Kalkunfilet

Kalkun og øl

Kalkunfilet

Kalkun er julemiddag for noen, mens andre venter til nyttårsaften med fuglen som kom til Europa fra USA på 1700-tallet.

Publisert:
21.11.18
Foto:
Malene Kolstø
Type rett:
Middag/hovedrett
Vanskelighetsgrad:
Medium

Kalkun er mest utbredt på Østlandet og 4 % av oss spiser fuglen julaften! Man spiste mest sannsynlig kalkun i Norge før man spiste potet. Begge kommer fra Amerika, og begge kom til Europa etter Columbus, men de fikk veldig ulikt gjennomslag. Utover 1800-tallet dominerte kalkun tallerkenene i de fleste norske hjem, før poteten ble allemannseie. Kalkunen som kom i tønner var saltet, eller syltet, for å kunne fraktes over. Kalkunen kom i stykk som slaktet, men også levende for å skulle bli avlsfugl.

Hva gjorde man med kalkunen på 1700-tallet? En husholdningsbok skrevet i Danmark, men tilgjengelig for husfruer i Norge, noterte følgende om kalkuner: Man skolder den, tager indvolden ud, man fylder kroen med den farse (som …  for gås), og de stekes nu paa Spedt med deres eget fet.

Kalkunen fikk ikke samme fotfeste som poteten i Norge. Den var ikke sjelden, men heller ikke vanlig. I dag finnes kalkunen i norske fuglegårder og er kommet for å bli i det norske kostholdet.

Kalkun i juleøl

Dette trenger du (8 porsjoner):

  • 1 stk kalkun, ca. 5 kg (beregn ca. 500 g pr. porsjon)
  • 100 g smør til pensling
  • 11⁄2 ts salt
  • 11⁄2 ts pepper
  • 3 dl sødmefylt juleøl, eksempelvis Myrra fra Færder Mikrobryggeri.

Slik gjør du:

Ta ut innmaten og bruk den som basis for saus. Bind opp lårene og vingespissene.

Legg kalkunen i en langpanne. Smelt smør, tilsett salt og pepper og pensle kalkunen med blandingen. Hell på et sødmefylt juleøl og sett kalkunen inn i en forvarmet stekeovn på 180°C. Beregn ca. en halv time steketid pr. kilo.

Under stekningen pensles kalkunen med smeltet smør og kraften som har dannet seg i langpannen.

La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den. Pakk kalkunen inn i aluminiumfolie dersom den skal serveres varm.

Kalkunen er klar til servering. Pynt fatet med for eksempel stekte appelsinskiver, og server med ønsket tilbehør.

Tilbehør til kalkun

Rosenkål, waldorfsalat og mandelpoteter. Noen velger klassisk brunsaus, fløtesaus eller appelsinsaus til retten.


Øl som drikke til kalkun

Kalkun er mager mat og moderat i smak, så ølvalget bør ikke være for sterkt og kraftig. Øl fra butikk vil ofte være en god match til det magre kjøttet. Tilbehør som svisker, eple, nøtter tilfører retten mye smak og sødme. Velg da et øl med god sødme og alkohol og unngå for mye bitterhet i ølvalget.


Hør vår podcast om øl og julemat

Episode 1 – Juleølet 2018


Hvilket juleøl bør du drikke til kalkun i 2018? 

Ønsker du et juleøl fra butikk velger du CB Juleøl (4,5%). Juleølene fra Vinmonopolet; Myrra fra Færder Mikrobryggeri (6,5%), EC Dahls Store Bjørn (9%), Bådin Stille Dal (7%), Ægir Fimafeng Julebrygg (9%), Kinn Solsnu (7,5%), 7-Fjells Enda mer Jul enn Jesus (7%), Munken VIII fra bryggeriet De Tvende (8,5%) er alle gode valg til kalkun med tradisjonelt tilbehør.

En fruktig belgisk blonde eller frisk saison, med god aroma og sødme kan også være et utmerket følge til retten dersom man ønsker et alternativ til juleølet.

Velger du derimot å gå for noe annet enn juleøl, kan Vinmonopolet eller Gulating hjelpe til med gode anbefalinger!

God jul!


Relatert innhold

Hvor godt likte du innlegget?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: / 5. Antall stemmer:

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *