Publisert Legg igjen en kommentar

Juletorsk trekt i øl | Oppskrift

Øl til juletorsk. Torsk på fat.
Øl til juletorsk. Torsk på fat.
Øl til juletorsk er et fint følge Foto Malene Kolstø

Juletorsk hører julaften til for noen av oss og til retten hører selvsagt klassisk tilbehør som sandefjordsmør og gulrøtter.

Juletorsk står støtt på manges matbord. Torskefisket har vært svært viktig for kystbefolkningen i Norge og har pågått siden steinalderen. Fisken har hvitt kjøtt med en relativt fast og flaket struktur og det kalde klimaet har mye å si for fiskens kvalitet og smak. Derfor er vintermåneden desember en god tid for å finne den beste juletorsken.

Visste du at … en gammel tommelfingerregel sier at torsk har ypperlig kvalitet i alle måneder med ”r”.

Juletorsk har lang historie

Mange av juletradisjonene våre er videreførte skikker fra katolsk tid. Før reformasjonen i 1536 var det fastetid i desember – helt fram til første juledag. I fasten var det kun tillatt å spise fisk, og juletorsk er dokumentert tilbake til 1800-tallet. Her finner vi fokus på fersk fisk og fersk melk i forbindelse med jula. Hvis ikke husmoren greide å fremskaffe fersk melk, måtte hun spøkefullt ”bøtelegges” ved å tilbringe juleaften i fjøset. Hvis husfaren ikke greide å fremskaffe fersk fisk, var hans straff å sitte i fjæresteinene ved naustet.

Når jula ringes inn spiser nordmenn flest pinnekjøtt og ribbe, men tradisjonen med fersk juletorsk på julaften er fortsatt viktig i mange familier på Sørlandet og Sør-Vestlandet. Tradisjon tro spiser 3 % av oss juletorsk på julekvelden.

Oppskrift på juletorsk

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 1 kg torsk i skiver
  • salt, 1 dl salt pr liter væske
  • 1 del vann/1 del sødmefylt hveteøl eller witbier
  • pepperkorn
  • 2 laurbærblad

Slik gjør du:

Kok opp like deler vann og øl med salt, pepper og laurbærblad.
Skjær juletorsken i passe serveringsstykker.
Legg fisken forsiktig i og la den trekke til den så vidt slipper beina. Ca 10–12 minutter. Optimal kjernetemperatur på torsk er 56˚C.

Legg opp juletorsken med tilbehøret og server måltidet med godt norsk juleøl.

Anbefalt tilbehør:

Sandefjordsmør (Oppskrift nedenfor)
Gulrøtter
Mandelpoteter.

SE OGSÅ: Slik velger du beste øl til juletorsk

Oppskrift på sandefjordsmør

  • 1/2 dl kremfløte
  • 2 ss persille, vasket og finhakket
  • 200 g meierismør
  • 1–2 ss sitronsaft
  • salt og pepper

Slik gjør du:

Temperer smøret og kutt det i terninger til Sandefjordsmøret.
Ha fløten i en kjele og kok opp, pisk i en og en terning med smør til sausen blir tykk og fin.

Smak til med sitronsaft, hveteløl eller witbier, samt salt og pepper. Sausen må ikke koke, da vil den skille seg.

Rør inn den finhakkede persillen.

Grafikk med tekst gode julegavetips fra Oelakademiet
Se vår store julegaveguide og julegavetips!
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *