Publisert Legg igjen en kommentar

Sjekkliste for øl: Innkjøp og oppbevaring

De fleste tar for gitt at datoen på ølet i butikken er god. Men må ølet være ferskt om du likevel skal lagre det? Og kan du i det hele tatt lagre øl?

Publisert: 20.06.19

Foto: Frode Henriksen

Kategori: Om øl

Det slurves en del rundt i butikkene når det kommer til oppbevaring av øl. Derfor bør du være litt våken når du skal handle øl. Står f.eks. ølet i hyller langs et vidu – med en rullegardin av film som eneste beskyttelse mot sollys, bør du unngå å kjøpe øl der. Særlig om holdbarheten er kort og du skal lagre ølet.

Komplekse øltyper egner seg nemlig godt for lagring hvis de lagres riktig. For de rette øltypene utvikler aroma og smak seg over tid.

Det finnes ingen fasit på hvilket øl som egner seg best for lagring – men som tommelfingerregel kan man si at jo mørkere og sterkere ølet er, jo bedre egnet er det. IPA ble opprinnelig brygget for lagring, men en moderne IPA er best helt fersk.

Les mer om IPA her: Hva er en IPA?

Er du i tvil? Hør med en som kan øl, eventuelt spør betjeningen. De bør kunne det.

Her er Ølakademiets punktvise råd om kjøp og lagring av øl:

 • Sjekk holdbarheten.
 • Øl opp til 5,5% alkoholvolum er best fersk, og skal nytes før påstemplet holdbarhetsdato.
 • Hvis du kjøper en øl med formål å lagre den, bør du unngå øl som snart går ut på dato. Butikken kan ha slurvet med oppbevaringen.
 • Unngå å kjøpe kaldt øl hvis du skal lagre ølet. Velg da heller temperert øl.
 • Komplekse øltyper er bedre egnet til lagring, men disse må lagres mørkt og kjellerkaldt.
 • Unngå ekstrem varme eller kulde ved oppbevaring. Ølet skal stå mørkt, tørt og oppbevares rundt 12-14 grader.
 • Lys og luft ødelegger ølet, derfor er glasset på ølflaskene brune. Boks er også å foretrekke.
 • Skjerm ølet fra sollys, da sola ødelegger ølsmaken. Det er et stoff i humlen som reagerer på lys, og resultatet kan bli uheldig smak og lukt.
 • Ølflasker skal stå under lagring, ikke ligge.
 • Unngå brå bevegelser på ølet før servering.
 • Sett ølet i kjøleskapet 3-4 timer før servering.
 • Hvis du ønsker å servere en øl som er utgått på dato; lukt, se og smak før du serverer. Feil på ølet er lett å avsløre.
 • Ølet skal ikke luftes slik som vi gjør med vin. Straks ølet er åpnet, skal det skjenkes og nytes.


Mer fra den lille ølskolen:

Smak på øl slik proffe øldommere gjør det 28 mai 2020 - Å drikke øl er ofte forbundet med halvliteren. Men hvordan tar du steget videre - og bruker sansene når du skal smake på øl? Syv s-er er essenseille i så måte.
Slik vasker du dine ølglass – våre tips 25 juli 2019 - Ølets største fiende er fett, og glass som har blitt utsatt for fett bør anses som ødelagt. Derfor er riktig renhold av ølglass viktig for et langt liv.
Hvordan skjenke øl i glass på riktig vis? 11 juli 2019 - Øldrikking skal være en sanselig opplevelse, og tørsten skal bygges opp i likhet med skummet under skjenkingen. Å helle øl fra flaske er en egen kunstform.
Riktig glass til ølet – valg av ølglass 4 juli 2019 - Ett godt øl fortjener, i likhet med vin og cognac, et riktig glass. Glasset har mye å si for smaksopplevelsen, men ofte tar vi til takke med glasset vi får.
Riktig temperatur på forskjellige ølstiler 27 juni 2019 - Hvilken serveringstemperatur skal øl ha? Vi ser nærmere på noen enkle grunnregler som er enkle å huske på når du skal nyte din pils, pale ale eller porter.
Sjekkliste for øl: Innkjøp og oppbevaring 20 juni 2019 - De fleste tar for gitt at datoen på ølet i butikken er god. Men må ølet være ferskt om du likevel skal lagre det? Og kan du i det hele tatt lagre øl?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *