Publisert Legg igjen en kommentar

Multekrem med hveteøl – valg av øl til

Multer er en eksklusiv råvare og et av de mest populære valgene til dessert på juleaften. De fleste av oss velger multer sammen med pisket krem og krumkake.

I dag fremstår multebær eksklusivt for mange, og den er ofte å finne på bordet julaften som multekrem. Multekrem kan man med stort hell servere sammen med godt øl, og man kan også benytte øl som ingrediens og smaksforsterker i denne nydelige desserten.

Fra gammelt av sier man at mengden stjerner på himmelen julenatta skal gi en indikasjon på mengden multer neste år. Multebæra har en lang historie og den er ganske lunefull. Det gjør at folk ofte krangler om plukking og har hemmelige plasser.

Multer har opp gjennom tiden blitt brukt som medisin. Vikingene brukte multer for å forebygge skjørbuk, og forskere i dag tror multer beskytter mot kreft ved at antioksidanter bremser spredningen.

I 1893 var multer fast proviant på Nansens Fram-ekspedisjon til Nordpolen.

Oppskrift – multekrem med øl

Dette trenger du (4-6 porsjoner):

  • 400 gr multebær
  • 2 dl hveteøl
  • 1 dl sukker
  • 1 vaniljestang
  • 1 ts kanel
  • 5 dl kremfløte
  • 1 ts vaniljesukker
  • Mandler eller hasselnøtter

Slik gjør du

  1. Kok opp ølet med sukker, vaniljestangen og kanel.
    Om du ønsker mer krydder i smaken, så passer det også fint med nellik og allehånde.
    La blandingen avkjøles.
  2. Hell over rensede multer.
    Gjem gjerne noen bær til pynt.
    Bland og la stå over natten.
  3. Pisk kremfløte.
    Rør inn vaniljesukker.
  4. Sil væsken av multene.
    Rør de forsiktig inn i kremen.
  5. Pynt med hele multer og hakkede nøtter.
    Servér.

Anbefalt tilbehør:
Krumkaker følger naturlig til desserten.

Slik velger du øl til multekrem

Velg et øl til multekrem som har god maltsødme. Ølet kan også være fyldig og noe vinøst. Trappistøl, bokkøl eller det norske juleølet er alle gode valg. En søt butikkporter blir heller aldri feil. Unngå de bitre øltypene.

Husk å server ølet på riktig temperatur. En temperatur på 10 – 12 grader gir ølet mye mer smak og passer desserten fint.

Er du glad i sider, velger du is-sider eller en klassisk norsk sider med god sødme.

Se video på YouTube: Øl til julemat: Multekrem

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.