Publisert Legg igjen en kommentar

Hvordan skjenke øl i glass på riktig vis?

Øldrikking skal være en sanselig opplevelse, og tørsten skal bygges opp i likhet med skummet under skjenkingen. Å helle øl fra flaske er en egen kunstform.

Publisert: 26.03.15

Foto: Malene Kolstø

Kategori: Øm øl

Å tappe øl skal derfor ta litt tid. Bruker du tid, får du nemlig et glansfullt skum som holder lengre, samtidig med at kullsyren frigjøres. Aromaene kjennes også bedre, og som bonus slipper du å få så mye luft i magen.

På pubene ser det lekende lett ut når ølet skjenkes av de proffe. Det er forskjell å tappe øl fra tappetårn og å helle ølet fra flaske eller boks. Ølet som skjenkes på pub drives frem av trykk og det er viktig å holde glasset skrått, slik at ølet ikke skummer over. Når du skal skjenke ølet fra flaska eller boksen har du ikke trykket og du må lage skummet selv.

Fire enkle trinn kan være greie å følge når du skal tappe et øl fra boks eller flaske.

1. Finn frem et rent ølglass. Glasset kan stå på bordet eller du kan holde glasset i den ene hånda og flaska i den andre.

2. Holder du glasset i hånda er det fint å skrå glasset. Skjenk ølet med middels fart midt i glasset. Står glasset på bordet bør tappehastigheten reduseres noe. Målet er å danne skum og fjerne noe av kullsyren, samtidig som aromaene i ølet skal frigjøres. Pass på at ølet ikke slås ned langs glassveggen, da du vil miste skumtoppen.

3. Skjenk ølet forsiktig gjennom skumtoppen i glasset, til du har igjen litt øl igjen i bunnen av flaska.

4. Rist opp det gjenværende ølet i flasken, og topp glasset med mer skum. Har du tappet ølet riktig skal du ha et skumlokk på en halv tommels lengde.

Så er det selvfølgelig ingen regel uten unntak. Stout, ale, mørk lager og kraftige øltyper skjenkes midt i glasset som en raus cognac. Skjenk ølet rolig i glasset, da øltypene ikke har så mye kullsyre i seg. Slik unngår du å miste for mye av kullsyren. Bruk et glass med vid klokke.

Hveteøl behandles også litt annerledes, da det er ufiltrert øl som kreves at flasken snus før ølet skjenkes. Ølet skjenkes i to runder, der første skjenking skjer skrått i glasset. Deretter avslutter du med å rette opp glasset og toppe glasset med fint skum. Bruk et høyt glass.

Øvelse gjør mester, lykke til!


Mer fra den lille ølskolen:

Smak på øl slik proffe øldommere gjør det 28 mai 2020 - Å drikke øl er ofte forbundet med halvliteren. Men hvordan tar du steget videre - og bruker sansene når du skal smake på øl? Syv s-er er essenseille i så måte.
Slik vasker du dine ølglass – våre tips 25 juli 2019 - Ølets største fiende er fett, og glass som har blitt utsatt for fett bør anses som ødelagt. Derfor er riktig renhold av ølglass viktig for et langt liv.
Hvordan skjenke øl i glass på riktig vis? 11 juli 2019 - Øldrikking skal være en sanselig opplevelse, og tørsten skal bygges opp i likhet med skummet under skjenkingen. Å helle øl fra flaske er en egen kunstform.
Riktig glass til ølet – valg av ølglass 4 juli 2019 - Ett godt øl fortjener, i likhet med vin og cognac, et riktig glass. Glasset har mye å si for smaksopplevelsen, men ofte tar vi til takke med glasset vi får.
Riktig temperatur på forskjellige ølstiler 27 juni 2019 - Hvilken serveringstemperatur skal øl ha? Vi ser nærmere på noen enkle grunnregler som er enkle å huske på når du skal nyte din pils, pale ale eller porter.
Sjekkliste for øl: Innkjøp og oppbevaring 20 juni 2019 - De fleste tar for gitt at datoen på ølet i butikken er god. Men må ølet være ferskt om du likevel skal lagre det? Og kan du i det hele tatt lagre øl?
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *