Publisert Legg igjen en kommentar

Saftige vafler med øl | Oppskrift

25. mars er vaffeldagen og dagen bør selvsagt feires med nystekte vafler! Foto: Malene Kolstø

Vaffeldagen er på lørdag. Gjør en vri på vaffelrøren ved å tilsette øl. Da får du saftige vafler. Vi gir deg oppskriften!

Vafler er godt innarbeidet og «husmannskost», må vi nesten kalle vaflene her til lands. Vafler er tradisjonell kos som appellerer til de aller fleste av oss og man kan anta at det har vært slik i århundrer. I middelalderen var det helt vanlig å spe på inntekten ved å selge vafler ved ulike anledninger.

I Frankrike på 1500-tallet måtte kongen innføre en egen vaffel-lov som sørget for minimum fire meter mellom salgsbodene. Det var mange som ønsket å tjene penger på vaffelsalg, og vafler var svært populært!

Hvorfor Vaffeldagen 25. mars?

Det er flere teorier om hvilken opprinnelse Vaffeldagen har, og en av dem er at den springer ut fra Marias budskapsdag. Jomfru Maria ble også kalt «vår fru», derav Vårfrudagen, og derav, ja, faktisk: Våffeldagen! Altså svensk opprinnelse, og mer språklig mer eller mindre ubevisst feil, enn at Maria var utpreget begeistret for vafler…

En annen teori om opprinnelsen for dagen er at det i slutten av mars ble stadig mer tilgang på matvarer man ikke hadde hatt tilgang på gjennom vinteren, som egg og melk. Feiringen kunne således spille på at man endelig kunne kose seg igjen etter magre vinter-kår.

Hjerteformen – en skandinavisk versjon

Opprinnelsen til vafler går helt tilbake til det gamle Hellas. Her stekte de flate kaker mellom varme metallplater. Denne stekemåten spredte seg videre til resten av Europa. Dagens vaffelform som vi nordmenn er vant til er en skandinavisk variant. I mange andre land er de både firkantet, runde eller til og med kakeformet!

Man skulle tro at både tyskere og nederlendere satte spesielt godt pris på vafler; ordet vaffel kommer fra nederlandske wafel, man tror at hjerteformen har tysk opprinnelse, og at det første vaffeljernet skal ha blitt laget i Tyskland eller Nederland.


Vafler serveres med tradisjonelt tilbehør. Foto: Malene Kolstø

Oppskrift på vafler med øl

Du kan bruke hvilken som helst vaffeloppskrift, men som hovedregel må du bytte ut halve mengden melk med øl. Ølet du bruker bør være et sødmefylt og maltrikt øl, som eksempelvis juleøl, bayer eller bokkøl.

Vaflene stekes og serveres på vanlig måte med klassisk tilbehør. Syltetøy, smør, brunost, sukker, eller kanskje is eller ost og skinke for en mektigere variant?

Dette trenger du:

 • 4 dl hvetemel
 • 5 ss sukker
 • 1 ts bakepulver
 • 1 ts malt kardemomme
 • 2 dl melk
 • 2 dl øl
 • 5 stk egg
 • 100 g smeltet smør

Slik gjør du det:

 1. Smelt smøret i en gryte på middels varme.
 2. Bland mel, kardemomme, bakepulver og sukker i en bolle. Bland deretter melk, øl, egg og smeltet smør sammen med det tørre.
 3. La vaffelrøren svelle i minst 15 – 20 minutter.
 4. Varm vaffeljernet, og smør det eventuelt med litt smør før stekingen begynner.
 5. Server vaflene varme, med rømme, syltetøy, brunost eller sukker. Hvis du vil ta opp igjen den gode smaken fra ølet i vaffelrøren, så kan kronen på verket være å servere øl også til vaflene.

La deg inspirere – Se flere oppskrifter på vafler hos Matprat!

Server godt øl til vaflene

Til vafler med brunost velger du en søt bayer eller bokkøl, eller kanskje en juleøl eller en sødmefylt Brown ale. Til vafler med rømme og syltetøy derimot, kan du gjerne bruke en forfriskende Kriek eller Framboise. Men det kan også fungere godt med bokkøl!

Vel bekomme og god vaffeldag!


Gode gavetips til bursdager
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *