Nytrukket torsk på fat

Juletorsk og øl

Nytrukket torsk på fat

Juletorsk hører julaften til for noen av oss og til retten hører selvsagt klassisk tilbehør som sandefjordsmør og gulrøtter.

Publisert:
21.11.18
Foto:
Malene Økland
Type rett:
For-/småretter
Vanskelighetsgrad:
Enkel

Torskefisket har vært svært viktig for kystbefolkningen i Norge og har pågått siden steinalderen. Fisken har hvitt kjøtt med en relativt fast og flaket struktur og det kalde klimaet har mye å si for fiskens kvalitet og smak. Derfor er vintermåneden desember en god tid for å finne den beste juletorsken.

Visste du at … en gammel tommelfingerregel sier at torsk har ypperlig kvalitet i alle måneder med ”r”.

Mange av juletradisjonene våre er videreførte skikker fra katolsk tid. Før reformasjonen i 1536 var det fastetid i desember – helt fram til første juledag. I fasten var det kun tillatt å spise fisk, og juletorsk er dokumentert tilbake til 1800-tallet. Her finner vi fokus på fersk fisk og fersk melk i forbindelse med jula. Hvis ikke husmoren greide å fremskaffe fersk melk, måtte hun spøkefullt ”bøtelegges” ved å tilbringe juleaften i fjøset. Hvis husfaren tilsvarende ikke greide å fremskaffe fersk fisk, var hans straff å sitte i fjæresteinene ved naustet.

Når jula ringes inn spiser nordmenn flest pinnekjøtt og ribbe, men tradisjonen med fersk juletorsk på julaften er fortsatt viktig i mange familier på Sørlandet og Sør-Vestlandet. Tradisjon tro spiser 3 % av oss juletorsk på julekvelden.

Oppskrift; torsk i øl til jul

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 1 kg torsk i skiver
  • salt, 1 dl salt pr liter væske
  • 1 del vann/1 del sødmefylt hveteøl eller witbier
  • pepperkorn
  • 2 laurbærblad

Slik gjør du:

Kok opp like deler vann og øl med salt, pepper og laurbærblad.
Skjær juletorsken i passe serveringsstykker.
Legg fisken forsiktig i og la den trekke til den så vidt slipper beina. Ca 10–12 minutter. Optimal kjernetemperatur på torsk er 56˚C.

Legg opp juletorsken med tilbehøret og server måltidet med godt norsk juleøl.

Anbefalt tilbehør:

Sandefjordsmør (Oppskrift nedenfor)
Gulrøtter
Mandelpoteter.

Oppskrift på sandefjordsmør

1/2 dl kremfløte
2 ss persille, vasket og finhakket
200 g meierismør
1–2 ss sitronsaft
salt og pepper

Slik gjør du:

Temperer smøret og kutt det i terninger til Sandefjordsmøret.
Ha fløten i en kjele og kok opp, pisk i en og en terning med smør til sausen blir tykk og fin.
Smak til med sitronsaft, hveteløl eller witbier, samt salt og pepper. Sausen må ikke koke, da vil den skille seg.
Rør inn den finhakkede persillen.


Slik velger du øl til juletorsk

Juletorsken er mild på smak og har noe fett fra smørsausen. Middels smaksrike øl passer godt og det er ønskelig med et friskt øl. Ølet bør også ha god sødme og fruktighet. Til torsk passer det godt med blonde, hveteøl eller witbier.

Et fruktig juleøl kan også passe utmerket. Men, styr unna ølene med banan i aromaen! En enkel akevitt som ikke er for kraftig er også et supert følge til juletorsken. Akevittens oppgave er å rense munnhulen for fett, samtidig som den i kombinasjon med ølet skaper den gode stemningen!


Hør vår podcast om øl og julemat

Episode 1 – Juleølet 2018


Hvilket juleøl bør du drikke til juletorsk i 2018?

Butikkølene Dahls Juleøl (4,6%) og Du Grønne Glitrende fra Færder Mikrobryggeri (4,7%) er to gode juleøl til juletorsken.

Ønsker du derimot mer smak og fylde kan du velge mellom polølene Julewit fra Hunsfoss Bryggeri (5,3%), Red and Wheat Christmas fra Oslo Brewing Company (5,9 %) eller Gull fra Færder Mikrobryggeri (8%).

Velger du derimot å gå for noe annet enn juleøl kan Vinmonopolet eller Gulating garantert hjelpe deg!

God jul!


Relatert innhold

Hvor godt likte du innlegget?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: / 5. Antall stemmer:

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *