Lutefisk og øl.

Øl til lutefisk

3
(1)

Lutefisk og øl.
Høsten er tiden for lutefisk. Her finner du svar på mye av det du måtte lure på, også hvordan du velger øl til lutefisk.


Foto: Frode Henriksen

Hvert år i oktober går startskuddet for mange tusen lutefiskmiddager i Norge. I år skal det nytes over 3000 tonn lutefisk på landets restauranter og i de mange tusen hjem. En tradisjonell lutefisk-spiser var tidligere mann over 45 år, bosatt i Trøndelag eller Nord-Norge. Nå spises delikatessen av stort sett hele befolkningen, og lutefisk nytes best med godt øl og akevitt.

I landets restauranter er lutefisksesongen i full gang. Flybåren lutefisk fra Lofoten nytes slik den skal i følge tradisjonen. Lutefisk serveres med en rekke tilbehør, blant annet lefse, bacon, ribbefett, erterstuing, poteter, hvit saus, sirup, sennep og geitost. Rikelige mengder akevitt og øl er også tradisjonell drikke til maten, som faglig og mer enn gjerne blir anbefalt til denne fortreffelige retten.

En teori går ut på at et lager med tørrfisk brant opp etter et lynnedslag, og at tørrfisken ble liggende igjen i asken som ble våt i det påfølgende regnet, og aske er alkalisk…

Teori om lutefiskens opprinnelse

Lutefiskens historie

Tørrfisk har lange tradisjoner i Norge, og har vært en kjent matvare i over 1000 år. Det finnes flere historier om hvordan lutefisken ble til. En teori går ut på at et lager med tørrfisk brant opp etter et lynnedslag og at tørrfisken ble liggende igjen i asken, som ble våt i det påfølgende regnet, og aske er alkalisk. Den gang, som nå, spiste man kun mat som var spiselig og ikke forgiftet. Fisken ble dermed antakelig vasket grundig i rent vann for å få bort den verste sotmengden. Dermed var lutefisken født. En annen historie omhandlet at kokken ikke hadde tid til å bløte tørrfisken lenge nok, og at lut (aske) i kokevannet reduserte koketiden. Resultatet ble lutefisk istedenfor ekstra raskt utvannet tørrfisk.

Regler om øl til mat

Øl og akevitt er en viktig tradisjon for mange nordmenn når man spiser lutefisk, og helt nødvendig for å komme i den rette stemningen. I dag er det mange øltyper å velge i, både i butikk og på Vinmonopolet. Men, skal vi drikke lyst eller mørkt øl, sterkt eller svakt, bittert eller mindre bittert til lutefisk? Hvordan skal vi velge og hva er reglene?

Dels kan man vel si at det ikke finnes noen regler som setter begrensninger for hvilket øl vi synes er best. En enkelt persons preferanser stemmer ikke alltid overens med en annen persons smak. Uansett personlig smak finnes det noen enkle kjøreregler for å finne frem til riktig øltype. Lett mat er synonymt med et lett øl, og kraftig mat er synonymt med et kraftig øl. Til retter med lite fett, kan du velge et lite bittert øl med lav alkoholstyrke og til retter med mye fett, trenger du et øl med mye bitterhet. Mat og øl skal også passe sammen smaksmessig og ølet må ikke serveres for kaldt.

Hvordan velge øl til lutefisk?

Lutefiskmåltidet er en rik og kompleks smaksopplevelse. Fisken er mager og mild, men tilbehøret tilfører retten salt, fett, sødme og aromaer. Derfor skal du til lutefiskmåltidet velge øl etter tilbehøret. Bacon- og ribbefett krever et øl med høy bitterhet og gode anbefalinger kan her være en ordinær pilsner med god humlebitterhet. Eller en pale ale, og for den som er glad i det bitre, en India pale ale.

Velger du sirup eller brunost velger du et øl som er sødmefylt og inneholder lite fruktighet. Klassiske søte pilsnertyper, bayerøl eller en søt brown ale, er ølstiler som passer godt til måltidet. Velger du derimot lutefisk med sennep, bør ølet ha sødme og fruktighet. Bitterheten skal da være lav. Norske fruktige pilsnertyper er gode valg. Likeledes vil det tyske hveteølet, en belgisk wit, blond eller en saision passe godt til lutefiskemåltidet.

Om kort tid er også juleølene i butikkene, hva med å prøve ett av juleølene i år? Akevitt er også et supert følge til lutefisk. Akevittens oppgave er å rense munnhulen for fett, samtidig som den i kombinasjon med ølet skaper den gode stemningen!

Smakelig lutefiskmåltid!


Julegavetips! Se vår store julegaveguide og tips til gaver som kan deles! Topp 6 opplevelser, gaven til han eller henne, eller til den som er glad i god mat og smak.


10 oktober 2014
Redigert 28.09.18


Les mer om

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 3 / 5. Antall stemmer: 1

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

One Comment

  • Even sier:

    Veldig bra forklaring på drikke til lutefisk. Og riktig i mine øyne. Jeg brygger øl kommersielt og går absolutt god for beskrivelsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *