saker – beste sake hos polet 30 september 2019 - 1. oktober er den internasjonale sake-dagen. Anledningen for «world sake day» er at man tradisjonelt sett startet å produsere sake med årets avling denne dagen.

Akevitt

Hvilken akevitt er best til julemat? 5 desember 2019 - Mangfoldet av norsk akevitt på Vinmonopolet har blitt ganske stort, men hvilken skal du velge til julens forskjellige retter som ribbe, pinnekjøtt og lutefisk?

Utvalgte artikler for deg

For bedriften
Lokk med aktivitet – tips til et bedre møte 29 april 2019 - Møtedeltakere som venter på noe godt strekker seg lengre. Avslutt møtet med en aktivitet som gruppen kan se fram mot på slutten av dagen. Gulrot fungerer.
For utdrikningslaget
Gode aktiviteter til utdrikningslaget 26 april 2019 - Ikke alle har lyst å hoppe i fallskjerm, derfor kan det være en god idé å planlegge et mer jordnært arrangement – som gjerne inkluderer mat og drikke!

For hjemmebryggeren

Oppskrifter på øl
Ølbrygging – øl oppskrift | Juleøl “Ein” 21 oktober 2018 - Når er det på tide å brygge juleøl? Denne gode juleølen trenger lagring, og kan med fordel brygges på seinvinteren, eller senest tidlig på forsommeren.
Ølets råvarer
Renhetsloven av 1516 21 mai 2019 - 23. april 1516 innfører Hertug Wilhelm IV av Bayern - loven som slår fast at det kun er tillatt å bruke vann, byggmalt og humle i øl. Hva var grunnlaget?