Anbefalte øl til julematen

4.3
(4)

På julaften skal det spises godt. Dette er en av de dagene i året hvor godt øl bør være er et fast følge til maten.

 • 12.12.2020
 • Ølakademiet
 • Frode Henriksen

Men øl er ikke bare øl, hva skal du velge til hvilken julemat? Vi gir deg her noen anbefalinger med utgangspunkt i årets juleøltest 2020.

Tradisjonelt juleøl er mørkt, sterkt og veldig sødmefullt. Disse ølene lages fremdeles i stort volum av de klassiske bryggeriene. De senere år, etter eksplosjonen av håndverksbryggerier, har det kommet mye juleøl som ikke er så tradisjonelle som før. Nå finnes det både jule-IPA, jule-Wit, Jule-stout og surøl for å nevne noen. Og flott er det, for det tradisjonelle juleølet passer ikke best til alt.

Hvilke juleøl har bryggerne laget i 2020?

Årets juleøl er laget med perfeksjon og finnes i ulike variasjoner og stilarter. Det finnes noe å velge i for alle – hvilket juleøl skal du velge til julematen?

Les mer på vår store guide: Øl og julemat – oppskrifter og drikketips

Øl til svineribbe

Den klassiske julemiddag i store deler av Norge, spesielt på østlandet. Hvor det det evige spørsmålet til de som steller i stand til julemiddag; hvordan skal svoren bli perfekt?

Det svaret skal vi ikke vi legge oss bort i, men vi kan gi deg det perfekte ølet som passer til ribbemiddagen. Ribbe har som kjent mye fett, den er som oftes også blitt smurt godt inn med store mengder salt og pepper. For å bryte gjennom alt fettet, så bør man finne et øl med noe høyere alkolholstyrke. Dessuten trenger man gjerne noe fruktighet for å heve smakene i retten.

Husk også at det er en del andre elementer i retten, man har gjerne både medisterkaker, pølser, potet og en tykk brun saus til. Surkål og rødkål, svisker og epler hører også til og de vil hjelpe retten med å ha både syrlighet og fruktighet. Her er det mye smaker, så velg et øl som er godt balansert mellom sødmen og fruktigheten.

 • Lade Gaards Juleøl Sterk (6,5%)
 • Ringnes Julebokk (9%)
 • Færder Myrra (6,5%)
 • 7-Fjell Modraniht Black Christmas Ale (8%)
 • Mack Julebokk (9%)
 • Hansa Juleøl Sterk (6,5%)

PS: En kvalitessider kan også gjøre susen.

Øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt kan deles inn i to kategorier, det røkte og det urøkte. Det mest vanlige er det røkte og for store deler av vestlandet blir det ikke jul uten pinnekjøtt. Til pinnekjøtt er selvsagt kålrotstappe, fett og poteter faste følgesvenner, det samme er gjerne en god pølse. F.eks lammepølse. Pinnekjøtt er salt, ofte veldig salt. Hvis pinnekjøttet i tillegg er røkt, så har du ganske kraftige smaker å ta hensyn til.

Her kan man velge mellom to ting, du kan skape en kontrast og velge et alkoholsterkt sødmefullt øl (f.eks et belgisk klosterøl) eller man kan  fremheve røyksmaken ved å drikke øl som gjerne har røykt malt i seg. Det kan også være en fordel å ha en del bittertoner i ølet for å rense munnen for fettet og balansere ut saltsmaken.

Vi anbefaler:

St Hallvards Bryggeri Reserve-Jul (9%), Little Brother Du Glitrende God Dag (7%) eller Tomasmesse 2019 fra Kinn (10,5%) er gode valg i år til det urøkte pinnekjøttet.

Velger du derimot røkt pinnekjøtt bør du gå for Bryggerhuset Juleøl Pinnekjøtt Røykbock 2019 (8%), Færder Røkelse (7%) eller 7 Fjell Bryggeri Scrooge (6,5%), alle fås hos Vinmonopolet.

Ønsker du å nyte akevitt til pinnekjøttet kan du med fordel prøve Borg Juleøl (4,7%) eller Hogna Rudolf (4,5%), begge i butikkstyrke.

Velger du derimot å gå for IPA eller de syrlige øltypene, har Vinmonopolet mange gode forslag og kan garantert hjelpe deg!

Les mer om årets juleøltest her: Representerte ølstiler – juleøltest 2020

Øl til lutefisk

Den juleretten som ofte deler befolkningen ved juletider er lutefisken. Noe elsker den over alt på jord, andre mener det er knapt nok kan kalles mat. Lutefisk nytes over hele landet og tilbehøret som er vanlig er bacon, potet og ertepure. Det er også vanlig med både brunost, sennep, lefse og sirup til lutefisken.

I forhold til svineribbe og pinnekjøtt er det her mer subtile smaker, så her gjelder det hva slags tilbehør du velger til lutefisken.

En øl som har sødme og ikke overdøvende mye alkohol kan fint passe lutefiskmiddag hvor sirup og brunost er med på middagsbordet. Om man har sennep i tilegg vil man gjerne ha del fruktighet også i ølet. Husk også at både baconet og ertepureen tilfører en del fett, så da er det fint med et øl som er godt karbonert og har noe bitterhet.

Vi anbefaler:

Velger du tilbehøret geitost og sirup, prøv Dahls Julebrygg (4,5%) eller Bådin Gildeskål (4,5).

Er du glad i sennep som tilbehør er butikk-juleølet Du Grønne Glitrende fra Færder Mikrobryggeri (4,7%) er godt alternativ, sammen med polølet fra Kinn Bryggeri; Solsnu (7,5%).

Står bacon- og ribbefett høyt på lista til lutefisk, prøv Lofotpils Triple (9%), Red & Wheat Christmas fra Oslo Brewing Co (5,9%), eller Julesnop White Christmas Stout fra Fjell Bryggeri (9%),

Velger du derimot å gå for noe annet enn juleøl kan Vinmonopolet eller Gulating garantert hjelpe deg!

Øl til desserter

Innenfor dessertverden varier det veldig hva som serveres. Det mest klassiske er riskrem, karamellpudding, iskake eller multekrem. Det er heller ikke uvanlig nå til dags at det blir servert både panna cotta, sjokoladefondant eller andre noe utradisjonelle juledesserter.

Fellesnevneren her er at det blir søtt og mektig i smaksbildet. En rund, fruktig øl med litt alkoholstyrke vil passe til de fleste dessertene. Er det sjokolade i bildet, så kan man f.eks. prøve en øl som er tilsmakt sjokolade. Selv om ikke ølet nødvendigvis er tilsatt sjokolade, så vil røstet malt også skape fine toner av kaffe og sjokolade i ølet.

 • Lervig Christmas Cream (4,7%) eller Haandbryggeriet Fatlagret Jul (4,5%). Begge fra butikk-klassen er gode juleølvalg til de fleste desserter.
 • Ønsker du derimot er øl med mer fylde, velger du ett av ølene fra Vinmonopolet; Berentsen The Holy Bock Vanilla (7,5%), Cervisiam Missil Toe (6%) eller Mack Julebokk (9%). Det alkoholfrie alternativet Nøgne Ø Julefri vil også passe godt.

Øl til julesnacks

Julaften er et stort mat-gilde, og når man tror man holder på å sprekke etter middagen så klarer hjernen likevel å lure deg til å tro at du trenger påfyll. For nå kommer pepperkaker, kokosmakroner, twist, marsipankuler og annet godt på bordet.

Selvsagt finnes det gode ølvalg til denne delen av kvelden også. Her er det igjen mye forskjellige smaker, tørre pepperkaker og fet delfiakake trenger forskjellige øl. Til de tradisjonelle julekakene (7 slag) passer ofte de enkle juleølene som du får på butikken, de er ikke for kompliserte smaker og renser munnen din godt for krydderier. Til den nevnte delfiakaken og kraftig sjokolade så må man opp ganske kraftig i alkolholstyrken for å skjære gjennom fettet.

 • Hansa Julebrygg (4,7%)
 • Grans Juleøl (4,7%)
 • Sundbytunet Mokka (4,5%)
 • Lade Gaards Juleøl Sterk Type (6,5%)
 • ELØ Rubin Julebokk (7%)
 • Kinn Vintervarmar (8,5%)
 • C.H.U.D fra Cervisiam (10%)

Øl som avec

Når julegavene er åpnet og ungene har lagt seg, så er det på tide å runde av en lang dag med et skikkelig godt koseøl. Kanskje det knitrer i peisen og det daler ned snøfnugg utenfor.

En avec forbinner man gjerne med cognac eller noe annet brennevin, men en god sterk øl kan gjøre samme nytten. Det er spesielt viktig å huske å temperere øl som er sterkt på alkohol, ikke drikk det kjølskapskaldt.

 • Ashes to Ashes fra Amundsen Bryggeri (10,5%)
 • Aass Juleøl Vellagret (9%)
 • Berentsen Stellinger Divum (19%)
 • Schouskjelleren The End (10%)
 • Sagene Tann-jul (8%)
 • Haandbryggeriet Fatlagret Jul (4,5%)
 • Cervisiam Krampus 2.0 (10%)
 • Haandbryggeriet Even’s More X-mas (12%)
 • Lindheim Avec (9,5%)
 • Ryolitt fra En Liten Øl (11%)

Til slutt er det viktig å huske på å drikke med måte, drikk alltid litt vann mellom hver øl. Det hjelper både på å rense munnen for smaker og til å holde deg i god form.

God jul!

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 4.3 / 5. Antall stemmer: 4

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *