Multekrem og øl

0
(0)

Multer er et av de mest populære valgene til dessert på julekvelden. De fleste av oss velger multer sammen med pisket krem og krumkake.

Multer finnes over hele den nordlige halvkule omtales ofte som fjellets- eller viddas gull. Det latinske navnet på multer er Rubus Chamaemorus. Multer vokser vilt i Norge og planten er vanlig å finne på kalkfattig torvgrunn, myrer, sumpskog og lyngheier opp til 1400 moh.

Fra gammelt av sier man at mengden stjerner på himmelen julenatta, skal gi en indikasjon på mengden multer neste år. Multebæra har en lang historie og den er ganske lunefull. Det gjør at folk krangler om plukking og har hemmelige plasser.

Multer har opp gjennom tiden blitt brukt som medisin. Vikingene brukte multer for å forebygge skjørbuk, og forskere i dag tror multer beskytter mot kreft ved at antioksidanter bremser spredningen. I 1893 var multer fast proviant på Nansens Fram-ekspedisjon til Nordpolen.

I dag fremstår multebær eksklusivt for mange og den er oftest å finne på bordet julaften som multekrem. Multekrem kan man med stort hell servere sammen med godt øl, og man kan i tillegg bruke øl i denne nydelige desserten.

Oppskrift – multekrem med øl

Dette trenger du (4-6 porsjoner):

  • 400 gr multer
  • 2 dl hveteøl
  • 1 dl sukker
  • 1 vaniljestang
  • 1 ts kanel
  • 5 dl kremfløte
  • 1 ts vaniljesukker
  • Mandler eller hasselnøtter

Slik gjør du:
Kok opp ølet med sukker, vanilje og kanel. Om du ønsker mer krydder i smaken, så passer det også fint med nellik og allehånde.
La væske avkjøle seg litt.
Hell over de rensede multebærene.
La det ligge over natten.
Pisk kremfløten og ha i vaniljesukker.
Sil multene og vend de forsiktig inn i den piskede kremen.
Topp desserten med friske multebær og strø gjerne hakkede nøtter over.

Anbefalt tilbehør:
Krumkaker følger naturlig til desserten.


Slik velger du øl til multekrem

Multer er noe av det beste som finnes av bær, og da er det naturlig at man ledsager multekremen med godt øl. Velg et øl til multekrem som har god maltsødme. Ølet kan også være fyldig og noe vinøst. Unngå de bitre øltypene. Trappistøl, bokkøl eller det norske juleølet er alle gode valg.

Husk å server ølet på riktig temperatur. En temperatur på 10 – 12 grader gir ølet mye mer smak og passer desserten fint.


Hvilket juleøl bør du drikke til multekrem i 2020?

Lervig Christmas Cream (4,7%) eller Haandbryggeriet Fatlagret Jul (4,5%). Begge fra butikk-klassen er gode juleølvalg til multekrem.

Ønsker du derimot er øl med mer fylde, velger du ett av ølene fra Vinmonopolet; ELØ Rubin Julbokk (7%), Aass Vellgaret Juleøl (9%) eller Ringnes Julebokk (9%). Det alkoholfrie alternativet Nøgne Ø Julefri vil også passe godt.

Velger du derimot å gå for noe annet valg enn juleøl, kan Vinmonopolet eller Gulating hjelpe til med gode anbefalinger!

God jul!Relatert innhold

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 0 / 5. Antall stemmer: 0

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *