Kalkunfilet

Kalkun i juleøl – oppskrift på saftig kalkun

0
(0)
Kalkunfilet

Hvordan får du kalkunen saftig? Steker du kalkun med øl tilfører du saftighet og ikke minst smak. Lær også hvordan du velger det rette juleølet til kalkunen.

  • 21.11.2018
  • Ølakademiet
  • Malene Kolstø

Kalkun er julemiddag for noen, mens andre venter til nyttårsaften med fuglen som kom til Europa fra USA på 1700-tallet.

Kalkun er mest utbredt på Østlandet og 4 % av oss spiser fuglen julaften! Man spiste mest sannsynlig kalkun i Norge før man spiste potet. Begge kommer fra Amerika, og begge kom til Europa etter Columbus, men de fikk veldig ulikt gjennomslag. Utover 1800-tallet dominerte kalkun tallerkenene i de fleste norske hjem, før poteten ble allemannseie. Kalkunen som kom i tønner var saltet, eller syltet, for å kunne fraktes over. Kalkunen kom i stykk som slaktet, men også levende for å skulle bli avlsfugl.

Hva gjorde man med kalkunen på 1700-tallet? En husholdningsbok skrevet i Danmark, men tilgjengelig for husfruer i Norge, noterte følgende om kalkuner: Man skolder den, tager indvolden ud, man fylder kroen med den farse (som …  for gås), og de stekes nu paa Spedt med deres eget fet.

Kalkunen fikk ikke samme fotfeste som poteten i Norge. Den var ikke sjelden, men heller ikke vanlig. I dag finnes kalkunen i norske fuglegårder og er kommet for å bli i det norske kostholdet.

Kalkun i juleøl – oppskrift

Dette trenger du (8 porsjoner):

  • 1 stk kalkun, ca. 5 kg (beregn ca. 500 g pr. porsjon)
  • 100 g smør til pensling
  • 11⁄2 ts salt
  • 11⁄2 ts pepper
  • 3 dl sødmefylt juleøl, eksempelvis Myrra fra Færder Mikrobryggeri.

Slik gjør du:

Ta ut innmaten og bruk den som basis for saus. Bind opp lårene og vingespissene.

Legg kalkunen i en langpanne. Smelt smør, tilsett salt og pepper og pensle kalkunen med blandingen. Hell på et sødmefylt juleøl og sett kalkunen inn i en forvarmet stekeovn på 180°C. Beregn ca. en halv time steketid pr. kilo.

Under stekningen pensles kalkunen med smeltet smør og kraften som har dannet seg i langpannen.

La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den. Pakk kalkunen inn i aluminiumfolie dersom den skal serveres varm.

Kalkunen er klar til servering. Pynt fatet med for eksempel stekte appelsinskiver, og server med ønsket tilbehør.

Tilbehør til kalkun

Rosenkål, waldorfsalat og mandelpoteter. Noen velger klassisk brunsaus, fløtesaus eller appelsinsaus til retten.


Relatert innhold:

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 0 / 5. Antall stemmer: 0

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *