Julen er tiden for lutefisk og hvert år nytes det over 3000 tonn her i landet. Hvordan velger vi øl til lutefisk og hva er reglene?
Øl til lutefisk skal vi ha til jul. Flybåren lutefisk fra Lofoten nytes ofte tradisjonelt og serveres ofte med lefse, bacon, ribbefett, ertestuing, poteter, hvit saus, sirup, sennep eller geitost. Akevitt og øl er også tradisjonell drikke til maten.
Lutefiskmåltidet er en rik og kompleks smaksopplevelse. Fisken er mager og mild. Tilbehøret tilfører retten salt, fett, sødme og aromaer. Derfor skal du til lutefiskmåltidet velge øl etter tilbehøret.
Hvilken øl passer til lutefisk?
Til lutefisk tilpasser man drikkevalget etter tilbehøret. Bacon- og ribbefett krever et øl med høy bitterhet. Her kan det passe med en ordinær pilsner med god humlebitterhet. En Pale ale, eller India pale ale, gjerne i butikkstyrke.
Benytter du sirup eller brunost som tilbehør? Da velger du et sødmefylt øl, som inneholder lite fruktighet. Klassiske søte pilsnertyper, bayerøl eller en søt brown ale er alle ølstiler som passer måltidet godt.
Velger du derimot sennep som tilbehør til lutefisken, bør ølet ha sødme og fruktighet. Bitterheten skal da være lavere. Norske fruktige pilsnertyper er gode valg. Likeledes vil det tyske hveteølet, en belgisk wit, blond eller en saison passe godt til lutefiskemåltidet.
Er du glad i sider og spiser lutefisken med ribbefett eller bacon? Velg da en sider tilsatt humle, eller en sider med tanniner og/eller høy syre. Til øvrig tilbehør er sidere med god sødme og noe fruktighet gode valg. Her passer gjerne klassiske norske sidere.
Akevitt er også et supert følge til lutefisk. Akevittens oppgave er å rense munnhulen for fett, samtidig som den i kombinasjon med ølet skaper den gode stemningen!
En tradisjonell lutefisk-spiser var tidligere mann over 45 år, bosatt i Trøndelag eller Nord-Norge. Nå spises delikatessen av stort sett hele befolkningen og lutefisk nytes best med godt øl og akevitt.
Slik lager du lutefisk og ertestuing med øl: Oppskrift på lutefisk og ertepuré med øl
Lutefisk i norgeshistorien
Tørrfisk har lange tradisjoner i Norge, og har vært en kjent matvare i over 1000 år.
Det finnes flere historier om hvordan lutefisken ble til. En teori går ut på at et lager med tørrfisk brant opp etter et lynnedslag og at tørrfisken ble liggende i asken. Etter et regnskyll ble aksen våt og aske er alkalisk.
Den gang, som nå spiste man kun mat som var spiselig og ikke forgiftet. Fisken ble dermed trolig vasket grundig i rent vann for å få bort det meste av soten. Lutefisken var dermed født.
En annen historie omhandlet at kokken ikke hadde tid til å bløte tørrfisken lenge nok, og at lut (aske) i kokevannet reduserte koketiden. Resultatet ble lutefisk, istedenfor raskt utvannet tørrfisk.
Handle julegaver? Stor julegaveguide til mat- og drikkeglade!
Våre anbefalte juleøl til lutefisk i 2023
Når vi gjennomfører juleøltesten ber vi juryen matche mat til ølet de tester. Her er ekspertenes anbefalinger på juleøl til lutefisk i 2023. Juleølene er presentert i tilfeldig rekkefølge.
- Kinn Bryggeri, Solsnu – Biere De Garde, 7,5 %
- Aass, Aass UTEN Juleøl – Alkoholfri Mørk Lager, 0,5 %
- Ægir Bryggeri, Snøblonde – Belgisk Blonde Ale, 4,6 %
- Grans Bryggeri, Lade Gaards Juleøl – Mørk Lager, 4,6 %
- Ringnes, Ringnes Juleøl – Mørk Lager, 4,6 %
- EC Dahls Bryggeri, EC Dahls Kong Vinter – Mørk Lager, 7 %
- Trollbryggeriet, Slogen Sunnmørsjul – Mørk Lager, 6 %
- Ekeby Gårdsbryggeri, Faderen – Patersbier, 5,3 %
- Samuel Smith, Winter Welcome – Winter Ale, 6 %
Veldig bra forklaring på drikke til lutefisk. Og riktig i mine øyne. Jeg brygger øl kommersielt og går absolutt god for beskrivelsen.