Gravet laks med øl
Gravet laks med sennepssaus hører julelunsjen til. Vi gir deg her en oppskrift på gravlaks der øl er ingrediens under gravingen.
I middelalderen ble gravlaks laget av fiskere som saltet laksen og gjæret den ved å grave den ned i sanden over høyvannslinjen. Ordet gravlaks kommer fra ordene grave/grav og laks, det vil si laks gravd ned i jorda.
I dag blir laksen marinert i salt, sukker og dill, gjerne med innslag av øl og akevitt.
Oppskrift – Gravet laks med øl
Til gravingen av laks bruker vi en Wit, en øltype med urtepreg, friskhet, sødme og noe syrlighet som passer bra mot den fete fisken.
Dette trenger du (8 porsjoner):
- 1 kg laks (evt ørret) av god kvalitet, skinn og beinfri
- 6 dl sukker
- 6 dl salt
- 3 ss akevitt
- 2 dl øl av juleølet Wit Jul fra Grünerløkka Brygghus
- 4-5 knuste enebær
- 1 potte timian
- Pepper
Slik gjør du:
Bland sukker, salt og pepper sammen, gni det godt inn på fisken. Strø mer av salt/sukkerblandingen i en form, hakk timian, knus enebær og legg i over. Legg så fisken i formen. Bland ølet og akevitten, hell over fisken. Strø resten av salt/sukkeblandingen og mer hakket timian over fisken.
Dekk så godt til med plastfolie, legg en ny form over og legg noe tungt oppå slik at du får fisken i press. Sett kaldt.
Etter to døgn snur du fisken, slik at siden som har lagt opp nå får mer kontakt med ølet som ligger i bunnen. La fisken så stå i minst et døgn til.
Når fisken er ferdig gravet, skjæres den opp i grove skiver før servering.
Anbefalt tilbehør:
Gravlaks serveres med en søtlig sennepssaus (se oppskrift nedenfor), rugbrød og rømme.
Oppskrift på god sennepssaus
Dette trenger du:
- 4 stk eggeplomme
- 1 ss sukker
- 1 ss vineddik
- 3 ss grov sennep
- 2 ts tørr sennep
- 2½ dl rapsolje
- 3 ss hakket frisk dill
Slik gjør du:
Visp sammen eggeplommer, sukker, eddik og sennep til sennepssausen. Rør til sukkeret er oppløst.
Spe inn olje i en tynn stråle under jevn visping. Tilsett hakket dill og smak til med salt og kvernet pepper.
Slik velger du øl til gravlaks
Laks er en fet fisk. Velg et øl som er frisk og som bryter ned fettet. Er laksen bearbeidet og inneholder noe salt, er også fruktige øl å anbefale.
Ett butikk-juleøl eller lyse øl som wit eller saison bidrar med gode aromaer som passer godt til retten. Styr unna de bitre ølene, da de fort kan bli for dominerende.
Hvilket juleøl bør du drikke til gravlaks i 2020?
Kinn Solsnu (4,5%), Grünerløkka Brygghus Hvit Honning (4,7%) og Hansa Julebrygg (4,7%) er alle gode valg til gravet laks.
Velger du derimot å gå for noe annet valg enn juleøl, kan Vinmonopolet eller Gulating hjelpe til med gode anbefalinger!
God jul!
Relatert innhold