Øl og pinnekjøtt

Øl til julemat

Bilde: Øl og pinnekjøtt er mattradisjon
På julaften samles famillie og venner for å spise og drikke ekstra godt. Dette er en av de kveldene hvor øl bør være er et fast følge til maten.


Foto: Frode Henriksen

Men øl er ikke øl lengre, hva skal du velge til hvilken julemat? Vi gir deg her noen anbefalinger med utgangspunkt i årets juleøltest 2018.

Tradisjonelt juleøl er mørkt, sterkt og veldig sødmefullt. Disse ølene lages fremdeles i stort volum av de klassiske bryggeriene. De senere år, etter eksplosjonen av håndverksbryggerier, har det kommet mye juleøl som ikke er så tradisjonelt som før. Nå finnes det både jule-IPA, jule-Wit og surøl for å nevne noen. Og flott er det, for det tradisjonelle juleølet passer ikke nødvendigvis best til alt.

Øl til svineribbe

Den klassiske julemiddag i store deler av Norge, spesielt på østlandet. Hvor det det evige spørsmålet til de som steller i stand til julemiddag; hvordan skal svoren bli perfekt?

Det svaret skal vi ikke vi legge oss bort i, men vi kan gi deg det perfekte ølet som passer til ribbemiddagen. Ribbe har som kjent mye fett, den er som oftes også blitt smurt godt inn med store mengder salt og pepper. For å bryte gjennom alt fettet, så bør man finne et øl med noe høyere alkolholstyrke. Dessuten trenger man gjerne noe fruktighet for å heve smakene i retten.

Husk også at det er en del andre elementer i retten, man har gjerne både medisterkaker, pølser, potet og en tykk brun saus til. Surkål og rødkål, svisker og epler hører også til og de vil hjelpe retten med å ha både syrlighet og fruktighet. Her er det mye smaker, så velg et øl som er godt balansert mellom sødmen og fruktigheten.

Vi anbefaler: Mack Juleøl 2018 (6,5%) er det trygge valget eller prøv noe mer utfordrende som Aja Julekvad – Farmhouse Edition (10%) PS: En kvalitescider kan også gjøre susen.

Øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt kan deles inn i to kategorier, det røkte og det urøkte. Det mest vanlige er det røkte og for store deler av vestlandet blir det ikke jul uten pinnekjøtt. Til pinnekjøtt er selvsagt kålrotstappe, fett og poteter faste følgesvenner, det samme er gjerne en god pølse. F.eks lammepølse. Pinnekjøtt er salt, ofte veldig salt. Hvis pinnekjøttet i tillegg er røkt, så har du ganske kraftige smaker å ta hensyn til.

Her kan man velge mellom to ting, du kan skape en kontrast og velge et alkoholsterkt sødmefullt øl (f.eks et belgisk klosterøl) eller man kan  fremheve røyksmaken ved å drikke øl som gjerne har røykt malt i seg. Det kan også være en fordel å ha en del bittertoner i ølet for å rense munnen for fettet og balansere ut saltsmaken.

Vi anbefaler: Færder Røkelse (7%) for det røkte pinnekjøttet og Ægir Eldir (7%) til det urøkte.

Øl til lutefisk

Den juleretten som ofte deler befolkningen ved juletider er lutefisken. Noe elsker den over alt på jord, andre mener det er knapt nok kan kalles mat. Lutefisk nytes over hele landet og tilbehøret som er vanlig er bacon, potet og ertepure. Det er også vanlig med både brunost, sennep, lefse og sirup til lutefisken.

I forhold til svineribbe og pinnekjøtt er det her mer subtile smaker, så her gjelder det hva slags tilbehør du velger til lutefisken.

En øl som har sødme og ikke overdøvende mye alkohol kan fint passe lutefiskmiddag hvor sirup og brunost er med på middagsbordet. Om man har sennep i tilegg vil man gjerne ha del fruktighet også i ølet. Husk også at både baconet og ertepureen tilfører en del fett, så da er det fint med et øl som er godt karbonert og har noe bitterhet.

Vi anbefaler: 7 fjell Miss Sophie Blonde Christmas Ale (4,7%) er et øl som tilfører både en del sødme og fruktighet. De Tvende Munken VIII (8,5%) er også et godt alternativ.

Øl til desserter

Innenfor dessertverden varier det veldig hva som serveres. Det mest klassiske er riskrem, karamellpudding, iskake eller multekrem. Det er heller ikke uvanlig nå til dags at det blir servert både panna cotta, sjokoladefondant eller andre noe utradisjonelle juledesserter.

Fellesnevneren her er at det blir søtt og mektig i smaksbildet. En rund, fruktig øl med litt alkoholstyrke vil passe til de fleste dessertene. Er det sjokolade i bildet, så kan man f.eks. prøve en øl som er tilsmakt sjokolade. Selv om ikke ølet nødvendigvis er tilsatt sjokolade, så vil røsted malt vil også skape fine toner av kaffe og sjokolade i ølet.

Vi anbefaler: Hunsfos Direktørens Jul (9,3%), Ringnes Julebukk 2018 (9%) og Kinn Tomasmesse (10%)

Øl til julesnacks

Julaften er et stort mat-gilde, og når man tror man holder på å sprekke etter middagen så klarer hjernen likevel å lure deg til å tro at du trenger påfyll. For nå kommer pepperkaker, kokosmakroner, twist, marsipankuler og annet godt på bordet.

Selvsagt finnes det gode ølvalg til denne delen av kvelden også. Her er det igjen mye forskjellige smaker, tørre pepperkaker og fet delfiakake trenger forskjellige øl. Til de tradisjonelle julekakene (7 slag) passer ofte de enkle juleølene som du får på butikken, de er ikke for kompliserte smaker og renser munnen din godt for krydderier. Til den nevnte delfiakaken og kraftig sjokolade så må man opp ganske kraftig i alkolholstyrken for å skjære gjennom fettet.

Vi anbefaler: Fjordfolk Fjord Bock (6,3%), Lom Vinternatt (4,7%) og Cervisiam C.H.U.D.(10%)

Øl som avec

Når julegavene er åpnet og ungene har lagt seg, så er det på tide å runde av en lang dag med et skikkelig godt koseøl. Kanskje det knitrer i peisen og det daler ned snøfnugg utenfor.

En avec forbinner man gjerne med cognac eller noe annet brennevin, men en god sterk øl kan gjøre samme nytten. Det er spesielt viktig å huske å temperere øl som er sterkt på alkohol, ikke drikk det kjølskapskaldt.

Vi anbefaler: Haandbryggeriet Julestout (12%) Berentsen Jule Avec  (9%) og Graff Christmas in da Cribb (9%)

Til slutt er det viktig å huske på å drikke med måte, drikk alltid litt vann mellom vært øl. Det hjelper både på å rense munnen for smaker og for å holde deg i god form.

God jul!


20. desember 2017
Redigert 17. desember 2018


Les mer om

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *