Surdeigsbrød av spelt er godt og svært populært. Prøv denne oppskriften med øl, neste gang du skal bake brød.
Hjemmebakt brød og spesielt surdeigsbrød smaker deilig og er enkelt å lage. Vi gir deg oppskriften på brødet og lenke til hvordan du lager en gjærstarter. Vil du gjøre det veldig enkelt, kan du også velge å bruke ferdig tørket surdeig.
Oppskrift surdeigsbrød
- 300 gr. økologisk mel spelt finmalt
- 200 gr. økologisk mel spelt grovmalt
- 150 gr. vann
- 175 gr. øl, gjerne hveteøl, bayer eller bokkøl
- 100 gr. surdeigsstarter eller Dr. Oetker tørket surdeig
- 15 gram salt
Slik gjør du
- Ha vann og øl i en bolle, ca 30 grader
- Tilsett surdeigsstarter
- Rør inn melet og salt
- Elt alt sammen til en smidig deig i 2-3 min
- La deigen hvile i 10 min, før du igjen elter den i nye 2-3 min og former den til en rund klump
- Sett deigen til heving, enten på kjøkkenbenken i 30-40 min eller i kjøleskap i 15-20 timer
- Ønsker du å lage mønster i brødet, bruker du en skarp kniv
- Forvarm stekovnen til 245 grader med jerngryten og lokk, som må tåle temperaturen.
- Ta gryta ut av ovnen og fjern lokket. Bruk bakepapir som tåler temperaturen og ha brødet i gryta.
- Sett gryta med lokk inn igjen i ovnen og stek brødet i 20 minutter.
- Ta av lokket og la brødet steke i 15-20 minutter for å få en fin stekeskorpe og farge.
- Brødet avkjøles på rist.
Oppskrift surdeigsstarter
Når du skal bake med surdeig, trenger du en surdeigsstarter. Denne må du lage 8-10 dager før du skal bake brødet første gang. Surdeigsstarter er enkel og lage. En god oppskrift og fremgangsmåte finner du hos Matprat.
Du kan også velge en enklere løsning, der du bruker eksempelvis Dr. Oetker tørket surdeig. Posen og andre merker fås kjøpt i dagligvarebutikkene som hos Meny og Oda.
1 pakke Surdeig passer til ca. 500 g mel og tilsettes sammen med melet, før du har i væsken.
Øvelse gjør mester – Vi ønsker lykke til!