Pinnekjøtt og tilbehør

Pinnekjøtt og øl

Pinnekjøtt og tilbehør

En viktig tradisjon for mange i julen er pinnekjøtt. Noen foretrekker urøkt mens andre vil ha det røkt. Øl hører uansett til!

Publisert:
14.12.16
Foto:
Malene Kolstø
Type rett:
Middag/hovedrett
Vanskelighetsgrad:
Enkel

Pinnekjøtt har røtter i det gamle norske bondesamfunnet i områder med stort sauehold, særlig på Vestlandet. Salting og tørking var en effektiv måte å konservere kjøtt på, og dette var derfor en viktig del av kostholdet. Den dag i dag velger hele 7 av 10 på Vestlandet pinnekjøtt til julemat og hos 34 % av befolkningen i Norge står pinnekjøtt på bordet julekvelden, skal vi tro tall fra Matprat/Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Uansett hva din favoritt er, hvorfor ikke gjøre en ny vri på pinnekjøttet samtidig som du ikke beveger deg for lang fra tradisjonene? Å dampe pinnekjøttet i juleøl vil gi det salte urøkte, og også røkte pinnekjøttet, en søt hinne som harmonerer veldig godt til det salte og fete.

Pinnekjøtt dampet i juleøl

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 3 kg pinnekjøtt
  • 3 dl vann
  • 3 dl søtt juleøl (som for eksempel Ringnes sin Julebokk)

Slik gjør du:

Dagen i forveien legger du pinnekjøttet i kaldt vann. 14 timer er optimalt. Bytt gjerne ut vannet to til tre ganger i løpet av denne tiden.

Neste dag fyller du opp vann og øl til risten/pinnene og legger pinnekjøttet oppå. Kok opp under lokk og la det småputre i to timer. Fyll gjerne på med øl og vann underveis så det ikke koker tørt. Kjøttet er ferdig når det løsner fra bena. Legg så kjøttet i langpanna og sett det i ovnen på grillfunksjon til skorpen blir sprø.

Brukt kraften fra kjelen med pinnekjøttet som sjy og tilsett persille rett før servering.

Anbefalt tilbehør:

  • Vossakorv
  • Kålrabistappe
  • Poteter

Slik velger du øl til pinnekjøtt


Pinnekjøtt kan deles inn i to kategorier, det røkte og det urøkte. Begge typene har mye smak, er fett og salt. På tallerken finner vi også den søte kålrabistappen og ofte Vossakorv. Det er viktig å velge et øl som kan rense munnen for fett og som balanserer det salte, samtidig som ølet bør være alkoholsterkt.

Er du glad i det urøkte pinnekjøttet; da kan du velge ett alkoholsterkt sødmefylt øl som kontrast (f.eks et belgisk klosterøl eller norsk juleøl).

Dersom pinnekjøttet er røkt kan man med fordel velge et øl som har god humlebitterhet og som slik renser munnen for fett. Ølet må også ha noe innslag av sødme for å balansere saltsmaken. Mange velger IPA (India Pale Ale), eller humlefylte juleøl som alternativ. Ønsker man å fremheve røyksmaken i retten, kan man velg et øl som er laget med røykmalt. Her kan man med fordel eksempelvis velge ett av de kraftigere juleølene.

For den som vil utfordre seg selv kan også friske og syrlige øltyper som Oud Bruin eller Geuze passe godt til både urøkt og røkt pinnekjøtt.


Hør vår podcast om øl og julemat

Episode 1 – Juleølet 2018


Hvilket juleøl bør du drikke til pinnekjøtt i 2018?

Sagene Sterk Jul & (6,5%), Juleøl Fiken & Daddel Dubble fra Bryggerhuset (8,0%), Heim til Jul fra Skifjorden Bryggeri (5,5%). Bådin Landegode eller Vinterbrud fra Siste Sang (6,5%) er gode valg i år til det urøkte pinnekjøttet. Velger du derimot røkt pinnekjøtt bør du gå for Løkka Julebokk (6,5%) eller Graff Jul (6,5%), alle fås hos Vinmonopolet.

Ønsker du å nyte akevitt til pinnekjøttet kan du med fordel prøve Færder Jul Spesial  (4,7%), Baatbryggeriet Julebord  (4,6%), 7 fjell Mr. Winterbottom (4,7%) eller juleølet til Sundbytunet Bryggeri og Destilleri (4,5%), alle i butikkstyrke.

Velger du derimot å gå for IPA eller de syrlige øltypene, har Vinmonopolets “ekspeditører” mange gode forslag og kan garantert hjelpe deg!

Det blir forresten aldri feil å ha det samme juleølet i glasset som du har i gryta.

God jul!


Redigert 04.12.18


Les mer om

Hvor godt likte du innlegget?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: / 5. Antall stemmer:

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *