Å lage sylte er en viktige mattradisjon som mange har til jul. Her får gode øltips og oppskriften på sylte laget med øl.
Sylte er en av rettene som er laget i generasjoner og som fortsatt lages. Tradisjon tro skal sylte serveres til julefrokosten eller på julens koldtbord.
Les mer om sylte
Sylte er et tradisjonsrikt dansk, norsk og svensk pålegg av krydret svinekjøtt. Den spises ofte på brødskive eller i lefse, og gjerne sammen med grov sennep.
Krydder som brukes kan for eksempel være salt, pepper, nellik, allehånde, muskat og ingefær. Forskjellen på norsk, dansk og svensk sylte er i hovedsak krydderne som benyttes i produksjonen. Sylte laget fra kjøttet i grisehodet kalles hodesylte.
Navnet sylte kommer fra tysk “Sülze” og mht. “sulcia”, som opprinnelig betyr “saltvann”. Opprinnelig ble sylte laget av svinehode. I dag lages ofte sylte enklere, da av buklist fra svin.
Oppskrift – hjemmelaget sylte/ribberull i øl
Dette trenger du:
- 1 ½ kg. utbenet tynnribbe eller buklist
- 1 ss. salt
- 1 ts. pepper
- 4 ts. gelatinpulver
- 1 ts. malt ingefær (tørket)
- 1 ts. malt nellik
- ¾ ts. malt allehånde
Til koking:
- 3 dl. sødmefylt og krydret juleøl
- Vann til sylten er dekket
Slik gjør du:
- Skjær buklisten i tre sammenhengende lag (som et trekkspill) slik at svoren blir på ene enden. Bruk en skarp kniv og skjær det øverste laget, men ikke helt gjennom når du kommer til enden. Snu kjøttstykket med svoren opp og skjær ut det neste laget, nesten ned mot svoren uten å skjære svoren helt fra.
- Brett ut de tre sammenhengende lagene med svoren i enden av kjøttstykket og ned.
- Har kjøttstykket mye fett, fjern noe av fettet og legg eventuelt på noen tynne skiver rent svinekjøtt.
- Bland sammen salt, gelatin og krydder, og dryss krydderblanding over hele kjøttstykket.
- Rull sammen. Start rullingen fra motsatt side av svoren, slik at svoren kommer utenpå selve rullen tilslutt.
- Surr rullen med bomullstråd og pakk den fast inn i et klede (for eksempel et rent kjøkkenhåndkle).
- Surr med bomullstråd utenpå kledet.
- Legg rullen i kjøleskapet 6-8 timer før den kokes.
- Legg sylten i kokende vann med 1 flaske sødmefylt og krydret juleøl, kok opp og la trekke ved 80 grader i ca. 3 timer.
- Ta opp sylten/ribberullen og la den hvile 30 minutter før den legges under press, ca. 6 kg.
- La sylten/ribberullen ligge i press et døgn.
- Oppbevar sylten i saltlake.
Slik velger du øl til sylte
Sylte er fet mat og har sødmefylt og rik smak og er ofte å fine på julens koldtbord.
Velg et søtlig, maltrikt juleøl med gode kryddertoner, alternativt bayerøl, bokkøl eller brown ale. Ølet kan gjerne være fra Vinmonopolet.
Velger du sennep som tilbehør kan ølet være lyst, friskt og inneholde mer fruktighet. Tyske hveteøl, en belgisk wit, blond eller en saison passer da godt.
Foretrekker du sider, velger du en norsk klassisk sider med fin sødme og fruktighet. Som kontrast kan du også prøve en syrlig eller tanninrik sider.
Våre anbefalte juleøl til sylte i 2023
Når vi gjennomfører juleøltesten ber vi juryen matche mat til ølet de tester. Her er ekspertenes anbefalinger på juleøl til sylte i 2023. Ølene er presentert i tilfeldig rekkefølge.
- Hansa Borg Bryggerier, Hansa Julebrygg – Mørk Lager 6,5 %
- Ringnes, Frydenlund Juleøl – Mørk Lager, 4,5 %
- Ringnes, Nordlands Juleøl – Mørk Lager, 4,5 %
- Sagene Bryggeri, Sagene Hvit Jul – Alkoholfri Lager, 0.7 %
- Haandbryggeriet, Nissemor – Old Ale, 4,5 %
- Shepherd Neame, Shepherd Neame Christmas Ale – Winter Ale, 7 %