Publisert Legg igjen en kommentar

Anbefalte øl til julematen

Øl til julemat er en lang tradisjon her i landet Foto Frode Henriksen

På julaften skal det spises god og tradisjonsrik mat. Dette er en av de dagene i året hvor et godt og passende juleøl med stort hell kan være følge til maten.

Men øl er ikke bare øl, hva skal du velge til hvilken julemat? Vi gir deg her noen anbefalinger med utgangspunkt i årets juleøltest 2021.

Se hele testen her: Juleøltest – de beste norske juleølene 2021

Tradisjonelt juleøl er mørkt, sterkt og har mye sødme. Disse ølene lages fremdeles i stort volum av de klassiske bryggeriene. De senere år, etter eksplosjonen av håndverksbryggerier, har det kommet mye juleøl som ikke er så tradisjonelle som før. Nå finnes det både jule-IPA, jule-wit, jule-stout og -surøl for å nevne noen. Og flott er det, fordi det tradisjonelle juleølet passer ikke best til alt.

Årets juleøl er laget med perfeksjon og finnes i ulike variasjoner og stilarter. Det finnes noe å velge i for alle – hvilket juleøl skal du velge til julematen?

Les mer på våre temasider: Øl og julemat – oppskrifter og drikketips


Øl til ribbe

Den klassiske julemiddag i store deler av Norge er svineribbe, og helst med perfekt, sprø svor. Akkurat den biten overlater vi til husets ribbemaster, men hvilket øl du kan velge til ribbe bidrar vi gjerne med.

Ribbe har mye fett, og den er som oftes også smurt godt inn med store mengder salt og pepper. For å bryte gjennom det fete bør man finne et øl med forholdsvis høy alkolholstyrke. Man trenger gjerne også noe fruktighet for å heve smakene i retten.

Det er ofte også en del andre elementer i retten. Man har gjerne både medisterkaker, julepølse, potet og en tykk brun saus til. Når man i tillegg har surkål eller rødkål, svisker og epler på fatet vil det hele bli både søtt, salt og syrlig.

Her kan du finne årets anbefalinger: Slik velger du øl til ribbe – tips og råd

Her er det mye smak, så velg et øl som er godt balansert mellom sødmen og fruktigheten. Dette gjelder også hvis du velger sider, som kan være et svært godt alternativ til øl.


Øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt kan deles inn i to hovedkategorier; røkt og det urøkt. For store deler av vestlandet blir det ikke jul uten pinnekjøtt, selv om stadig flere har lagt sin elsk på retten. Pinnekjøtt serveres med kålrotstappe. Potet er også fast følgesvenner, og også fett. Det samme er grov pølse.

Pinnekjøtt er salt, ofte veldig salt. Hvis pinnekjøttet i tillegg er røkt, så har du ganske kraftige smaker å ta hensyn til.

Her kan du finne årets anbefalinger: Slik velger du riktig øl til pinnekjøtt

Du kan velge flere tilnærminger; skape kontrast med et alkoholsterkt og sødmefylt øl (f.eks et belgisk klosterøl) – eller la et øl med høy bitterhet rense munnen for fett og balansere saltsmaken.

Serverer du røkt pinnekjøtt kan du fremheve røyksmaken gjennom et øl brygget med røykmalt.


Øl til lutefisk

Noen vil mene at lutefisk splitter befolkningen, men andre ser den som en mulighet til sosialt lag på tvers av husstander, hvor de som elsker fisken samles til egne lutefisklag. Lutefisk spises over hele landet, og det mest vanlige tilbehøret er potet, bacon og ertepuré. Men noen velger tilbehør som brunost, sennep, lefse og sirup.

I forhold til svineribbe og pinnekjøtt er det her mer subtile smaker, så her er det tilbehøret som styrer valg av øl.

Her kan du finne årets anbefalinger: Slik velger du beste øl til lutefisk

En øl som har sødme og ikke overdøvende mye alkohol kan fint passe lutefiskmiddag, hvor sirup og brunost er med på middagsbordet. Om man har sennep i tillegg vil man gjerne ha en del fruktighet også i ølet. Husk at både baconet og ertepureen tilfører en del fett, så da er det fint med et øl som er godt karbonert og har noe bitterhet.

Til slutt er det viktig å huske på å drikke med måte, drikk alltid litt vann mellom hver øl. Det hjelper både på å rense munnen for smaker og til å holde deg i god form.

God jul!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *