Kalkun har moderat smak i kjøttet. Øl til kalkun blir godt om du lar tilbehøret styre hvilket øl du velger. Da får du en velsmakende kombinasjon.
Juleøl og annet øl til kalkun er et godt valg. Husk at kalkun er mager mat og moderat i smaken, så ølet du velger bør ikke være for sterkt og kraftig. Øl fra butikk vil ofte være en god match til det magre kjøttet. Tilbehøret spiller hovedrollen for ditt valg av øl.
Hvilket øl passer til kalkun?
Ettersom du lar tilbehøret legge føringen skal du tenke litt på smaksbildet.
Tilbehør som svisker, eple og nøtter tilfører retten mye smak og sødme. Velg da et øl med god sødme og noe alkohol, men unngå for mye bitterhet i ølet. Her kan de tradisjonelle klassiske juleølene passe godt.
En fruktig belgisk blonde eller frisk saison, med god aroma og sødme kan også være et utmerket følge til retten dersom man ønsker et alternativ til juleølet.
Serverer du en saus med fløte til kalkunen kan du godt tillate deg et noe bittert øl.
Uansett hvilket tilbehør du bruker, kan Vinmonopolet eller Gulating hjelpe til med gode anbefalinger!
Ønsker du å drikke sider, velger du en norsk klassisk sider med god sødme.
Kalkun er mest utbredt på Østlandet og 4 prosent av befolkningen spiser fuglen julaften. Retten er også en viktig tradisjon for mange til nytt år. Vi synes det gir en ekstra velsmakende spiss om man bruker øl i tilberedningen.
Se oppskriften her: Kalkun i juleøl – oppskrift på saftig kalkun
Kalkun i historisk kontekst
I følge forskning.no spiste man mest sannsynlig kalkun i Norge før man spiste potet. Begge kommer fra Amerika, og begge kom til Europa etter Columbus, men de fikk ulikt gjennomslag. Utover 1800-tallet dominerte kalkun tallerkenene i de fleste norske hjem, før poteten ble allemannseie. Kalkunen som kom i tønner var saltet, eller syltet, for å kunne fraktes over lengere avstander. Kalkunen kom i stykk som slaktet, men også levende for å skulle bli brukt i avl.
Hva gjorde man med kalkunen på 1700-tallet? En husholdningsbok skrevet i Danmark, men tilgjengelig for husfruer i Norge, noterte følgende om kalkuner: “Man skolder den, tager indvolden ud, man fylder kroen med den farse (som … for gås), og de stekes nu paa spedt med deres eget fet.”
Kalkunen fikk ikke samme fotfeste som poteten i Norge. Den var ikke sjelden, men heller ikke vanlig. I dag finnes kalkunen i norske fuglegårder og er kommet for å bli i det norske kostholdet.
Handle julegaver? Stor julegaveguide til mat- og drikkeglade!
Våre anbefalte juleøl til kalkun i 2024
Når vi gjennomfører juleøltesten ber vi juryen matche mat til ølet de tester. Her er ekspertenes anbefalinger på juleøl til kalkun i 2024. Produktene er presentert i tilfeldig rekkefølge.
- Kinn Bryggeri, Solsnu – Biere De Garde 4,5 %
- EC Dahls Bryggeri, Dahls Juleøl – Mørk Lager 4,5 %
- Ægir Bryggeri, Snøblonde – Blonde 4,7 %
- EC Dahls Bryggeri, EC Dahls Kong Vinter – Mørk Lager 7 %
- Macks Ølbryggeri, Mack Juleøl – Mørk Lager 6,5 %
Kan da ikke snakke om kalkun uten å nevne Kinn Solsnu
Hei Jan Egil,
Du har helt rett, Solsnu er en flott øl til kalkunmiddagen også. Men vi har valgt å sette den opp mot julematen med fisk i år, så for å få noe variasjon på anbefalte merker og bryggerier så er ikke den nevnt her. Ønsker deg en flott dag videre!
Belgisk blond, tripel, tysk weissbier,Kriek, Ale og til og med IPA passer bra. Karmeliet, Leffe, Westmalle, Paulaner, La Trappe, Le Fort er mye bedre valg, en de kjedelige juleølene.
Hei Fred,
Takk for dine innspill.
Ølanbefalingene vi har i denne saken og andre saker om julemat, tar utgangspunkt i årets store norske juleøltest (som du kan lese åpent) 🙂
Det er helt riktig mange andre øl, fra både små og store produsenter verden over som også kan passe til kalkunmiddagen.
Ønsker deg en fin jul!