Tradisjonell rakfisk

Disse ølene bør du velge til rakfisk

5
(2)
Tradisjonell rakfisk

Rakfisk er norsk husmannskost i verdensklasse som nytes med tradisjonelt tilbehør. Vi velger gjerne en saison til – men her er flere tips om øl til rakfisk.

Rakfisk er for mange et høydepunkt hvert år når den er ferdig modnet og serveringsklar, og mange spiser den i julehøytiden.

Det mest vanlige typene rakfisk å bruke er laks eller ørret. Tradisjonelt tilbehør som: mandelpotet eller Ringerikspotet, lefser, flatbrød, ekte smør, seterrømme, hardkokte egg, rødløk, purre og rødbeter hører fisken til.

Rakfisk er både elsket og hatet. Men ikke la deg skremme av lukten, den smaker nemlig betydelig mindre enn den lukter.

Det finnes både milde og kraftige varianter av rakfisk som passer ulike formål. Men all rakfisk er fet og salt.

Er du usikker på hvordan rakfisk serveres, har Meny en fin oversikt: Tradisjonell rakfisk

Hvilket øl passer til rakfisk?

Til rakfisk bør man velge en frisk øl som bryter ned fettet. Da fisken inneholder noe salt, er også fruktige øl å anbefale. Ett friskt og fruktig juleøl eller bayerøl, samt lyse øl som blonde, hveteøl, wit eller saison – bidrar alle med gode aromaer som passer godt til retten.

Lette syrlige øl som med sin syre skjærer igjennom fettet er også gode alternativer. Her kan nevnes Gose eller Berliner Weisse.

Velger du klassisk norsk pils, er akevitt alltid naturlig følge. Styr unna de aller mest kraftige og bitre ølene, da de fort kan bli for dominerende.

Er du mer glad i sider, velger du en norsk sider med fin fruktighet eller god syre.

Se video på YouTube: Øl til julemat: Rakfisk

Kan spores helt tilbake til 1300-tallet

Tradisjonen med rakfisk har røtter helt tilbake til middelalderen, og navnet ”rakfisk” kan spores tilbake til så tidlig som 1348. Metoden har vært kjent i over 5000 år og retten nytes i dag over hele landet i julen.

Hvor lenge vi har holdt på med konservering av fisk, vet vi ikke sikkert, men tradisjonen med rakfisk kan spores så langt tilbake som til middelalderen.

Tidligere ble det laget store mengder rakfisk i Trøndelag, Møre og Romsdal og Nord-Norge. I dag er det Valdres som produserer det meste av rakfisk i Norge.

Tradisjonelt har man brukt ferskvannsfisk som ørret, laks, røye og sik, men i dag benyttes også mye oppdrettslaks og -ørret til rakfisk.

Rakfisken fermenteres eller utsettes for en gjæringsprosess. Fisken får slik sett økt holdbarhet og bedre næringsinnhold. Under fermentering utsettes fisken for enzymer fra mikroorganismer, som brukes for å manipulere biokjemiske forandringer i maten. Den samme prosessen er ofte å se i osteproduksjon.

Prosessen er langsom, og skjer i dag i kontrollerte former med strenger regler og retningslinjer.

Metoden fermentering av fisk har vært kjent i nærmere 5000 år og flere land bruker metoden, bl.a. i Sverige, Russland, Japan og i Kina

Likte du dette?

Gi oss en tilbakemelding.

Snittrangering: 5 / 5. Antall stemmer: 2

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *