De som fikk terningkast 6 i årets juleøltest.

Juleøltest 2017

Bilde: Disse fikk terningkast 6 i årets juleøltest.

Nå er juleølet på plass både i butikk og på Vinmonopolet. Det er på tide å sikre seg de beste godbitene før de blir revet bort. I år er det ekstra mye å velge i, skal vi tro daglig leder i Ølakademiet Ronja Velten.


Foto: Frode Henriksen

På det norske markedet er det i år minst 265 ulike juleøl. Vi har aldri før sett så mange juleøl i Norge sier Velten, som sammen med salg- og markedssjef Jørn Tore Persen har testet flere av godbitene.

I Norge er det i år lansert 185 ulike norske juleøl, hvorav ca 75 % kommer fra håndverksbryggeriene. De øvrige juleølene kommer fra de klassiske bryggeriene som Hansa, Mack, Aass og Ringnes. I tillegg er det i salg over 80 ulike internasjonale øl på Vinmonopolet.

Ølakademiet har i sin store juleøltest testet 144 norske juleøl fra 53 ulike bryggerier. Vi har testet juleølet de siste ti åra og det har blitt stadig flere juleøl sier Velten.

 

Hva skal du velge i år? Se hele juleøltesten 2017 her:

Alkoholfritt
Klassiske bryggerier – butikkstyrke
Handverksbryggerier – butikkstyrke
Klassiske bryggerier – polstyrke
Handverksbryggerier – polstyrke

Se også listen: Topp 30 beste juleøl 2017

Alle øl er vurdert blindt etter farge, duft, smak og ettersmak, hvor smak naturlig nok ble vektlagt tyngst. Batchnummer følger også årets test, slik at bryggeriet kan spore resultatene, kvalitet og avvik. Det er også et kvalitetsstempel på at du får ølet vi har testet, understreker Persen i Ølakademiet.

 

Hvilke juleøl har bryggerne laget i år?

Flere nyvinninger og variasjoner er å spore i år, spesielt innenfor håndverksbryggeriene. Vi kan nevne at f.eks øl med kveik, laktose og røykmalt var å finne. Spennende stiler som gårdsøl, surøl og flere belgiske inspirerte varianter er også i utvalget blant årets juleøl. Håndverksbryggerne er glad i bruken av humle og er fortsatt inspirert av IPA-trenden. Vi finner flere eksempler på bruk av amerikansk humle i det norske juleølet. De klassiske bryggeriene derimot lager bunnsolide brygg når det handler om polstyrke. Det oser kvalitet og kunnskap høstet gjennom mange års erfaring og oppskrifter.

I årets juleøltest finnes det et juleøl som alle kan like. Noen av ølene kan fortsatt kjennes for ferske, og flere av de vil smake best om ett år eller to.

Løp og kjøp dine favoritter nå, så blir det jul i år også!

 

Hva er juleøl?

Visste du at ordet jul kommer fra det oldnorske navnet ylir, med betydningen «å stelle i stand til moro». Man feiret ikke jul før i tiden, man drakk jul!

– Juleøl er laget på malt, humle, vann og gjær. Under bryggingen bruker bryggeren ekstra mye spesialmalt, karamellmalt og fargemalt som skaper en fin, rund og sødmefylt smak. Juleølet skal være balansert med sødme og bitterhet, samt inneholde smak av knekk, karamell og nøtter.

– Fra gammelt av brukte man einer og røykmalt i produksjonen og juleølet skulle være sterkt. Når industrialiseringen slo igjennom skulle juleølet være sødmefylt. Med handverksrevolusjonen de siste årene har bryggerne fått inspirasjon fra andre land og de gamle juleøltradisjonene. Bruken av tilsetninger og flere ulike krydderier har hatt fremvekst. Fatlagring er ikke bare et fenomen innenfor vinverden, nå skal juleøl også lagres. Og selvsagt, godt juleøl skal passe til julematen!

Øl til julemat og oppskrifter? Sjekk våre temasider om øl til julemat!

 

Juryen er:

Øl-entusiastene Ronja, Janne, Luis, Bjarte og Jørn Tore som elsker å spre ølfaget gjennom mat, entusiasme, smaking, historiefortelling og humor.

Ronja Velten, daglig leder i Ølakademiet, fagutdannet kokk.

Janne Suktamuk Haugen, ølguide i Ølakademiet, lidenskapelig opptatt ølfaget.

Luis Herreros, ølguide og bookingansvarlig i Ølakademiet, tidligere kjøkkensjef og hjemmebrygger.

Bjarte Lie, ølguide i Ølakademiet, utdannet Diplombrygger fra Bryggerihøyskolen i København.

Jørn Tore Persen, salg- og markedssjef og gründer av Ølakademiet, fagutdannet kokk.

 

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *