Foretrekker du røkt eller urøkt pinnekjøtt? Uansett hva du velger er vårt tips å dampe pinnekjøttet i øl, en spennende vri på denne tradisjonsrike julematen fra Vestlandet.
Pinnekjøtt har røtter i det gamle norske bondesamfunnet, der salting og tørking var effektiv konservering. I dag velger 34 % av befolkningen pinnekjøtt på julaften i følge Matprat.no.
Når pinnekjøttet dampes i øl, gir det kjøttet en søt hinne som harmonerer veldig godt med det salte og fete.
Oppskrift – pinnekjøtt i øl
Dette trenger du (4 porsjoner)
- 3 kg pinnekjøtt
- 3 dl vann
- 3 dl søtt juleøl
Slik damper du kjøttet i øl:
- Legg pinnekjøttet i vann dagen før.
Optimalt lar du det ligge ca. 14 timer og bytter vannet 2-3 ganger. - Bruk en stor kjele med rist eller bjørkepinner.
Fyll på vann og øl til rett under toppen av risten/pinner. - Kok opp under lokk og la det småputre et par timer.
Pass på at det ikke koker tørt.
Pinnekjøttet er ferdig dampet når kjøttet løsner fra beina. - For en sprø skorpe, legg pinnekjøttet i en langpanne og bruk ovnens grillfunksjon til å skjerpe kjøttet.
- Bruk kokekraften til sjy. Tilsett hakket persille rett før servering.
Tradisjonelt tilbehør:
- Vossakorv
- Kålrabistappe
- Poteter
Øl til pinnekjøtt
Uansett om du velger røkt eller urøkt pinnekjøtt, må ølet du velger være sterkt slik at munnen renses for fett. Noen synes også at IPA er spesielt godt til røkt pinnekjøtt, mens andre foretrekker et sterkt, sødmefylt juleøl. Surøl som kontrast kan også fungere fint.
Få alle tipsene om øl til pinnekjøttet her: Slik velger du riktig øl til pinnekjøtt