Pinnekjøtt og tilbehør

Slik lager du pinnekjøtt dampet i øl

5
(1)
Pinnekjøtt og tilbehør

Uansett om du foretrekker røkt eller urøkt pinnekjøtt, vil det å dampe pinnekjøtt i øl gi en ny, spennende vri på denne tradisjonsrike julematen fra Vestlandet.

  • 04.12.2018
  • Ølakademiet
  • Malene Kolstø

Pinnekjøtt har røtter i det gamle norske bondesamfunnet i områder med stort sauehold, særlig på Vestlandet.

Salting og tørking var en effektiv måte å konservere kjøtt på, og dette var derfor en viktig del av kostholdet. Den dag i dag velger hele 7 av 10 på Vestlandet pinnekjøtt til julemat, og hos 34 % av befolkningen i Norge står pinnekjøtt på bordet julekvelden, i følge tall fra Matprat/Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Uansett hva din favoritt er, hvorfor ikke gjøre en ny vri på pinnekjøttet samtidig som du ikke beveger deg for lang fra tradisjonene? Å dampe pinnekjøttet i juleøl vil gi det salte urøkte, og også røkte pinnekjøttet, en søt hinne som harmonerer veldig godt til det salte og fete.

Pinnekjøtt dampet i juleøl

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 3 kg pinnekjøtt
  • 3 dl vann
  • 3 dl søtt juleøl (som for eksempel Ringnes sin Julebokk)

Slik gjør du:

Dagen i forveien legger du pinnekjøttet i kaldt vann. 14 timer er optimalt. Bytt gjerne ut vannet to til tre ganger i løpet av denne tiden.

Neste dag fyller du opp vann og øl til risten/pinnene og legger pinnekjøttet oppå. Kok opp under lokk og la det småputre i to timer. Fyll gjerne på med øl og vann underveis så det ikke koker tørt. Kjøttet er ferdig når det løsner fra bena. Legg så kjøttet i langpanna og sett det i ovnen på grillfunksjon til skorpen blir sprø.

Brukt kraften fra kjelen med pinnekjøttet som sjy, og tilsett persille rett før servering.

Anbefalt tilbehør:

  • Vossakorv
  • Kålrabistappe
  • Poteter

Øl til pinnekjøtt

Der noen sverger til urøkt pinnekjøtt, velger andre et røkt alternativ. Uansett hva du velger, må ølet du velger til være sterkt slik at munnen renses for fett.

Slik velger du riktig øl til pinnekjøtt

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 5 / 5. Antall stemmer: 1

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *