Vafler og tilbehør

Saftige vafler med øl | Oppskrift

5
(3)
Vafler og tilbehør

Gjør en vri på vaffelrøren ved å tilsette øl. Da får du saftige vafler med et lett krydderpreg fra ølet. Serveres på vanlig måte med klassisk tilbehør.

Publisert: 24.03.21

Foto: Frode Henriksen

Type rett: Dessert/bakverk

Vanskelighetsgrad: Enkel

Tradisjonelt tilbehør på vaflene kan du likevel bruke; syltetøy, smør, brunost, sukker, eller kanskje is eller ost & skinke for en mektigere variant?

Vafler er godt innarbeidet, “husmannskost”, må vi nesten kalle det her til lands. Vafler er tradisjonell kos som appellerer til de aller fleste av oss, og man kan anta at det har vært slik i århundrer: I middelalderen var det helt vanlig å spe på inntekten ved å selge vafler ved ulike anledninger.

For flere oppskrifter med bruk av øl i mat, se her.

I Frankrike på 1500-tallet måtte kongen innføre en egen vaffel-lov som sørget for minimum fire meter mellom salgsbodene. Da kan man tenke seg det var mange som ønsket å tjene penger på vaffelsalg, og at vafler var svært populært!

Hvorfor Vaffeldagen 25. mars?

Det er flere teorier om hvilken opprinnelse Vaffeldagen har, og en av dem er at den springer ut fra Marias budskapsdag. Jomfru Maria ble også kalt “vår fru”, derav Vårfrudagen, og derav, ja, faktisk: Våffeldagen! Altså svensk opprinnelse, og mer språklig mer eller mindre ubevisst feil, enn at Maria var utpreget begeistret for vafler…

En annen teori om opprinnelsen for dagen er at det i slutten av mars ble stadig mer tilgang på matvarer man ikke hadde hatt tilgang på gjennom vinteren, som egg og melk. Feiringen kunne således spille på at man endelig kunne kose seg igjen etter magre vinterkår.

Hjerteformen – en skandinavisk versjon.

Opprinnelsen til vafler går helt tilbake til det gamle Hellas. Her stekte de flate kaker mellom varme metallplater. Denne stekemåten spredte seg videre til resten av Europa. Dagens vaffelform som vi nordmenn er vant til er en skandinavisk variant – og som noen kanskje vet er vafler i mange andre land både firkantet, runde eller til og med kakeformet!

Man skulle tro både tyskere og nederlendere satte spesielt godt pris på vafler; ordet vaffel kommer fra nederlandske wafel, man tror at hjerteformen har tysk opprinnelse, og at det første vaffeljernet skal ha blitt laget i Tyskland eller Nederland.

Oppskrift vafler med øl.

Du kan bruke hvilken som helst vaffeloppskrift, men som hovedregel må du da bytte ut halve mengden melk med øl. Ølet du bruker bør være et sødmefylt og maltrikt øl, som eksempelvis juleøl, bayer eller bokkøl.

Dette trenger du:

  • 4 dl hvetemel
  • 5 ss sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts malt kardemomme
  • 2 dl melk
  • 2 dl øl
  • 5 stk egg
  • 100 g smeltet smør

Slik gjør du det:

Smelt smøret i en gryte på middels varme.

Bland mel, kardemomme, bakepulver og sukker i en bolle. Bland deretter melk, øl, egg og smeltet smør sammen med det tørre.

La vaffelrøren svelle i minst 15 – 20 minutter.

Varm vaffeljernet, og smør det eventuelt med litt smør før stekingen begynner.

Server vaflene varme, med rømme, syltetøy, brunost eller sukker. Hvis du vil ta opp igjen den gode smaken fra ølet i vaffelrøren, så kan kronen på verket være å servere øl også til vaflene.

Hvordan fungerer dette med tradisjonelt tilbehør undrer du kanskje da? Prøv følgende: Til brunost en søt bayer eller bokkøl, eller kanskje en juleøl eller en sødmefylt Brown ale. Til rømme og syltetøy kan du gjerne bruke en forfriskende Kriek eller Framboise. Men det kan også fungere godt med bokkøl!

Vel bekomme og god vaffeldag!

Har du prøvd å bruke øl i matlaging?

Første gang publisert 22. mars 2019. Republisert til glede for nye lesere.

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 5 / 5. Antall stemmer: 3

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *