Publisert 2 kommentarer

Den store sommerøltesten 2019

Ølakademiet har testet sommerøl for 2019. Hele 102 øl var meldt inn i testen, og 90 produkter ble kvalifisert i henhold til kritereiene. Les alt om testen her.

Publisert: 21.06.19

Foto: Malene Kolstø

Kategori: Øltester

IPA-kategorien ble den store vinneren i år med flere femmere og ikke minst testens eneste sekser!

Vi har sett en økende trend på NEIPA det siste året.


Hva er en NEIPA?

NEIPA er forkortelse for New England IPA – eller bare New England. Den skal være strågul til gylden i fargen, og ser ofte ut som et glass frokostjuice.

Uklarheten kommer fra den ekstreme mengden aromahumle og hvete/havretilsettninger. Polyfenoler fra den store mengden humle binder seg til proteiner fra hveten/havren slik at det dannes større molekyler som skaper turbiditet.

En NEIPA bør drikkes fersk!


Det var også veldig gøy at en Schwarzbier vant i kategorien pils og lager.

Ølene er fordelt i følgende kategorier:

 • Pils og lager
 • IPA/APA/NEIPA og pale ale (Pale ale og IPA)
 • Saison, hveteøl, blonde, golden ale og creme ale (Andre lyse ale-er)
 • Frukt- og surøl
 • Åpen klasse*
 • Alkoholfritt*

*Presenteres på samme side av hensyn til plass.

Hva er sommerøl?

Tradisjonelt sett er sommerølet lyst og friskt og de fleste av oss forbinder sommerøl med pils og lager. Slik er det nødvendigvis ikke lengre. Vi finner nå sommerøl i alle stiler og varianter. Et godt sommerøl bør være et øl som passer til sommerens matretter eller bare et øl å nyte i ferietiden. Ølet bør ha god balanse mellom fruktighet, sødme og bitterhet, sier daglig leder i Ølakademiet, Ronja Velten.

Disse satt i testpanelet

 • Pernille Soløy – utdannet ølsommelier og ølguide i Ølakademiet.
 • Ronja Velten – utdannet kokk, ølsommelier, Diploma in Single Malt Whisky og sakesommelier. Daglig leder i Ølakademiet.
 • Luis Herreros – utdannet kokk, ølsommelier og sidersommelier. Jobber som ølguide for Ølakademiet.

Fakta: Slik er testen foretatt

 • Sommerøl testen omfatter kun sesong øl, og nyheter fra 2018 som er produsert i Norge.
 • Testen er foretatt i uke 23 av et panel bestående av tre profesjonelle øleksperter fra Ølakademiet i Oslo.
 • Testen er foretatt som en blindtest. Panelet har smakt på 102 produkter. 90 produkter er vurdert og publisert her, mens flere produkter ble trukket fra testen på grunn av ølfeil og feile kriterier.
 • Hver produkt i kategoriene er vurdert utfra farge, duft og smak. Etter en totalvurdering er produktene gitt en poengscore (50 til 100) og gitt et terningkast (1 til 6) utfra poengene.
 • Bryggeriene i testen er invitert til å være med i testen og de har selv valgt ut hvilke produkter som skulle være med. Noen inviterte bryggerier har valgt å ikke være med på testen og andre hadde ikke sommerølet klart.
 • # forteller hvilken batch som er testet.

Sommerøltesten 2019 – kategorioversikt

Sommerøltest 2019 – pils og lager - Resultater sommerøltesten 2019: Pils eller lager er ølstilene de fleste velger i sommervarmen. Den skal ha fin bitterhet og undertoner, og her er resultatene.
Sommerøltest 2019 – pale ale og IPA - Resultater sommerøltesten 2019: En frisk IPA eller pale ale er for mange difinisjonen på sommer. Ofte med hint av sitrus og tropiske bær. Disse bør du velge.
Sommerøltest 2019 – andre lyse ale-er - Resultater sommerøltesten 2019: En lys ale er synonymt med sommerkvelder med sine frise undertoner av frukt og bær. Disse ale-ene bør du velge denne sommeren!
Sommerøltest 2019 – frukt- og surøl - Restultater sommerøltest 2019: De syrlige ølene får stadig nye venner - og hører sommeren naturlig til. Her finner du ofte gode øl med en lavere alkoholstyrke
Sommerøltest 2019 – alkoholfritt og åpen klasse - Resultater sommerøltesten 2019: De beste alkoholfrie sommerølene. Her finner du også "åpen klasse" - de som ikke passer naturlig inn i de store kategoriene.

2 kommentarer på “Den store sommerøltesten 2019

 1. Savner test av Light-øl for diabetikere. Altså ikke alkoholfritt men lavt sukker.

  1. Hei Alf. Takk for godt forslag, sender inn ditt ønske til de som styrer med øltester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *