Det er en myte at det er vanskeligere å brygge pils/lager enn en ale. Det som derimot er utfordringen, er å holde jevn, lav tempereatur under gjæringen.
Publisert: 26.03.15
Foto: Frode Henriksen
Kategori: Ølbrygging
Etter gammel tradisjon ble pils brygget rundt påsketider. Dette fordi gjæringstemperaturen da var godt passende slik den skal være til kaldgjæring (undergjæring) ved brygging av pils. Det vil ca 5-10 grader. Dette kan rundt regnet tilsvare kjøleskapstemperatur, og i gamle tider hadde de naturlig nok ikke kjøleskap. Naturen styrte i større grad når det passet å brygge hva. Det er også riktig å brygge pils på vårparten, siden den da blir nyteklar til varmen og sommeren setter inn.
Er temperaturen riktig, kan man alternativt sette gjæringsbøtta på verandaen. Velger du å gjøre det, så må du være påpasselig med at den blir stående i skyggen. Hvis det fryser på om natta, vil gjæren gå i dvale. Det er dermed viktig å passe på at så lenge temperaturen ute er en annen enn den som er anbefalt, vil det ta tilsvarende lang tid å gjære ferdig ølen. Kort sagt; har det vært kaldt ute i eksempelvis to dager, så må du legge til to dager på gjæringstiden.
Totalt sett tar pilsgjæring 3-4 uker, da på primærgjæringa. Vanligste temperatur til brygging av lagertyper (altså pils, bayer og bokk), ligger på 8-12 grader (idéell tid). Men ettersom utviklinga av gjæren har blitt bedre de siste årene, kan man nå operere med ytterpunkter på 5-16 grader, uten at brygget ditt vil påvirkes negativt.
Tips om å brygge pils fra vår ekspert
Det er en myte at det er vanskeligere å brygge pils enn andre øltyper. Utfordringen er heller det at det er vanskeligere å brygge god pils, fordi man kan kjenne ølfeil og bismak i større grad i denne enn i andre øltyper. Dette fordi pilsen innehar lite av den kraftige smaken som humle og malt kan gi. Man kan imidlertid trøste seg med at det er betraktelig enklere for dem som har trente smakssanser til å kjenne slike bismaker, så man må uansett gjøre et ærlig forsøk.
En heller større vanskelighet for brygging av pils er temperatur. For hvor har du jevnt over 5-6 grader hjemme?
Jo, du har slik temperatur på stabilt nivå et sted hjemme, nemlig i kjøleskapet. Utfordringen er heller det å overbevise den du bor med om å hive ut melka og osten – hvis du ikke hersker hjemme selv? Gjæringsbøtta skal stå der i nesten fire uker, så du får vurdere om du kan avse den plassen i kjøleskapet.
Kanskje man dermed kan si at det å brygge pils i kjøleskapet hjemme er perfekt for den single.
Få fortgang i gjæringen?
Det er viktig å ikke tilsette for mye gjær i bryggingen. Råd og tips der ute kan være misvisende, og man kan bli forledet til å tilsette dobbelt så mye som anbefalt. Dette fordi man tror det fører til at man får ekstra fart på gjæringen, og at ølen dermed blir raskere ferdig. Vi kan vanskelig få sagt det tydelig nok; dette gjør kun de store bryggeriene, hvor tid er penger! Ikke du som hjemmebrygger. For hjemmebryggeren er tålmodighet en dyd.
[yop_poll id=4]
Første gang publisert: 21.04.15