Publisert Legg igjen en kommentar

Tips til sprø svor på ribba – damp den i øl

Ribbe dampet i øl på tallerken.
Ribbe dampet i øl på tallerken.
Ribbe dampet i øl gir sprø svor Foto Malene Kolstø

Å dampe ribbe i øl er et godt alternativ til langtidsstekt ribbe med øl. Tilsetter du øl i langpanna tilføres sødme og hjelp til å få svoren litt ekstra sprø.

Ribbe er en tradisjonsrett. En sprek vri på den tradisjonelle ribba er å bruke øl, i tillegg til vann når du damper den.

Svinekjøtt skal ha spilt en viktig rolle også i det før-kristne «vinterblotet». I norrøn mytologi ble det daglig spist av galten Særimne, og Snorre Sturlason forteller i Den yngre Edda; selv om den ble spist om dagen var den like hel og levende igjen om hele kvelden.

7 av 10 på Vestlandet velger pinnekjøtt julaften. I følge tall fra Matprat er Midt-Norge delt på midten. 53 % av befolkningen spiser ribbe på julaften.

Oppskrift – Ribbe dampet i juleøl

Å dampe ribba i et søtlig juleøl gir en herlig spiss på smaken. Ølet gir ribba et flott utseende og hjelper på sprø svor.

Dette trenger du (4 personer):

  • 2 kg ribbe
  • 2 ss salt
  • 2 ts pepper
  • 1 dl vann til steking
  • 2 dl mørkt og sødmefylt juleøl til steking, f.eks Hansa Juleale eller Mack Juleøl, eller annen mørk lager.

Slik gjør du:

Begynn forberedelsene senest to dager i forveien med ribba. Midtribbe er det beste alternativet og det skal være et godt lag med spekk.

  1. Start forberedelsene 2-3 dager før julaften med å rute opp svoren og gni den inn med salt og pepper.
    La stå tildekket og kjølig til du skal steke den.
  2. Sett ovnen på 180 grader.
    Hell vann og øl i en langpanne.
  3. Legg ribba i langpanna med svoren ned.
    Dekk til med aluminiumsfolie.
  4. Plasser ribba midt i den forvarmede ovnen.
    La den dampe 45 minutter.
  5. Ta ut langpanna og snu ribba med svoren opp.
    Bygg opp under ribba slik at fettet får fri bane til å renne av.
  6. Sett ribba tilbake i ovnen og øk temperaturen til 210 grader.
    La den stå cirka 45-60 minutter.
    Bruk gjerne steketermometer, ribba er ferdig ved kjernetemperatur 78 grader.
  7. La ribba hvile mens du lager tilbehøret.

Anbefalt tilbehør:

  • Rødkål, som blir ekstra godt om du tilsetter fruktøl.
  • Medisterkaker
  • Julepølse
  • Svisker
  • Epler

Slik velger du øl til ribbe

Ribbe har ikke altfor mye smak i seg selv ettersom den vanligvis kun krydres med salt og pepper. Men her er det mye fett, og på en ribbetallerken er det mange smaker av både syrlig og søt karakter.

Slik velger du øl til ribbe – tips og råd.

Grafikk med tekst gode julegavetips fra Oelakademiet
Se vår store julegaveguide og julegavetips!
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *