Publisert Legg igjen en kommentar

Riktig glass til ølet – valg av ølglass

Mørkt øl i glass

Ett godt øl fortjener, i likhet med vin og cognac, et riktig glass. Glasset har mye å si for smaksopplevelsen, men ofte tar vi til takke med glasset vi får.

Publisert: 04.07.19

Foto: Frode Henriksen

Kategori: Øm øl

La det være sagt først som sist; å nyte en øl fra et glass fremmer mye mer smak og aroma, enn om du drikker ølet rett fra flaska eller boksen. Ulike typer glass benyttes for å fremheve karakteristika i de ulike øltyper.

Norge har mye å lære av de øldrikkende nasjoner som Belgia, Tsjekkia og Tyskland, der de alltid benytter riktig glass for at smaksopplevelsen skal være førsteklasses.

I generelle trekk kan man si at glassene bør være tynne, gjerne rette – men toppen av glasset bør være mindre enn glassets tverrsnitt. Denne typen glass bevarer kullsyren og holder ølet friskt lengre. Glasset gir kraftig skumdannelse og holder også godt på skummet helt ned i glasset.

Lette og alkoholsvake pilsnertyper serveres i denne typen glass. Glasset plasserer ølet langt bak på tungen hvor bitterheten i ølet oppleves. Har glasset en for vid åpning forsvinner kullsyren raskere og ølet blir snarere dovent.

Tulipanformede ølglass er også mye brukt. De kan sammenlignes med et cognacglass, men er smalere og høyere. Glasset fanger opp ølets aroma og passer godt til øltyper som klosterøl og lambic.

Sterkere øltyper som bayer, bock, trappistøl og ale, kan også med fordel nytes fra et tulipanformet glass. Øltypene er komplekse og har god fylde, og bør derfor drikkes fra et tulipanformet glass som har en vid klokke. Glasset gir skummet plassen den bør ha i glasset.

Glasstypen med vid klokke plasserer ølet i hele munnen og man får frem bredden i smaken. Stettglass med stor klokke kan også benyttes til stout og porter.

Pint-glasset, eller halvlitern som vi kaller den, produseres i mange varianter. Fellesnevneren er at de smalner av nedover mot bunnen, og det er nok denne typen glass som er det mest brukte her hjemme. Varianten Imperial Pint har en liten utbuling nær toppen av glasset, noe som fanger opp humleduften i øltyper som stout og brown ale.

Øl servers også i andre typer glass; pilsnerglasset, litersmugger, ølstøvler og krus – for å nevne noen, og IPA-en har også fått sitt eget glass.

En regel gjelder alltid; hvert øl har sitt eget glass.

Utover glassvalg er det også andre parametere som er viktige for at ølopplevelsen skal bli fullkommen. Det være seg at glasset er vasket riktig og ikke inneholde rester av fett, smuss eller andre urenheter. Til sist må ølet være skjenket riktig og temperaturen tilpasset ølvalget.


Mer fra den lille ølskolen:

Smak på øl slik proffe øldommere gjør det 28 mai 2020 - Å drikke øl er ofte forbundet med halvliteren. Men hvordan tar du steget videre - og bruker sansene når du skal smake på øl? Syv s-er er essenseille i så måte.
Slik vasker du dine ølglass – våre tips 25 juli 2019 - Ølets største fiende er fett, og glass som har blitt utsatt for fett bør anses som ødelagt. Derfor er riktig renhold av ølglass viktig for et langt liv.
Hvordan skjenke øl i glass på riktig vis? 11 juli 2019 - Øldrikking skal være en sanselig opplevelse, og tørsten skal bygges opp i likhet med skummet under skjenkingen. Å helle øl fra flaske er en egen kunstform.
Riktig glass til ølet – valg av ølglass 4 juli 2019 - Ett godt øl fortjener, i likhet med vin og cognac, et riktig glass. Glasset har mye å si for smaksopplevelsen, men ofte tar vi til takke med glasset vi får.
Riktig temperatur på forskjellige ølstiler 27 juni 2019 - Hvilken serveringstemperatur skal øl ha? Vi ser nærmere på noen enkle grunnregler som er enkle å huske på når du skal nyte din pils, pale ale eller porter.
Sjekkliste for øl: Innkjøp og oppbevaring 20 juni 2019 - De fleste tar for gitt at datoen på ølet i butikken er god. Men må ølet være ferskt om du likevel skal lagre det? Og kan du i det hele tatt lagre øl?
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *