Øl og pinnekjøtt

Slik velger du riktig øl til pinnekjøtt

Der noen sverger til urøkt pinnekjøtt, velger andre et røkt alternativ. Uansett hva du velger, må ølet du velger til være sterkt slik at munnen renses for fett.

Publisert: 21.06.19

Video:

Kategori: Øl til mat

Både røkt og urøkt pinnekjøtt har mye smak, er fett og salt. På tallerken finner vi også den søte kålrabistappe og ofte Vossakorv eller andre grove pølser. Det er viktig å velge et øl som kan rense munnen for fett og som balanserer det salte, samtidig som ølet bør være alkoholsterkt.

Er du mest glad i urøkt pinnekjøtt; da kan du velge ett alkoholsterkt og sødmefylt øl som kontrast, f.eks. et belgisk klosterøl eller norsk juleøl.

Dersom pinnekjøttet er røkt kan man med fordel velge et øl som har god humlebitterhet som renser munnen for fett. Ølet må også ha noe innslag av sødme for å balansere saltsmaken. Mange velger IPA eller en humlefylt juleøl som alternativ. Ønsker man å fremheve røyksmaken, kan man velge et øl som er laget med røykmalt. Her kan man med fordel eksempelvis velge ett av de kraftigere juleølene.

For den som vil utfordre seg selv kan også friske og syrlige øltyper som Oud Bruin eller Geuze passe godt til både urøkt og røkt pinnekjøtt.


Hør vår podcast om øl og julemat

Episode 1 – Juleølet 2018


Hvilket juleøl bør du drikke til pinnekjøtt i 2019?

St Hallvards Bryggeri For-Jul (7,3%), Juleøl Fiken & Daddel Dubble fra Bryggerhuset (8,0%), Bådin Landegode eller Vinterbrud fra Siste Sang (6,5%) er gode valg i år til det urøkte pinnekjøttet.

Velger du derimot røkt pinnekjøtt bør du gå for Bådin Stille Dal (7,0%), Aass Bryggeri/Bryggerhuset Juleøl til Pinnekjøtt (8,0%), Små Vesen Jutul (6,5%) eller Graff Julejuice (7,5%), alle fås hos Vinmonopolet.

Ønsker du å nyte akevitt til pinnekjøttet kan du med fordel prøve Borg Juleøl (4,7%), Haandbryggeriet Nissebrygg (4,5%) eller Hogna Rudolf (4,5%), alle i butikkstyrke.

Velger du derimot å gå for IPA eller de syrlige øltypene, har Vinmonopolet mange gode forslag og kan garantert hjelpe deg!

Det blir forresten aldri feil å ha det samme juleølet i glasset som du har i gryta.


Damp pinnekjøttet i øl!

Uansett om du foretrekker røkt eller urøkt pinnekjøtt, vil det å dampe pinnekjøtt i øl gi en ny, spennende vri på denne tradisjonsrike julematen fra Vestlandet.

Slik lager du pinnekjøtt dampet i øl

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *