Publisert Legg igjen en kommentar

Hjemmelaget gravlaks med øl og akevitt

Gravlaks og sennep
Gravlaks og sennep

Gravet laks med sennepssaus hører med til din julelunsj. Lag et koldtbord som bugner av pålegg og norske tradisjoner, og topp din buffet med denne gravlaksen.

Gravet laks er en av rettene som er laget i generasjoner og som fortsatt står på bordet i julen. Tradisjon tro serveres gravlaks som både forrett, til julefrokosten eller på julens koldtbord sammen med sennepssaus og et godt rugbrød.

Prøv å grave laksen selv, det er slett ikke vanskelig.

Oppskrift – Gravet laks med øl og akevitt

Til gravingen av laks bruker vi en wit. Det er en øltype med preg av urter og friskhet. Sødmen og noe syrligheten gjør at den passer svært bra til formålet.

Dette trenger du (8 porsjoner):

  • 1 kg laks (evt ørret) av god kvalitet, skinn og beinfri
  • 6 dl sukker
  • 6 dl salt
  • 3 ss akevitt
  • 2 dl øl – velg gjerne en wit
  • 4 – 5 knuste enebær
  • 1 potte timian
  • Pepper etter smak

Slik gjør du:

  1. Bland sukker, salt og pepper.
    Gni ca. 1/3 av blandingen godt inn i fisken.
  2. Strø ca. 1/3 av blandingen i en form.
    Hakk timian og strø ca. halvparten over blandingen sammen med knuste enebær.
  3. Legg fisken i formen.
    Bland akevitt i ølet og hell over fisken.
  4. Topp med resten av sukkerblandingen og timianen.
  5. Dekk godt til med plastfolie.
    Legg noe flatt og tungt opp slik at fisken får press.
    Sett kaldt.
  6. Etter to døgn snur du fisken med oversiden ned mot væsken.
    La stå minst et døgn til.
  7. Skjær i skiver og servér.

Anbefalt tilbehør:
Gravlaks serveres med en søtlig sennepssaus, rugbrød og rømme.

Oppskrift på en god sennepssaus

Dette trenger du:

  • 4 stk eggeplomme
  • 1 ss sukker
  • 1 ss vineddik
  • 3 ss grov sennep
  • 2 ts tørr sennep
  • 2½ dl rapsolje
  • 3 ss hakket frisk dill

Slik gjør du:

Visp sammen eggeplommer, sukker, eddik og sennep til sennepssausen. Rør til sukkeret er oppløst.

Spe inn olje i en tynn stråle under jevn visping. Tilsett hakket dill og smak til med salt og kvernet pepper.


Slik velger du øl til gravlaks

Laks er en fet fisk. Velg et øl som er frisk og som bryter ned fettet. Er laksen bearbeidet og inneholder noe salt, er også fruktige øl å anbefale.

Ett butikk-juleøl eller lyse øl som wit eller saison bidrar med gode aromaer som passer godt til retten. Styr unna de bitre ølene, da de fort kan bli for dominerende.

Foretrekker du sider, velg en tørr, norsk sider.

Se video på YouTube: Øl til julemat: Gravlaks

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.