Rakfisk er norsk husmannskost i verdensklasse og som nytes med tradisjonelt tilbehør. Vi velger gjerne en saison – og mulighetene er mange. Her er flere tips om øl til rakfisk.
Rakfisk er for mange et høydepunkt hvert år når den er ferdig modnet og serveringsklar, og mange spiser den i julehøytiden. Rakfisk er både elsket og hatet. Men ikke la deg skremme av lukten. Fisken smaker nemlig betydelig mindre enn du forventer – i forhold til lukten av fisken.
Rakfisk trenger tradisjonelt tilbehør
Den mest vanlige typene rakfisk å bruke er laks eller ørret. Tradisjonelt tilbehør som mandelpotet eller Ringerikspotet, lefser, flatbrød, meierismør, seterrømme, hardkokte egg, rødløk, purre og rødbeter hører fisken til.
Det finnes både milde og kraftige varianter av rakfisk som passer til ulike formål. Men all rakfisk er fet og salt.
Er du usikker på hvordan rakfisk serveres, har Meny en fin oversikt: Tradisjonell rakfisk
Hvilket øl passer til rakfisk?
Til rakfisk bør man velge en frisk øl som bryter ned fettet. Da fisken inneholder noe salt, er også fruktige øl å anbefale. Ett friskt og fruktig juleøl eller bayerøl, samt lyse øl som blonde, hveteøl, wit eller saison – bidrar alle med gode aromaer som passer godt til retten.
Lette syrlige øl som med sin syre skjærer igjennom fettet er også gode alternativer. Her kan nevnes Gose eller Berliner Weisse.
Velger du klassisk norsk pils, er akevitt alltid naturlig følge. Styr unna de aller mest kraftige og bitre ølene, da de fort kan bli for dominerende.
Er du mer glad i sider, velger du en norsk sider med fin fruktighet eller god syre.
Rakfisk kan spores tilbake til 1300-tallet
Tradisjonen med rakfisk her hjemme har røtter helt tilbake til middelalderen, og navnet ”rakfisk” kan spores tilbake til så tidlig som 1348. Metoden for å lage rakfisk har vært kjent lenge og retten nytes i dag over hele landet til jul.
Les mer om rakfisk
Hvor lenge vi har holdt på med konservering av fisk, vet vi ikke sikkert, men tradisjonen med rakfisk kan spores så langt tilbake som til middelalderen.
Tidligere ble det laget store mengder rakfisk i Trøndelag, Møre og Romsdal og Nord-Norge. I dag er det Valdres som produserer det meste av rakfisk i Norge.
Tradisjonelt har man brukt ferskvannsfisk som ørret, laks, røye og sik, men i dag benyttes også mye oppdrettslaks og -ørret til rakfisk.
Rakfisken fermenteres eller utsettes for en gjæringsprosess. Fisken får slik sett økt holdbarhet og bedre næringsinnhold. Under fermentering utsettes fisken for enzymer fra mikroorganismer, som brukes for å manipulere biokjemiske forandringer i maten. Den samme prosessen er ofte å se i osteproduksjon.
Prosessen er langsom, og skjer i kontrollerte former med strenger regler og retningslinjer.
Metoden fermentering av fisk har vært kjent i nærmere 5000 år og flere land bruker metoden, bl.a. i Sverige, Russland, Japan og i Kina
Handle julegaver? Stor julegaveguide til mat- og drikkeglade!
Våre anbefalte juleøl til rakfisk i 2023
Når vi gjennomfører juleøltesten ber vi juryen matche mat til ølet de tester. Her er ekspertenes anbefalinger på juleøl til rakfisk i 2023. Produktene er presentert i tilfeldig rekkefølge.
- 7 Fjell Bryggeri, Hyrdestund – Belgisk Blonde Ale, 6,5 %
- Kinn Bryggeri, Solsnu – Biere De Garde, 7,50 %
- Ægir Bryggeri, Snøblonde – Belgisk Blonde Ale, 4,6 %
- Midtfyns Brygghus, Belgian Christmas Blonde – Blonde, 7,2 %
- Brewdog – Hoppy Xmas – IPA, 6 %