Svineribbe og svisker

Slik får du sprø svor på ribba – bruk øl!

Svineribbe og svisker

Hvordan steke ribbe med sprø svor? Med årets juleøl kan du enkelt gjøre noen fantastiske sprell med julematen, uten å bryte med tradisjonene.

Publisert: 04.12.18

Foto: Malene Kolstø

Type rett: Hovedrett

Vanskelighetsgrad: Medium

En sprek vri på den tradisjonelle ribba er å bruke øl i tillegg til vann når du damper den.

Svinekjøtt skal ha spilt en viktig rolle også i det før-kristne «vinterblotet». I norrøn mytologi ble det daglig spist av galten Særimne, og Snorre Sturlason forteller i Den yngre Edda; selv om den ble spist om dagen var den like hel og levende igjen om hele kvelden.

Selv om 7 av 10 på Vestlandet i dag velger pinnekjøtt, og Midt-Norge er for en slagmark å regne, delt på midten – spiser 53 % av befolkningen ribbe på julaften, i følge tall fra Matprat/Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

En sprek vri på den tradisjonelle ribba er å bruke øl i tillegg til vann når du damper den.

Ribbe dampet i juleøl

Å dampe ribba i et søtlig juleøl gir en herlig spiss på smaken, og er med på å gi et blankt, flott utseende.

Dette trenger du (4 personer):

  • 2 kg ribbe
  • 2 ss salt
  • 2 ts pepper
  • 1 dl vann til steking
  • 2 dl mørkt og sødmefylt juleøl til steking, f.eks Hansa Juleale

Slik gjør du:

Begynn dagen i forveien med ribba. Midtribbe er det beste alternativet og det skal være et godt lag med spekk. Rut opp svoren med en skarp kniv og gni ribba godt inn med salt og pepper. La den stå tildekket og kjølig til neste dag.

Hell juleøl og vann i langpannen og legg ribba med svoren ned og dekk langpannen med aluminiumsfolie. Sett ribba inn i en forvarmet ovn på 180 grader i 45 minutter.

Ta så ribba ut og snu den med svoren opp. For å sikre sprø svor på ribba, plasser en tallerken opp ned under ribba og sett den tilbake i ovnen på 210 grader i 40-60 minutter. Bruk steketermometer. Den er klar når kjernetemperaturen viser 78 grader.

Anbefalt tilbehør:

  • Rødkål, som blir ekstra godt om du tilsetter fruktøl.
  • Medisterkaker
  • Julepølse
  • Svisker
  • Epler

Slik velger du øl til ribbe

Ribbe har ikke altfor mye smak i seg selv ettersom det vanlivis kun krydres med salt og pepper. Men her er mye fett, og på en ribbetallerken er det mange smaker av både syrlig og søt karakter.

Slik velger du øl til ribbe – tips og råd.


Hør vår podcast om øl og julemat

Episode 1 – Juleølet 2018


Redigert 04.12.18


Hvor godt likte du innlegget?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: / 5. Antall stemmer:

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *