Publisert 1 kommentar

Juleøltest – de beste norske juleølene 2021

Juleøltest 2021. Vi har testet 195 norske juleøl, dette er de ti beste. Foto: Ølakademiet

Ølakademiet har testet 195 norske juleøl. Hele 50 av disse fikk høye karakterer, og ti fikk terningkast seks! Hva bør du velge i år? Her er vinnerne og taperne.

I år finnes det minst 340 juleøl nasjonale og internasjonale juleøl å velge mellom i Norge. Ølakademiet noterer dermed ny rekord i antall testede juleøl, aldri før har det vært gjennomført en så stor juleøltest i Norge. Kvaliteten er også i år svært høy, og det finnes juleøl i mange forskjellige stiler som passer til både julens matretter og som god drikke.

Se den store norske juleøltesten 2022 her! – 168 norske juleøl er testet!

Årets beste juleøl 2021

I årets juleøltest har juryen brukt sansene og smakt seg gjennom 195 norske juleøl, hvorav 50 av disse har fått høye karakterer. I testen ble det gitt ti seksere og hele 40 femmere. Beste juleøl med poengsummen 98 av 100 mulige poeng var Julebokk fra Macks Ølbryggeri i Tromsø.

Om vinneren sier juryen:

«Masse karamell, røsted preg, nøtter, fiken og julens krydder. Mye smak, balansert og rund munnfølelse. Lang og behagelig ettersmak. Et juleøl i særklasse. Her stemmer alt i aroma, smak, balanse og bruksområder!»

Fortsetter etter annonsen

Gi en opplevelse i gave til jul. Med utvidet gyldighet på våre gavekort kan du trygt kjøpe julegaven hos oss. Gyldigheten er nå hele 18 måneder.

Representerte ølstiler

Det ble også gitt seksere i kategoriene Alkoholfritt øl, Berliner Weisse, Mørk Lager, Belgisk Quadrupel, Barley Wine, Double NEIPA, Imperial Pastry Stout og  Mjød – Metheglin.

Den største kategorien i testen er mørk lager, det klassiske juleølet som folk flest forbinder med jul. Men rett bak kommer porter og stout-kategorien. To tredeler av alle testede produkter er polvarer.

Les mer: Representerte ølstiler – juleøltest 2021

Hvilket juleøl har bryggerne laget i år?

Hva er juleøl?

Tidligere har juleøltesten blitt delt inn i butikkstyrke og polstyrke, men i år er testen delt inn 11 kategorier, med alle alkoholstyrker. Les mer om de ulike juleølene i din favoritt-kategori.

Juleøltest kategorier – de beste norske juleølene 2021

Slik gikk det i fjor: Juleøltesten 2020

Ølakademiet har også testet de internasjonale juleølene: Juleøltest – De beste import-juleølene 2021

Hvordan gjennomfører Ølakademiet juleøltesten?

Alle øl er blindtestet og vurdert etter farge, duft, smak og ettersmak, hvor smak naturlig nok ble vektlagt tyngst. Ølene har fått en helhetsvurdering på en skala fra 50 til 100 poeng og er omregnet til terningkast. Testingen foregikk over 2 uker i månedsskiftet oktober og november 2021.

Les mer : Juleøltest 2021 – slik gjennomføres den

Kriterier for deltakelse i juleøltesten

Alle bryggerier som ble invitert til å delta i juleøltesten står fritt til å velge å være med og å melde på sine juleøl. Ølet måtte være sesongbasert. Det var også et krav at ølet som leveres til testen finnes i kommersielt salg i Norge, samt tappet på flaske eller boks. Samarbeidsbrygg med andre bryggerier er også akseptert.

Disse satt i juryen

Frid Gellein Storø – Foreleser i Ølakademiet. Bakgrunn fra ølbutikkene til Gulating og har jobbet på anerkjente ølbarer.

Bjarte Lie – Foreleser i Ølakademiet. Utdannet Diplombrygger. Ølsommelier.

Luis Herreros – daglig leder og foreleser i Ølakademiet. Utdannet kokk. Ølsommelier og siderpommelier.

Jørn Tore Persen – salgs- og markedssjef, samt foreleser i Ølakademiet: Utdannet kokk. Ølsommelier og siderpommelier.

Ønsker du underholdning til julebordet? Se her: Julebord 2021 – ølsmaking og aktiviteter

Les også: Vet du dette om juleøl? Fakta og myter

Øl til julemat og oppskrifter

Godt juleøl skal passe til julematen! På våre temasider finner du oppskrifter på ribbe, pinnekjøtt, kalkun, juletorsk og lutefisk m. fl. Her finner du også våre juleøl-anbefalinger fra årets Juleøltest.

1 kommentar på “Juleøltest – de beste norske juleølene 2021

  1. Hei

    Artig å læs smakstester av juleøl, og anna øl også. Og – hver gang slår det meg at min smak er svært forskjellig fra smaktesternes. Det virker som at det beste juleølet bør være søtt, i hvert fall ut fra min smak. Mine favoritter er nesten aldri blant de fem øverste, unntatt Hogna Blitzen, som er det beste juleølet til Pinnekjøtt, Rakfisk, røkt og gravet fisk. Austmann Stille Natt er en annen favoritt, f.eks. som alternativ til kaffe. Dessverre finnes ikke Vintersolverv lenger. Likte den bedre. Bådin Landegode og Tussvatnet er også blant mine favoritter, både med og uten mat, sammen med Ringnes Julebok og Berendsen Juleavec. Nøgne Ø har også en del smakfulle juleøl, men havner noe ned på listene. E.C. Dahls Kong Vinter var en gedigen skuffelse. Den vant visst en pris i, Tyskland?

    Drikka Jol 🙂 fra Jan-Arve

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *