Vin til ost møter konkurranse! Ost og øl er minst like spennende om ikke bedre kombinasjon? Vi gir deg våre tips til ostekvelden.
Når ost og øl kommer på bordet blir det julekos. Romjulen er tid for å pleie forholdet til sine nære. Få ting er mer koselig enn å ta med seg en bit god ost, litt salte kjeks og marmelade sammen med en passende øl.
Ost og øl har mange likheter i smak
Ost og øl har mange likheter i smaksbildet. Begge deler kan være kraftige og mørke, lette og friske eller ha blomsterpreg. De finnes òg som søte, bitre og røkte. Likhetene er mange, men kontrastene er vel så verdt å oppleve.
Øl spiller også så godt på lag med ost, fordi kullsyren i ølet renser ganen og vekker smaksløkene til livet. Og når kombinasjonene treffer – da smaker det himmelsk.
Noen grunnregler om ost og øl
De fleste oster tåler en sødmefylt øl. Til enkle oster velger du en enkel, lys øl. Til kraftige oster passer en mer kompleks øl som er mørkere. Jo fetere osten er, dess mer fylde og bitterhet kan ølet ha. Til kraftige- og muggoster bør ikke ølet være for bittert.
Ost skal serveres temperert. Ta osten ut fra kjøl ca. 90 minutter før servering. Ølet bør heller ikke kommer rett fra kjøleskapet. Det kan med fordel være rundt 10-12 grader ved servering, og velg gjerne et øl med 6-8 % alkoholstyrke.
Ikke glem godt tilbehør. Marmelade eller tørket frukt, glaserte valnøtter, små salte kjeks eller godt brød, er med på å heve opplevelsen. Og nå i julen; pepperkake til blåmuggost!
Øl til ost. Hvilke typer passer hverandre?
Brie, camembert og kremoster
- Hveteøl
- Wit
- Blonde
Chèvre
- Lambic
- Geuze
- Kriek eller framboise
Manchego og cheddar
- Pale ale
- Session IPA
- Saison
Tallegio
- Pils
- Bayer
- Brown ale
Blåmuggost
- Mørk trappist
- Bokkøl
- Porter eller imperial stout
Gammelost
- Bokkøl
- Porter eller stout
Brunost
- Porter
Gouda og faste oster
- Tradisjonelle juleøl
Hvis du har flere typer ost på bordet lar du det totale bildet bestemme hvilke øl du velger. Er det flertall av enkle oster, velg et lyst og enkelt øl. Er det flest kraftige oster velger du et komplekst og mørkt øl.
Å kombinere ost og øl er spennende. Prøv deg fram, øvelse gjør mester!
Lyst å lære mer eller gi som gave?: Ost og øl – smakinger som overrasker
Mer om ost
Ost ble oppfunnet i Mesopotamia og skrifter sier at dette skjedde for 10.000 år siden. Osteproduksjon kom til Norge rundt 3-4.000 år før Kristus.
I ostemarkernes dal utenfor Jerusalem avregnet man før i tiden formuen i brie og Roquefort under Karl den store.
Det finnes 5.000 oster i verden og verdens mest produserte ost er Cheddar.
Ost lages av melk fra ku, geit, sau, hest, kamel og bøffel. Det går med 10 ltr melk til å lage 1 kg ost.
Våre anbefalte juleøl til ost i 2023
Når vi gjennomfører juleøltesten ber vi juryen matche mat til ølet de tester. Her er ekspertenes anbefalinger på juleøl (og mjød) til oster i 2023. Produktene er presentert i tilfeldig rekkefølge.
- Eik & Tid, Skrekkelig jul – Brown Sour, 6,6 % (Skarpe oster som rødkittoster, Saint-Agur eller Gorgonzola).
- Oslo Brewing Company, Christmas Kveik – NEIPA, 7,4 % (Harde salte oster som Parmesan, Pecorino og Manchego).
- Bådin, Jul i Sjøgato – Tønnelagra Old Ale, 11,8 % (Som all-around til ostefatet).
- RYGR Brygghus, FROST – Winter Ale Fiken/Kanel Strong Ale, 8 % (Blåmuggoster som Stilton eller Kraftkar).
- Mjøderiet Julemjød Mjød – Metheglin, 12 % (Som all-around til ostefatet).
- Amager Bryghus, Secret Santa – Quadrupel, 10,5 % (Kraftig blåmuggost som Roquefort).
- Corsendonk, Corsendonk Christmas Ale – Winter Ale, 8,1 % (Som all-around til ostefatet).
- Einstök Ölgerd, Icelandic Winter Ale – Winter Warmer, 8 % (Julens ostefat med marmelade).
- Kinn Bryggeri, Solsnu – Biere De Garde, 7,5 % (Hvitmuggoster som Brie og Camembert).