Publisert 2 kommentarer

Riktig temperatur på forskjellige ølstiler

Hvilken serveringstemperatur skal øl ha? Vi ser nærmere på noen enkle grunnregler som er enkle å huske på når du skal nyte din pils, pale ale eller porter.

Publisert: 27.06.19

Foto: Frode Henriksen

Kategori: Øm øl

Øl inneholder mer enn 800 aroma- og smakskomponenter. For best å få fram kompleksiteten i smaken, er det viktig å drikke ølet ved rett temperatur.

Øl skal alltid serveres ved riktig temperatur, og det er spesielt viktig at de smakssterke øltypene ikke serveres for kalde. Serveres de for kaldt, virker ølet flatt, og mye av smaken og aromaen blir borte.

Serveres øl for varmt, vil det skumme og mye av friskheten og kullsyren forsvinner. Pilsner, som tørsteslukker, serveres selvfølgelig avkjølt.

Noen enkle regler.

Lyst øl som pilsner og alkoholfritt øl, anbefales servert rundt 6 – 8 grader. Pale ale og India Pale Ale kan fint nytes på 8 til 10 grader. Bayer og ulike typer mørk ale bør ha 10 til 12 grader som serveringstemperatur, mens sterkt juleøl, bokkøl og ulike typer stout og porter bør serveres fra 12 – 14 grader.

Eller enda enklere:

  • Lyst øl: 6 – 8°C
  • Semilyst øl: 8 – 10°C
  • Mørkt øl: 10 – 12°C
  • Bekmørkt øl: 12 – 14°C

Mer fra den lille ølskolen:

Smak på øl slik proffe øldommere gjør det 28 mai 2020 - Å drikke øl er ofte forbundet med halvliteren. Men hvordan tar du steget videre - og bruker sansene når du skal smake på øl? Syv s-er er essenseille i så måte.
Slik vasker du dine ølglass – våre tips 25 juli 2019 - Ølets største fiende er fett, og glass som har blitt utsatt for fett bør anses som ødelagt. Derfor er riktig renhold av ølglass viktig for et langt liv.
Hvordan skjenke øl i glass på riktig vis? 11 juli 2019 - Øldrikking skal være en sanselig opplevelse, og tørsten skal bygges opp i likhet med skummet under skjenkingen. Å helle øl fra flaske er en egen kunstform.
Riktig glass til ølet – valg av ølglass 4 juli 2019 - Ett godt øl fortjener, i likhet med vin og cognac, et riktig glass. Glasset har mye å si for smaksopplevelsen, men ofte tar vi til takke med glasset vi får.
Riktig temperatur på forskjellige ølstiler 27 juni 2019 - Hvilken serveringstemperatur skal øl ha? Vi ser nærmere på noen enkle grunnregler som er enkle å huske på når du skal nyte din pils, pale ale eller porter.
Sjekkliste for øl: Innkjøp og oppbevaring 20 juni 2019 - De fleste tar for gitt at datoen på ølet i butikken er god. Men må ølet være ferskt om du likevel skal lagre det? Og kan du i det hele tatt lagre øl?

2 kommentarer på “Riktig temperatur på forskjellige ølstiler

  1. Har kjøpt skjærgårdspils fra Frydenlund og fer står det at det skal ha en temperatur 18 grader ?

    1. Hei Magnar, pils vil da falle under «lyst øl» og bør serveres på rundt 6-8 grader. Vi anbefaler ikke å nyte noen ølstiler på så høy temperatur som 18 grader 🙂
      Skål!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *