Hjemmelaget sylte og grov sennep

Hjemmelaget sylte i øl

Hjemmelaget sylte og grov sennep
Julesylte er en av de viktige mattradisjonene vi har her til lands til jul. Hva er vel en jul uten en god julefrokost, eller ett skikkelig koldtbord som lunsj? Sylte er en av rettene som er laget i generasjoner og som fortsatt lages.

Publisert:
29.11.18
Foto:
Malene Kolstø
Type rett:
For-/småretter
Vanskelighetsgrad:
Medium

Navnet sylte kommer fra tysk “Sülze” og mht. “sulcia”, som opprinnelig betyr “saltvann”. Opprinnelig ble sylte laget av svinehode. I dag lages ofte sylte enklere, da av buklist fra svin.

Sylte er et tradisjonsrikt dansk, norsk og svensk pålegg av krydret svinekjøtt. Den spises ofte på brødskive eller i lefse, og gjerne sammen med grov sennep. Krydder som brukes kan for eksempel være salt, pepper, nellik, allehånde, muskat og ingefær. Forskjellen på norsk, dansk og svensk sylte er i hovedsak krydderne som benyttes i produksjonen. Sylte laget fra kjøttet i grisehodet kalles hodesylte.

Oppskrift – hjemmelaget sylte i øl

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 1 ½ kg utbenet tynnribbe eller buklist
  • 1 ss salt
  • 1 ts pepper
  • 4 ts gelatinpulver
  • 1 ts malt ingefær (tørket)
  • 1 ts malt nellik
  • ¾ ts malt allehånde

Til koking:

  • 1 fl. sødmefylt og krydret juleøl, eksempelvis Færder Myrra
  • Vann til sylten er dekket

Slik gjør du:

  1. Buklisten skal skjæres i tre sammenhengende lag (som et trekkspill), der svoren skal være i enden av kjøttstykket.
  2. Bruk en skarp kniv og skjær det øverste laget, men skjær ikke helt gjennom når du kommer til enden.
  3. Snu kjøttstykket med svoren opp og skjær ut det neste laget, nesten ned mot svoren uten å skjære svoren helt fra.
  4. Brett ut de tre sammenhengende lagene med svoren i enden av kjøttstykket.
  5. Har kjøttstykket mye fett, fjern noe av fettet og legg evt. på tynne skiver rent svinekjøtt.
  6. Bland sammen salt, gelatin og krydder, og dryss krydderblanding over hele kjøttstykket.
  7. Rull sammen. Start rullingen fra motsatt side av svoren, slik at svoren kommer utenpå selve rullen tilslutt.
  8. Surr rullen med bomullstråd og pakk den fast inn i et klede (for eksempel et rent glasshåndkle).
  9. Surr med bomullstråd utenpå kledet.
  10. Legg rullen i kjøleskapet 6-8 timer før den kokes.
  11. Legg sylten i kokende vann med 1 flaske sødmefylt og krydret juleøl, kok opp og la trekke ved 80 grader i ca. 3 timer.
  12. Ta opp sylte/ribberullen og la den hvile 30 min. før den legges under press, ca. 6 kg.
  13. La sylte/ribberullen ligge i press et døgn.

Oppbevares i saltlake.

Anbefalt tilbehør:
Serveres gjerne med sennep, rødbeter eller rødbetesalat, godt brød og lefser.

Slik velger du øl til sylte

Sylte er fet og har sødmefylt og rik smak, og er ofte å fine på julens koldtbord. Velg et søtlig maltrikt juleøl med gode kryddertoner, alternativt bayerøl, bokkøl eller brown ale. Velger du sennep som tilbehør kan ølet være lyst, friskt og inneholde mer fruktighet. Tyske hveteølet, en belgisk wit, blond eller en saison passer da godt.

 


Hør vår podcast om øl og julemat

Episode 1 – Juleølet 2018


Hvilket juleøl bør du drikke til sylte i 2018?
Prøv Munkholm Juleøl (0%),CB Juleøl (4,5%), LOM Vinternatt (4,7%), Bådin Tussvatnet (8,2%), Tuftkall Juleøl (4,7%) fra Frøya Bryggeri, Slogen Juleøl (4,7%) fra Trollbryggeriet, eller Ølbæks Julebokk (6,7%) fra Skudnes Bryggeri.

Velger du derimot å gå for noe annet valg enn juleøl, kan Vinmonopolet eller Gulating hjelpe til med gode anbefalinger!

God jul!


Relatert innhold

Del med dine venner...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *