Publisert Legg igjen en kommentar

Norsk akevitt – historie og fakta

Norsk akevitt i glass.
Norsk akevitt skal bestå av potetsprit Foto Malene Kolstø

Norge er kjent for å ha den beste akevitten, men hva skiller vår akevitt fra andre lands? Jo, vi bruker potet til destilleringen og ikke korn som i Norden.

Man er ikke helt sikre på når vi begynte å lage akevitt, men det er funnet skriftlige kilder i Norge datert 13. april 1531, gjennom et brev fra Høvedsmann Eske Bille på Bergenhus festning til erkebiskop Olav Engelbrektsson i Nidaros der han skrev:

«Kjære Herre, verdige Eders nåde vite at jeg sender Eders nåde noget vatn med Jonn Teiste, som kalles Aqua vitae og hjelper samme vatn for alle hånde krantdom som et menneske kan ha innvortes».

Forsendelsen inneholdt livets vann – akevitt – som de den gang trodde kunne kurere all sykdom. Akevitten var nok annerledes enn den akevitten vi kjenner i dag, da det ble brukt korn i destilleringen og ikke potet som nå. Mest sannsynlig inneholdt den også medisinplanter som karve og anis, noe vi også finner i dagens akevitter. Selv om vi ikke lenger tror at akevitten kan kurere sykdom, står tradisjonen sterkt i Norge i dag.

Akevitten ble i år 492 år og den 13. april årlig markeres det at vi i Norge har et brennevin i verdensklasse. Akevitt er en drikk med lange tradisjoner og spennende historie, og flere personer har utmerket seg i historien, blant annet akevittens far og linjeakevittens mann.

Christopher Hammer – akevittens far

Først på 1700-tallet poteten kom for fult, etter at Christopher Blix Hammer (også kaldt akevittens far), skrev bøker for norske bønder. Disse omhandlet blant annet selvberging, kvalitetsheving og nasjonal selvfølelse. Han anbefalte bruk av norske råvarer framfor import. En morsom kuriositet er at Hammer var erklært avholdsmann.

Fakta: For å kunne kalle norsk akevitt for «norsk akevitt» skal følgende krav være oppfylt:

  • Skal være produsert i Norge
  • Den skal bestå av potetsprit framstilt i Norge
  • Akevitten skal inneholde minimum 95% norske poteter
  • Må være modnet i fat
  • Modningstid minimum seks måneder på fat som under 1000 liter
  • Er fatet større enn 1000 liter, må den lagres minimum 12 måneder

Les også: Hvilket krydder brukes i en akevitt?

Den ekte linjeakevitten – Jørgen B. Lysholm

Jørgen B. Lysholm har æren for linjeakevitten. Han grunnla en brenneri- og destillasjonsforretning i Trondheim i 1821.

Lysholm Linie Aquavit oppstod etter at en klippfiskimportør i Brasil gikk konkurs. Akevitten ble returnert til Trondheim. For å dekke inn frakten, ble akevitten markedsført som verdens beste akevitt, «der hadde passered Linien 2 ganger».

Reisen med temperatursvingninger og bølgebevegelser resulterte i en unik, god og fyldig smak. Verdens mest solgte akevitt var «oppfunnet». Den første dokumenterte kommersielle akevittforsendelse over Linien var med skonnerten Nordstjernen, ført av kaptein Marstrander tur/retur Rio de Janerio i 1842.

Det kreves i dag at, for å benytte begrepet linjeakevitt, må akevitten ha krysset ekvator to ganger.

Har du lyst å lære mer om akevitt? Vi holder smakinger – Meld deg på her!

(Kilder: Arcus, Lovdata, Norske Akevitters venner)

Grafikk med tekst gode julegavetips fra Oelakademiet
Se vår store julegaveguide og julegavetips
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *