Øldrikking skal være en sanselig opplevelse, og tørsten skal bygges opp i likhet med skummet under skjenkingen. Å helle øl fra flaske er en egen kunstform.
Publisert: 26.03.15
Foto: Malene Kolstø
Kategori: Øm øl
Å tappe øl skal derfor ta litt tid. Bruker du tid, får du nemlig et glansfullt skum som holder lengre, samtidig med at kullsyren frigjøres. Aromaene kjennes også bedre, og som bonus slipper du å få så mye luft i magen.
På pubene ser det lekende lett ut når ølet skjenkes av de proffe. Det er forskjell å tappe øl fra tappetårn og å helle ølet fra flaske eller boks. Ølet som skjenkes på pub drives frem av trykk og det er viktig å holde glasset skrått, slik at ølet ikke skummer over. Når du skal skjenke ølet fra flaska eller boksen har du ikke trykket og du må lage skummet selv.
Fire enkle trinn kan være greie å følge når du skal tappe et øl fra boks eller flaske.
1. Finn frem et rent ølglass. Glasset kan stå på bordet eller du kan holde glasset i den ene hånda og flaska i den andre.
2. Holder du glasset i hånda er det fint å skrå glasset. Skjenk ølet med middels fart midt i glasset. Står glasset på bordet bør tappehastigheten reduseres noe. Målet er å danne skum og fjerne noe av kullsyren, samtidig som aromaene i ølet skal frigjøres. Pass på at ølet ikke slås ned langs glassveggen, da du vil miste skumtoppen.
3. Skjenk ølet forsiktig gjennom skumtoppen i glasset, til du har igjen litt øl igjen i bunnen av flaska.
4. Rist opp det gjenværende ølet i flasken, og topp glasset med mer skum. Har du tappet ølet riktig skal du ha et skumlokk på en halv tommels lengde.
Så er det selvfølgelig ingen regel uten unntak. Stout, ale, mørk lager og kraftige øltyper skjenkes midt i glasset som en raus cognac. Skjenk ølet rolig i glasset, da øltypene ikke har så mye kullsyre i seg. Slik unngår du å miste for mye av kullsyren. Bruk et glass med vid klokke.
Hveteøl behandles også litt annerledes, da det er ufiltrert øl som kreves at flasken snus før ølet skjenkes. Ølet skjenkes i to runder, der første skjenking skjer skrått i glasset. Deretter avslutter du med å rette opp glasset og toppe glasset med fint skum. Bruk et høyt glass.
Øvelse gjør mester, lykke til!