Svineribbe og svisker

Slik velger du øl til ribbe – tips og råd

4.2
(5)

Ølakademiet kan øl til mat! Drikke til julemat er intet unntak, og hvilket juleøl som passer godt til juleribbe med sprø svor, får du selvsagt svaret på her.

Ribbe har ikke altfor mye smak i seg selv ettersom det vanlivis kun krydres med salt og pepper. Men her er mye fett, og på en ribbetallerken er det mange smaker av både syrlig og søt karakter.

Det perfekte juleølet til juleribben må være mørkt, kraftig, sødmefylt og sterkt. Man trenger også noe friskhet og fuktighet for å heve smakene i retten.


Vet du dette om ribbe?

Svinekjøtt skal ha spilt en viktig rolle også i det før-kristne «vinterblotet». I norrøn mytologi ble det daglig spist av galten Særimne, og Snorre Sturlason forteller i Den yngre Edda; selv om den ble spist om dagen var den like hel og levende igjen om hele kvelden.

Selv om 7 av 10 på Vestlandet i dag velger pinnekjøtt, og Midt-Norge er for en slagmark å regne, delt på midten – spiser 53 % av befolkningen ribbe på julaften, i følge tall fra Matprat/Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

En sprek vri på den tradisjonelle ribba er å bruke øl i tillegg til vann når du damper den. Oppskriften på svineribbe og øl finner du her.

Hvilket av årets juleøl i 2020 bør du velge til ribbe?

Til ribbe smaker det ekstra godt med norsk juleøl. Prøv deg for eksempel på disse juleølene presentert i tilfeldig rekkefølge:

  • Lade Gaards Juleøl Sterk (6,5%)
  • Ringnes Julebokk (9%)
  • Færder Myrra (6,5%)
  • 7-Fjell Modraniht Black Christmas Ale (8%)
  • Mack Julebokk (9%)
  • Hansa Juleøl Sterk (6,5%)

Alle finnes i Vinmonopolets vareutvalg, og er gode valg. Ønsker du derimot et øl med lavere alkoholstyrke, eller kombinere juleølet med akevitt, er dette våre beste tips:

  • Lade Gaards Juleøl (4,7%)
  • Bygland Jolebassen (4,7%)
  • Nøgne Ø Brun Jul (4,5%)

Alle disse er i butikkstyrke, og burde være å få tak på i en velassortert dagligvarebutikk. Har de den ikke inne, er det lov å foreslå en eller flere av disse for din lokale kjøpmann.


Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 4.2 / 5. Antall stemmer: 5

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *