Svineribbe og svisker

Svineribbe og øl


Hvordan steke ribbe med sprø svor? Med årets juleøl kan du enkelt gjøre noen fantastiske sprell med julematen, uten å bryte med tradisjonene. En sprek vri på den tradisjonelle ribba er å bruke øl i tillegg til vann når du damper den.

Publisert:
14.12.17
Foto:
Malene Kolstø
Type rett:
Middag/hovedrett
Vanskelighetsgrad:
Medium

Svinekjøtt skal ha spilt en viktig rolle også i det før-kristne «vinterblotet». I norrøn mytologi ble det daglig spist av galten Særimne, og Snorre Sturlason forteller i Den yngre Edda; selv om den ble spist om dagen var den like hel og levende igjen om hele kvelden.

Selv om 7 av 10 på Vestlandet i dag velger pinnekjøtt, og Midt-Norge er for en slagmark å regne, delt på midten – spiser 53 % av befolkningen ribbe på julaften, i følge tall fra Matprat/Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

En sprek vri på den tradisjonelle ribba er å bruke øl i tillegg til vann når du damper den.

Ribbe dampet i juleøl

Å dampe ribba i et søtlig juleøl gir en herlig spiss på smaken, og er med på å gi et blankt, flott utseende.

Dette trenger du (4 personer):

  • 2 kg ribbe
  • 2 ss salt
  • 2 ts pepper
  • 1 dl vann til steking
  • 2 dl mørkt og sødmefylt juleøl til steking, f.eks Hansa Juleale

Slik gjør du:

Begynn dagen i forveien med ribba. Midtribbe er det beste alternativet og det skal være et godt lag med spekk. Rut opp svoren med en skarp kniv og gni ribba godt inn med salt og pepper. La den stå tildekket og kjølig til neste dag.

Hell juleøl og vann i langpannen og legg ribba med svoren ned og dekk langpannen med aluminiumsfolie. Sett ribba inn i en forvarmet ovn på 180 grader i 45 minutter.

Ta så ribba ut og snu den med svoren opp. For å sikre sprø svor på ribba, plasser en tallerken opp ned under ribba og sett den tilbake i ovnen på 210 grader i 40-60 minutter. Bruk steketermometer. Den er klar når kjernetemperaturen viser 78 grader.

Anbefalt tilbehør:

  • Rødkål, som blir ekstra godt om du tilsetter fruktøl.
  • Medisterkaker
  • Julepølse
  • Svisker
  • Epler

Slik velger du øl til ribbe

Ribbekjøttet har ikke altfor mye smak i seg selv, men inneholder derimot mye fett. På en ribbetallerken er det mye smaker, både syrlige og søte, og skal du velge det perfekte ølet til juleribben må du ha et mørkt, kraftig, sødmefylt og sterkt juleøl. Man trenger også noe friskhet og fuktighet for å heve smakene i retten.


Hør vår podcast om øl og julemat

Episode 1 – Juleølet 2018


Hvilket juleøl bør du drikke til ribbe i 2018?

Prøv deg for eksempel på disse juleølene i 2018; Mack Juleøl (6,5%), Ringnes Juleøl Sterk (6,3%), Berentsen Julefnugg (6,5%), Laade Gaards Juleøl 6,5%), St. Hallvars Reservejul (9%), Balder Julebokk (7%) eller Aja Julekvad-Farmhouse edition (10%) som alle finnes på Vinmonopolet og er gode valg.

Ønsker du derimot et øl med lavere alkoholstyrke eller kombinere juleølet med akevitt, velger du Hansa Julebrygg Ekstra Vellagret (4,7%), Slogen Juleøl (4,7%), Kinn Julefred (4,5%), Vinternatt fra Lom Bryggeri (4,7%) eller 7 fjells James (4,7%), alle i butikkstyrke.

God jul!


Redigert 04.12.18


Relatert innhold

Del med dine venner...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *