Publisert Legg igjen en kommentar

Slik lager du pinnekjøtt dampet i øl

Damper du pinnekjøttet i øl, får du en deilig, søt hinne utenpå. Foto: Malene Kolstø

Uansett om du foretrekker røkt eller urøkt pinnekjøtt, vil det å dampe pinnekjøtt i øl gi en ny, spennende vri på denne tradisjonsrike julematen fra Vestlandet.

Pinnekjøtt har røtter i det gamle norske bondesamfunnet der salting og tørking var effektiv konservering. I dag velger 34% av befolkningen pinnekjøtt på julaften (tall fra Matprat).

Noen foretrekker røkt pinnekjøtt mens andre vil ha det urøkt. Uansett er øldampet pinnekjøtt en nydelig vri. For å dampe pinnekjøttet i juleøl vil gi det en søt hinne som harmonerer veldig godt til det salte og fete.

Oppskrift – slik kan du dampe pinnekjøtt i øl

Dette trenger du (4 porsjoner)

  • 3 kg pinnekjøtt
  • 3 dl vann
  • 3 dl søtt juleøl

Slik gjør du:

  1. Legg pinnekjøttet i vann dagen før.
    Optimalt lar du det ligge ca. 14 timer og bytter vannet 2-3 ganger.
  2. Bruk en stor kjele med rist eller bjørkepinner.
    Fyll på vann og øl til rett under toppen av risten/pinner.
  3. Kok opp under lokk og la det småputre et par timer.
    Pass på at det ikke koker tørt.
    Pinnekjøttet er ferdig dampet når kjøttet løsner fra beina.
  4. For en sprø skorpe, legg pinnekjøttet i en langpanne og bruk ovnens grillfunksjon til å skjerpe kjøttet.
  5. Bruk kokekraften til sjy. Tilsett hakket persille rett før servering.

Tradisjonelt tilbehør:

  • Vossakorv
  • Kålrabistappe
  • Poteter

Øl til pinnekjøtt

Uansett om du velger røkt eller urøkt pinnekjøtt, må ølet du velger til være sterkt slik at munnen renses for fett. Noen synes også at IPA er spesielt godt til røkt pinnekjøtt, mens andre foretrekker et sterkt, sødmefylt juleøl.

Få alle tipsene om øl til pinnekjøttet her: Slik velger du riktig øl til pinnekjøtt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.