Publisert Legg igjen en kommentar

Smak på øl slik proffe øldommere gjør det

Å drikke øl er ofte forbundet med halvliteren. Men hvordan tar du steget videre – og bruker sansene når du skal smake på øl? Syv s-er er viktige i så måte.

Publisert: 28.0.20

Foto: Malene Kolstø

Kategori: Om øl

Øl er ikke bare en tørstedrikk, men også en drikk som kan benyttes til alle måltider og anledninger. Det er mange øl å velge i, utfordring å finne det riktige ølet. Fasiten kan være å kjøre en liten prøvesmaking for å finne din favoritt, eller ølet du trenger til middagen. Ølakademiet gir deg her noen tips til hvordan du skal smake på øl.

Øl består av rundt 900 aroma- og smakskomponenter. For å kjenne på noen av disse er det viktig å smake på ølet temperert. Rett temperatur gir de beste forutsetningene for selve smaksopplevelsen.

Når man skal smake på øl finnes det en del regler. Smak alltid på det lyse ølet før det mørke. Øl med lav alkoholstyrke smakes på først.

I tillegg bør man under selve smakingen ha tilgang på noen nøytrale kjeks og vann, som man benytter i mellom øltypene for å nøytralisere munnhulen.


7 S’er for å smake øl riktig

1. Skjenke

Når man vurderer øl er det viktig å skjenke ølet riktig. Bruk et tulipanformet glass med stett til smakingen, slik at varme fra hånden ikke påvirker ølet. Hell ølet midt i glasset, slik at kullsyren frigjøres og at du får skum. Normal øl mengde ved smaking er opp til 10 cl.

2. Se

Fargene kan gå fra det helt lyse, til mørk og kobberrødt, mot det sorte. Fargen forteller oss noe om smaken vi kan forvente. Det meste øl med unntak av ufiltrert øl er alltid klart. Skummet bør være tett og kraftig, da bevares aromaene best.

3. Slynge

Slyng glasset for å frigjøre aromaene i ølet.

4. Snuse

Neste steg er å lukte på ølet før man går i gang med selve smakingen. Sett ord på hva du lukter, og kjenn spesielt etter malt, frukt, nøtter, blomster, treverk, bittert, sødme, grønne epler, urter og krydder. Overgjæret øl har som regel ”mer direkte nese” og større duftintensitet enn undergjæret øl.

5. Smake

La ølet rulle rundt i munnen. Det søte, salte og syrlige kjennes langt fremme og på siden av tungen, mens fruktighet og fylde kjennes midt i munnen og som en bred følelse. Kullsyren oppleves som friskhet, mens bitterheten kjennes langt bak på tunga.

6. Svelge

Etter at man har smakt på ølet oppleves totaliteten av bitterheten i ølet. Derfor skal øl ikke spyttes ut! Vurder ettersmaken og klassifiserer ølet ut i fra den totale smaksopplevelsen.

Det må sies at når vi tester øl – lar dommeren ølet få treffe bakerst i ganen etter at det har rullet i munnen, før hen spytter det ut igjen. Noe annet ville gjort noe med dømmekraften i lengden …

7. Skåle

Øl er en sosial og inkluderende drikk, som er vennedannende og inneholder konversasjonsmiddel. Skål!

Lyst til å lære mer om øl? Bli med på ølsmaking. Det er faglig, sosialt og  lærerikt!

Hvordan gjennomfører Ølakademiet sine øltester?

Bruk tipsene for å gjennomføre din egen øltest!

Saken er oppdatert. Opprinnelig publisert 17. juli 2019.


Mer fra den lille ølskolen:

Smak på øl slik proffe øldommere gjør det 28 mai 2020 - Å drikke øl er ofte forbundet med halvliteren. Men hvordan tar du steget videre - og bruker sansene når du skal smake på øl? Syv s-er er essenseille i så måte.
Slik vasker du dine ølglass – våre tips 25 juli 2019 - Ølets største fiende er fett, og glass som har blitt utsatt for fett bør anses som ødelagt. Derfor er riktig renhold av ølglass viktig for et langt liv.
Hvordan skjenke øl i glass på riktig vis? 11 juli 2019 - Øldrikking skal være en sanselig opplevelse, og tørsten skal bygges opp i likhet med skummet under skjenkingen. Å helle øl fra flaske er en egen kunstform.
Riktig glass til ølet – valg av ølglass 4 juli 2019 - Ett godt øl fortjener, i likhet med vin og cognac, et riktig glass. Glasset har mye å si for smaksopplevelsen, men ofte tar vi til takke med glasset vi får.
Riktig temperatur på forskjellige ølstiler 27 juni 2019 - Hvilken serveringstemperatur skal øl ha? Vi ser nærmere på noen enkle grunnregler som er enkle å huske på når du skal nyte din pils, pale ale eller porter.
Sjekkliste for øl: Innkjøp og oppbevaring 20 juni 2019 - De fleste tar for gitt at datoen på ølet i butikken er god. Men må ølet være ferskt om du likevel skal lagre det? Og kan du i det hele tatt lagre øl?
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *