Riskrem, pepperkaker og rødsaus

Riskrem og øl

0
(0)
Riskrem, pepperkaker og rødsaus

Riskrem servert på tradisjonelt vis med rødsaus, er et av de mest populære valgene av dessert julekvelden. Vi gir deg her tipsene til en annerledes opplevelse, der øl er ingrediens i rød sausen.

Publisert:
21.11.18
Foto:
Malene Kolstø
Type rett:
Dessert/bakverk
Vanskelighetsgrad:
Medium

Spenningen rundt bordet julaften; hvem finner mandelen i riskremen? Et høydepunkt for mange julaften, og en tradisjon julen verdig.

Risengryn og risengrynsgrøt er bekreftet i Norden allerede så tidlig som i 1340-årene. På 1800-tallet ble risengrynsgrøten å regne som et luksusgode for borgerskapet. Grøtris var en importvare, og derfor dyrt. Det ble et statussymbol og etter hvert en utbredt skikk i Norden å kunne servere risengrynsgrøt til julegjestene sine. Retten har holdt seg som tradisjonell julemat siden, blant annet som formiddagsmat på julaften, eller ved at man blander inn krem og serverer grøten som dessert julekvelden.

I gamle dager trodde man at hvis man ikke satte grøt, lefse og juleøl ut til nissen, ville det bringe ulykke over gården og folkene som bodde der. I 2009 viste en markedsundersøkelse at rundt 400.000 nordmenn fortsatt satte ut en skål grøt på trammen, under hekken, ved låvedøra eller bak vedskjulet til nissen i julen.

Oppskrift på riskrem

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 500 g ferdiglaget risgrøt
  • 4 ss sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 3 dl kremfløte
  • Mandel

Slik gjør du:

Pisk kremen med sukker.
Vend inn fløte i grøten til riskremen har fått ønsket konsistens, og husk mandel i riskremen!
Smak til med sukker og vaniljesukker.

Rød saus med øl

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 1 flaske øl 0,375 l. Velg kriek (kirsebær), eller framboise (bringebær) fra Vinmonopolet
  • 3-5 ss sukker
  • Maizena
  • Nøtter eller mandler
  • Bringebær eller kirsebær

Slik gjør du:

Kok opp det røde ølet og tilsett sukker under omrøring.
Lag Maizena-blandingen etter oppskriften på pakka og tilsett jevningen i ølet under pisking til sausen har fått ønsket konsistens.
Avkjøl sausen.
Topp riskremen med sausen og pynt med friske bringe- eller kirsebær og hakkede nøtter.

Anbefalt tilbehør:
Små kjeks og julekaker gir desserter struktur og følger naturlig for de som ønsker det.

Fakta: Kriek
Kriek er et belgisk fruktøl tilsatt sure kirsebær. Det er tradisjonelt et sommerøl og drikkes av et klokkeformet glass. Serveres kaldt (5-6 °C).

Tradisjonelt blir kriek brygget av bryggerier i og rundt Brussel. Det er egentlig et lambic-øl tilsatt sure kirsebær. Gjennomsnittlig tilsettes cirka 200 gram kirsebær per liter øl. Kirsebærene blir så liggende og modne sammen med ølet før de blir silt av.

Fakta: Framboise
Framboise er det franske ordet for bringebær, og betegner et belgisk øl som gjæres sammen med bringebær. Serveres kaldt (5-6 °C), i et klokkeformet glass.

Ølet er inspirert av det mer tradisjonelle kriek-ølet, og utgangspunktet er stort sett lambic tilsatt bringebær, men også oud bruin er brukt.

Framboise er også betegnelsen for et brennevin destillert med bringebær.

Slik velger du øl til riskrem

Riskrem handler om fet og søt krem, og til desserter med melk, fløte og vanilje bør øl-valget være fyldig og vinøs. Unngå de bitre øltypene. Du kan her med fordel velge maltrike sødmefylte øl som tradisjonelt bokkøl eller juleøl. Begge disse øltypene har mellommørkt maltpreg med lite bitterhet, og gir noe av den samme opplevelsen som kaffe. Her er det kontrastene som gir den gode smaken. Ønsker du å følge det fruktige preget og øl-valget i rød sausen, kan du med stort hell velge Kriek eller Framboise, også som drikkeøl til denne desserten.

Husk å server de mørke ølene bokkøl eller juleøl på riktig temperatur. En temperatur på 10 – 12 grader gir ølet mye mer smak og passer desserten fint. Kriek eller framboise kan med fordel serveres noe mer avkjølt.


Hør vår podcast om øl og julemat

Episode 1 – Juleølet 2018


Hvilket juleøl bør du drikke til riskrem i 2020?

Hammerhead Santa’s Milk And Cookies eller Lervig Christmas Cream (4,7%). Begge disse er fra butikk klassen og vil være gode juleølvalg til riskrem.

Ønsker du derimot er øl med mer fylde, velger du ett av ølene fra Vinmonopolet; Berentsen The Holy Bock Vanilla (7,5%), Cervisiam Missil Toe (6%) eller Mack Julebokk (9%). Det alkoholfrie alternativet Nøgne Ø Julefri vil også passe godt.

Velger du derimot å gå for noe annet valg enn juleøl, kan Vinmonopolet eller Gulating hjelpe til med gode anbefalinger!

God jul!


Relatert innhold

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 0 / 5. Antall stemmer: 0

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *