Når er det på tide å brygge juleøl? Denne gode juleølen trenger lagring, og kan med fordel brygges på seinvinteren, eller senest tidlig på forsommeren.
Publisert: 21.10.18
Foto: Frode Henriksen
Kategori: Øl oppskrifter
Juleøltradisjonene i Norge er urgamle, og faktisk noen av de eldste kulturinnslagene våre vi har dokumentert – så viktig er juleølet for oss nordmenn!
Ølet skal være sterkt, mørkt og ha et søtlig preg etter tradisjonen, og har de siste 100 årene i Norge vært representert gjennom bokk, brown ales eller lette stouter.
I denne oppskriften kan du med fordel eksperimentere med noen gram tørkede eller ferske einebær, for den helnorske smaken!
Oppskriftsdetaljer
Mengde | Koketid | IBU | SRM | Est. OG | Est. FG | ABV |
25 ltr | 60 min | 21.2 IBUs | 33.6 EBC | 1.072 | 1.020 | 6.8 % |
Faktiske | 1.046 | 1.010 | 4.7% |
Malt
Navn | Mengde | Andel % |
Pale Malt, Maris Otter | 6 kg | 75 |
Munich Malt | 900 g | 11.25 |
Caramalt | 500 g | 6.25 |
Crystalmalt | 500 g | 6.25 |
Chocolate Malt | 100 g | 1.25 |
Humle
Navn | Mengde | Tid | Bruk | Form | Alpha % |
Tettnang | 30 g | 60 min | Koking | Pellet | 3.8 |
Saaz | 50 g | 30 min | Koking | Pellet | 3 |
Cascade | 25 g | 5 min | Koking | Pellet | 5.5 |
Gjær
Navn | LAB | Utbytte | Temp. |
London Ale (WLP013) | White Labs | 71% | 18.89 – 21.67°C |
Mesking
Steg | Temp | Tid |
Mash In | 63°C | 75 min |
Gjæring
Steg | Tid | Temp |
---|---|---|
Primær | 4 dager | 19.44°C |
Sekundær | 10 dager | 19.44°C |
Lagring | 30 dager | 18.33°C |
Mer for hjemmebryggeren
Gavetips – lær å lage hjemmebrygget øl 20 september 2024 - Julegavetips! Vi har gavekort til den som brygger eller ønsker å lære å lage hjemmebrygget øl! Lær ølbrygging av diplombryggere med ekspertise og utdannelse i faget.
Ordbok om øl – for ølbryggere og nerder 24 mai 2019 - Ølets ABC! Alfabetisk oversikt over ord og uttrykk om øl-faget. For hjemmebryggere og den som har lyst å lære mer om øl. Ypperlig oppslagsverk for øl-quizer.
Gode tips og råd om hjemmebrygging av pils 20 mai 2019 - Det er en myte at det er vanskeligere å brygge pils/lager enn en ale. Det som derimot er utfordringen, er å holde jevn, lav tempereatur under gjæringen.
Gode råd til deg som brygger din egen IPA 15 mai 2019 - IPA er en ølstil som passer hele året, men spesielt sensommeren er en fin tid å nyte en god IPA. Den internasjonale IPA-dagen er også første torsdag i august.
Påvirker vannkvaliteten ditt hjemmebrygg? 7 mai 2019 - Mens noen hjemmebryggere har et nærmest fanatisk forhold til vann, er andre mer avslappet til dette. Hva er riktig? Har vannet stor påvirkning på ølet?