Slik får du en saftig kalkun. Steker du den med øl i langpanna, tilfører du ikke bare fuktighet, men også en god smak. Få også tips om valg av øl til kalkunen.
Husk at du trenger god til på å tine kalkunen. Dette bør du gjøre i et kjøleskap, og beregn 2-3 døgn til å tine en kalkun på ca. 5 kilo.
Kalkun i juleøl – oppskrift
Dette trenger du (10 porsjoner):
- 1 stk kalkun, ca. 5 kg (beregn ca. 500 g pr. porsjon)
- 100 g smør til pensling
- 1 1⁄2 ts salt
- 1 1⁄2 ts pepper
- 3 dl sødmefylt juleøl
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 180 grader.
Ta ut innmaten og bruk denne som base for sausen.
Bind opp lårene og vingespissene.
Sett et steketermometer i den mest kjøttfulle delen. - Smelt smør sammen med salt og pepper og pensle kalkunen.
Gjem resten til å pensle under steking. - Legg kalkunen i en dyp langpanne og tøm på øl.
Sett den i varm ovn. - Stekes i ca. 30 minutter per kilo fugl eller til temperaturen er 68-72 grader.
Pensle med smør og øl underveis.
Hvis langpanna tørker ut underveis, fyll på med litt vann. - La hvile i minst 20 minutter, gjerne under folie om den skal serveres varm.
Skjær opp og server.
Tilbehør til kalkun
Rosenkål, waldorfsalat og mandelpoteter.
Noen velger klassisk brunsaus, fløtesaus eller appelsinsaus til retten.
Hvilket øl passer til kalkun?
Kalkun er mager mat og moderat i smaken, så ølet du velger til bør ikke være for sterkt og kraftig. Øl fra butikk vil ofte være en god match til det magre kjøttet. Velg øl som passer tilbehøret, f.eks. en sødmefull juleøl når tilbehøret har sødme.
En fruktig belgisk blonde eller frisk saison, med god aroma og sødme kan også være et utmerket følge
Dette ølet velger du til kalkun i år: Øl til kalkun – god drikke til julematen