Noen velger urøkt pinnekjøtt, andre det røkte alternativet. Hvilket øl bør du velge til pinnekjøttet 2024? Vi gir deg svaret.
Øl til pinnekjøtt er et naturlig følge. Både røkt og urøkt pinnekjøtt har mye smak og er fett og salt. På tallerken har vi også kålrabistappe og ofte Vossakorv eller grove pølser. Derfor er det viktig å velge et øl som kan rense munnen for fett og som balanserer det salte, samtidig som ølet bør være alkoholsterkt. Innenfor ølverden er valgene mange.
Hvilke typer øl passer til pinnekjøtt?
Er du mest glad i urøkt pinnekjøtt kan du med fordel velge ett alkoholsterkt og sødmefylt øl som kontrast, f.eks. et belgisk klosterøl eller det norske juleølet.
Dersom pinnekjøttet er røkt bør man gå for et øl med god humlebitterhet, som renser munnen for fett. Ølet må også ha noe innslag av sødme for å balansere saltsmaken. Mange velger IPA eller en humlefylt juleøl som alternativ.
Ønsker man derimot å fremheve røyksmaken, kan man velge et øl som er laget med røykmalt. Her kan man med fordel eksempelvis velge ett av de kraftigere juleølene.
For den som vil utfordre seg selv, og som vil ha friske og syrlige øltyper, er øltypene Oud Bruin eller Geuze godt til både urøkt og røkt pinnekjøtt.
Et annet alternativ er sider. Velger du sider bør denne ha bitterhet/tanniner og god syre. Til pinnekjøtt er det også lurt å velge en sider med godt kullsyreinnhold, da karboneringen renser opp i munnhulen.
Akevitt hører også selvsagt med, men det er en helt annen historie.
Damp pinnekjøttet i øl!
I dag spiser 7 av 10 på Vestlandet pinnekjøtt i julen. Om du foretrekker røkt eller urøkt pinnekjøtt, vil det å dampe pinnekjøtt i øl gi en ny, spennende vri på denne tradisjonsrike julematen.
Få oppskriften her: Slik lager du pinnekjøtt dampet i øl
Pinnekjøtt i historisk kontekst
Pinnekjøtt har sine røtter tilbake til det gamle norske bondesamfunnet der saltet og tørket kjøtt var en viktig del av kostholdet. Opphavet knyttes til områder med stort sauehold, særlig på Vestlandet, men også i Nord-Norge, deler av Trøndelag og enkelte østlandsbygder.
På grunn av dårlig tilgang på fôr om høsten, var det naturlig at sauene ble slaktet på denne tiden. Da ble saueribbene saltet og tørket for å konservere kjøttet.
Kjøttet hadde høyt fettinnhold og var dermed attraktivt som fest og julemat. Ordet ”pinnekjøtt” kommer av tilberedningsmetoden, å dampe kjøttet på bjørkepinner.
Hos forskning.no kan du lese mer om tradisjon og kultur bak julematen.
Handle julegaver? Stor julegaveguide til mat- og drikkeglade!
Våre anbefalte øl til pinnekjøtt i 2024
Når vi gjennomfører juleøltesten ber vi juryen matche mat til ølet de tester. Her er ekspertenes anbefalinger på juleøl til pinnekjøtt i 2024. Juleølene er presentert i tilfeldig rekkefølge.
- Kinn Bryggeri , Julefred – Scotch Ale 4.7 %
- Hognabrygg, Nordstjerna – IPA 4.7 %
- Grans Bryggeri, Lade Gaards Juleøl – Mørk Lager 4.7 %
- Rygr Brygghus, Hokunátt Norsk Julebock – Bokkøl 4.7 %
- EC Dahls Bryggeri, Dahls Juleøl Sterk – Mørk Lager 6 %
- Kinn Bryggeri, Polarnatt – Røkt Porter 6 %
- Disko Brewing, Blot – New England IPA 8 %
- 7 Fjell Bryggeri, Hans Gruber – IPA 6 %
- Ølsmia, Einebærbusk – Tradisjonsøl 5 %
- Austmann Bryggeri, Stille Natt – Spiced Ale 9 %