Tradisjonell rakfisk

Tradisjonell rakfisk og øl

5
(2)
Tradisjonell rakfisk

Rakfisk er norsk husmannskost i verdensklasse, og vi nyter fisken med tradisjonelt tilbehør – og med norsk øl og akevitt som følgesvenner.

Rakfisk er elsket og hatet, men ikke la deg skremme av lukten. Rakfisk smaker nemlig mindre enn det lukter. Det finnes både mildere og sterkere varianter av rakfisk, som alle passer ulike formål.

Hvor lenge vi har holdt på med konservering av fisk, vet vi ikke sikkert, men tradisjonen med rakfisk kan spores tilbake til middelalderen. Tidligere ble det laget store mengder rakfisk i Trøndelag, Møre og Romsdal og Nord-Norge. I dag er det Valdres som står for den største rakfiskproduksjon i Norge. Tradisjonelt har man brukt ferskvannsfisk som ørret, laks, røye og sik, men i dag benyttes det mye oppdrettslaks og ørret til rakfisk.

Rakfisken fermenteres eller utsettes for en gjæringsprosess. Fisken får slik sett økt holdbarhet og bedre næringsinnhold. Under fermentering utsettes fisken for enzymer fra mikroorganismer som brukes for å manipulere biokjemiske forandringer i maten. Den samme prosessen er ofte å se i osteproduksjon. Prosessen er langsom og skjer i dag i kontrollerte former med strenger regler og retningslinjer. Metoden fermentering av fisk har vært kjent i nærmere 5000 år og flere land bruker metoden, bla. Sverige, Russland, Japan og i Kina.

Rakfisk er for mange et høydepunkt hvert år når den er ferdig modnet og serveringsklar, og mange spiser den i julehøytiden.

Oppskrift på tradisjonell rakfisk

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 800 gr rakfiskfilet
  • Mandelpotet eller Ringerikspotet
  • Lefser
  • Flatbrød
  • Ekte smør
  • Seterrømme
  • Rødløk
  • Purre
  • Rødbeter

Slik gjør du:

Kok poteter og skjær rakfisken i skiver. Skjær purre og løk i tynner ringer.
Sett alt tilbehøret frem på bordet og la gjestene velge det de vil ha selv.

Anbefalt tilbehør:
Noen velger erterbrød som alternativ til lefse.


Slik velger du øl til rakfisk:

Laks og ørret er en fet fisk. Velg et øl som er frisk og som bryter ned fettet. Da fisken inneholder noe salt, er også fruktige øl å anbefale. Ett friskt og fruktig juleøl eller bayerøl, samt lyse øl som blonde, hveteøl, wit eller saison bidrar med gode aromaer som passer godt til retten.

Lette syrlige øl som med sin syre skjærer igjennom fettet er også gode alternativer. Her kan nevnes Gose eller Berliner Weisse. Velger du klassisk norsk pils, er akevitt alltid naturlig følge. Styr unna de aller mest kraftige og bitre ølene, da de fort kan bli for dominerende.


Hvilket juleøl bør du drikke til rakfisk i 2020?

Lofotpils Julebrygg (7%), Sagene Rød Jul (4,7%), Ringnes Juleøl (4,6%), Bådin Gildeskål (6,5%) og Hansa Julebrygg (6,5%) er alle gode valg til rakfisk.

Velger du derimot å gå for noe annet valg enn juleøl, kan Vinmonopolet eller Gulating hjelpe til med gode anbefalinger!

God jul!


Relatert innholdArtikkelen er omskrevet. Første gang publisert: 21.11.18.

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 5 / 5. Antall stemmer: 2

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *