Publisert Legg igjen en kommentar

Juleøl og tradisjoner

Flasker med juleøl stablet

Flasker med juleøl stablet
Julen handler mer enn noen annen høytid om tradisjoner. De gode historiene om juleølet er virkelig verdt å ha med seg. Òg, jakter du den perfekte julegave? Da kan vi kanskje hjelpe deg.


Foto: Terningkast 6 fra juleøltesten 2017/Frode Henriksen

Blant de riktig gamle tradisjonene rundt julen er øl, en tradisjon eldre enn kristendommen selv i Norge. Uttrykket «å drikke jól» er faktisk synonymt med å feire jul, og skal ha vært et seremonielt drikkeoffer til de gamle gudene.

Han gjorde det til lov at jula skulle ta til på samme tid som hos kristne folk, hver mann skulle holde øl av ett mål malt, eller også legge bøter, og helg skulle holdes så lenge ølet varte.

Fra Snorres Saga …

Etter hvert la kirkens ledere en kristen mening til disse hedenske festene, ved blant annet å forene dem med viktige kristne merkedager. Men “kristmesse”, eller Christmas, erstattet aldri jól i Norden – og her feirer vi fremdeles jul! Les flere fun facts om juleøl. En annen ting som fortsatt er ved hevd, er at man skulle gi mye god mat og drikke til de som kommer på besøk. I gamle dager, til både levende og døde.

Er du litt i beit for julegaveidéer? Få Ølakademiets beste julegavetips.

For å hedre tradisjonen om god mat og drikke til folket, ønsker vi å gi deg flere artikler som omhandler juleøl og mat. For eksempel, hvilket juleøl skal du velge til julematen? Les mer om juleøl og mat. Juleøltesten for 2018 gir deg svarene! Mens du venter på den, her er juleøltest for 2017.

Det bare å sette på julemusikken, lese sakene og la seg inspirere!

Om svineribbe og øl.

Om pinnekjøtt og øl.

PS! For deg som kun er interessert i det aller beste av fjorårets juleøl, her er topp 30 juleøl 2017.

Juleøltesten 2018 er i gang og resultatene kommer innen kort tid.


25. oktober 2018


Les mer om
[one_sixth]

Tema jul

[/one_sixth][one_sixth][/one_sixth][one_sixth][/one_sixth][one_sixth][/one_sixth][one_sixth][/one_sixth][one_sixth_last][/one_sixth_last]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *