Publisert Legg igjen en kommentar

Hjemmelaget gravlaks med øl og akevitt

Oppskrift på gravet laks med øl og akevitt.
Oppskrift på gravet laks med øl og akevitt Foto Malene Kolstø

Gravet laks med sennepssaus hører med til din julelunsj. Lag et koldtbord som bugner av pålegg og norske tradisjoner, og topp din buffet med denne gravlaksen.

Gravet laks er en av rettene som er laget i generasjoner og som fortsatt står på bordet i julen. Tradisjon tro serveres gravlaks som både forrett, til julefrokosten eller på julens koldtbord sammen med sennepssaus og et godt rugbrød.

Prøv å grave laksen selv, det er slett ikke vanskelig.

Oppskrift – Gravet laks med øl og akevitt

Til gravingen av laks bruker vi en wit bier i polstyrke fra Vinmonopolet. Det er en øltype med preg av urter og friskhet. Sødmen og noe syrligheten gjør at den passer svært bra til formålet.

Dette trenger du (8 porsjoner):

  • 1 kg laks (eller ørret) av god kvalitet, skinn og beinfri
  • 6 dl sukker
  • 6 dl salt
  • 3 ss akevitt
  • 2 dl øl – velg gjerne en wit bier
  • 4 – 5 knuste enebær
  • 1 potte timian
  • Pepper etter smak

Slik gjør du:

Anbefalt tilbehør:
Gravlaks serveres med en søtlig sennepssaus, rugbrød og rømme.

Oppskrift på en god sennepssaus

Dette trenger du:

  • 4 stk eggeplomme
  • 1 ss sukker
  • 1 ss vineddik
  • 3 ss grov sennep
  • 2 ts tørr sennep
  • 2½ dl rapsolje
  • 3 ss hakket frisk dill

Slik gjør du:

  • Visp sammen eggeplommer, sukker, eddik og sennep til sennepssausen. Rør til sukkeret er oppløst.
  • Spe inn olje i en tynn stråle under jevn visping. Tilsett hakket dill og smak til med salt og kvernet pepper.

Slik velger du øl til gravlaks

Laks er en fet fisk. Velg et friskt øl som som bryter ned fettet. Er laksen bearbeidet og inneholder noe salt, er også fruktige øl å anbefale.

Ett butikk-juleøl eller lyse øl som wit eller saison bidrar med gode aromaer som passer godt til retten. Styr unna de bitre ølene, da de fort kan bli for dominerende.

Foretrekker du sider, velg en tørr, norsk sider.

Våre anbefalte juleøl til gravlaks i 2023

Når vi gjennomfører juleøltesten ber vi juryen matche mat til ølet de tester. Her er ekspertenes anbefalinger på juleøl til gravlaks i 2023. Ølene er presentert i tilfeldig rekkefølge.

  • Midtfyns Brygghus, Belgian Christmas Blonde – Blonde, 7,2 %
  • 7 Fjell Bryggeri, Hyrdestund – Belgisk Blonde Ale, 6,5 %
  • Kinn Bryggeri, Solsnu – Biere De Garde, 7,50 %
  • Ægir Bryggeri, Snøblonde – Belgisk Blonde Ale, 4,6 %
Grafikk med tekst gode julegavetips fra Oelakademiet
Se vår store julegaveguide og julegavetips!
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *