De fleste tar for gitt at datoen på ølet i butikken er god. Men må ølet være ferskt om du likevel skal lagre det? Og kan du i det hele tatt lagre øl?
Publisert: 20.06.19
Foto: Frode Henriksen
Kategori: Om øl
Det slurves en del rundt i butikkene når det kommer til oppbevaring av øl. Derfor bør du være litt våken når du skal handle øl. Står f.eks. ølet i hyller langs et vidu – med en rullegardin av film som eneste beskyttelse mot sollys, bør du unngå å kjøpe øl der. Særlig om holdbarheten er kort og du skal lagre ølet.
Komplekse øltyper egner seg nemlig godt for lagring hvis de lagres riktig. For de rette øltypene utvikler aroma og smak seg over tid.
Det finnes ingen fasit på hvilket øl som egner seg best for lagring – men som tommelfingerregel kan man si at jo mørkere og sterkere ølet er, jo bedre egnet er det. IPA ble opprinnelig brygget for lagring, men en moderne IPA er best helt fersk.
Les mer om IPA her: Hva er en IPA?
Er du i tvil? Hør med en som kan øl, eventuelt spør betjeningen. De bør kunne det.
Her er Ølakademiets punktvise råd om kjøp og lagring av øl:
- Sjekk holdbarheten.
- Øl opp til 5,5% alkoholvolum er best fersk, og skal nytes før påstemplet holdbarhetsdato.
- Hvis du kjøper en øl med formål å lagre den, bør du unngå øl som snart går ut på dato. Butikken kan ha slurvet med oppbevaringen.
- Unngå å kjøpe kaldt øl hvis du skal lagre ølet. Velg da heller temperert øl.
- Komplekse øltyper er bedre egnet til lagring, men disse må lagres mørkt og kjellerkaldt.
- Unngå ekstrem varme eller kulde ved oppbevaring. Ølet skal stå mørkt, tørt og oppbevares rundt 12-14 grader.
- Lys og luft ødelegger ølet, derfor er glasset på ølflaskene brune. Boks er også å foretrekke.
- Skjerm ølet fra sollys, da sola ødelegger ølsmaken. Det er et stoff i humlen som reagerer på lys, og resultatet kan bli uheldig smak og lukt.
- Ølflasker skal stå under lagring, ikke ligge.
- Unngå brå bevegelser på ølet før servering.
- Sett ølet i kjøleskapet 3-4 timer før servering.
- Hvis du ønsker å servere en øl som er utgått på dato; lukt, se og smak før du serverer. Feil på ølet er lett å avsløre.
- Ølet skal ikke luftes slik som vi gjør med vin. Straks ølet er åpnet, skal det skjenkes og nytes.
Mer fra den lille ølskolen: