Lutefisk og øl.

Slik velger du beste øl til lutefisk

4
(2)
Lutefisk og øl.
Øl passer veldig godt til lutefisk. Men hvordan bør du velge? Foto: Frode Henriksen

Høsten og julen er tiden for lutefisk og hvert år nytes det over 3000 tonn her i landet. Hvordan skal vi velge øl til lutefisk og hva er reglene?

Flybåren lutefisk fra Lofoten nytes ofte tradisjonelt og serveres med lefse, bacon, ribbefett, erterstuing, poteter, hvit saus, sirup, sennep og geitost. Akevitt og øl er også tradisjonell drikke til maten.

Lutefiskmåltidet er en rik og kompleks smaksopplevelse. Fisken er mager og mild, men tilbehøret tilfører retten salt, fett, sødme og aromaer. Derfor skal du til lutefiskmåltidet velge øl etter tilbehøret.

Hvilken øl passer til lutefisk?

Til lutefisk velger man drikkevalget etter tilbehøret. Bacon- og ribbefett krever et øl med høy bitterhet. Her kan det passe med en ordinær pilsner med god humlebitterhet. En Pale ale, eller India pale ale, gjerne i butikkstyrke.

Har du sirup eller brunost som tilbehør, velger du et sødmefylt øl, som inneholder lite fruktighet. Klassiske søte pilsnertyper, bayerøl eller en søt brown ale, er ølstiler som passer godt til måltidet.

Velger du derimot lutefisk med sennep, bør ølet ha sødme og fruktighet. Bitterheten skal da være lav. Norske fruktige pilsnertyper er gode valg. Likeledes vil det tyske hveteølet, en belgisk wit, blond eller en saision passe godt til lutefiskemåltidet.

Er du glad i sider og spiser lutefisken med ribbefett eller bacon? Velg da en sider tilsatt humle, eller en sider med tanniner og/eller høy syre. Til øvrig tilbehør er sidere med god sødme og noe fruktighet gode valg. Gjerne klassiske norske sidere.

Akevitt er også et supert følge til lutefisk. Akevittens oppgave er å rense munnhulen for fett, samtidig som den i kombinasjon med ølet skaper den gode stemningen!

En tradisjonell lutefisk-spiser var tidligere mann over 45 år, bosatt i Trøndelag eller Nord-Norge. Nå spises delikatessen av stort sett hele befolkningen, og lutefisk nytes best med godt øl og akevitt.

Slik lager du lutefisk og ertestuing med øl: Oppskrift på lutefisk og ertepuré med øl

Tørrfisk har lange tradisjoner i Norge, og har vært en kjent matvare i over 1000 år.

Det finnes flere historier om hvordan lutefisken ble til. En teori går ut på at et lager med tørrfisk brant opp etter et lynnedslag og at tørrfisken ble liggende igjen i asken, som ble våt i det påfølgende regnet, og aske er alkalisk.

Den gang, som nå, spiste man kun mat som var spiselig og ikke forgiftet. Fisken ble dermed trolig vasket grundig i rent vann for å få bort det meste av soten.

Dermed var lutefisken født.

En annen historie omhandlet at kokken ikke hadde tid til å bløte tørrfisken lenge nok, og at lut (aske) i kokevannet reduserte koketiden. Resultatet ble lutefisk istedenfor ekstra raskt utvannet tørrfisk.

Dette er de beste juleølene til lutefisk i 2021

TerningkastBryggeriNavnStilLandVolumBoks/flaskeAlkohol %BatchnrFarge og duftSmakPasser tilVurderingPoeng
4Mack BryggeriJuleølMørk LagerNorge50 clBoks4.5L1241Klar dyp rød-brun. Duft av moden frukt, mørke bær, karamell, urter, kjeks og sirup.Tobakk, røde bær, brent karamell, syrlig kaffe og anis. Lett syrlig preg i ettersmaken.Lutefisk med sødmefylt tilbehør.Et annerledes juleøl med lett syrlig tilsnitt.80
4Sagene BryggeriRød JulMørk LagerNorge33 clFlaske4.7C0293Klar dyp gyllen. Dufter av kandissukker, knekk, mørk sirup, rosiner og nøtter.Smaker av nøtter, kjeks, kaffe, kandissukker og krydder. Sødmefylt. Noe kort ettersmak.Lutefisk med sødmefylt tilbehør.En fruktig og balansert juleøl.80
4Oslo Brewing Co.RampenissenPilsNorge50 clBoks4.7210831Lett uklar gyllen. Dufter av sitrus, brød, gjær og urter.Smak av urter, kjeks, bakst og sitrus. Lett bitter avslutning.Lutefisk med bacon.En frisk pils med tydelig bitterhet.80
4BådinGildeskålSaisonNorge33 clBoks6.5563Klar lys gul. Dufter av julekrydder, sitrus, urter og gjær.Pepper, gjær og honning i smaken. Stort krydderpreg i avslutningen. Tørr ettersmak.Lutefisk med bacon.Et øl med tydelig krydderprofil.78
4Svalbard BryggeriSpitsbergen juleølWinter AleNorge33 clBoks750224Nesten klar dyp oransje. Behagelig duft av moden frukt, dadler, krydder og karamell.Moden frukt, krydder, tørket frukt, nøtter. Lett tørrhet i etterkant.Lutefisk med bacon.En god og varmende juleøl.77

Likte du dette?

Gi oss en tilbakemelding.

Snittrangering: 4 / 5. Antall stemmer: 2

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

One Comment

  • Even sier:

    Veldig bra forklaring på drikke til lutefisk. Og riktig i mine øyne. Jeg brygger øl kommersielt og går absolutt god for beskrivelsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *