Ølakademiet har tradisjonen tro testet norske juleøl. Kvaliteten er høy og hele ti juleøl sikret seg en sekser på terningen i årets juleøltest. Hva bør du velge?
Årets juleøl er nå i salg og du kan velge mellom 350 juleøl fra inn og utland fordelt på klassen pol og butikk. Over 200 av disse er fra norske produsenter. Et nyttig verktøy for å finne frem til gode valg er juleøltestene.
I årets juleøltest har Ølakademiet testet 168 ulike juleøl. I testen gir vi deg svar på hva du bør handle og hva du skal bruke juleølet til. Alle produktene med terningkast fire eller bedre har fått anbefalinger til julematen.
I år er det god variasjon i stiler og alkoholstyrke og du vil garantert finne en favoritt!
Jakter du den perfekte julegave? Se gavekortene med smakinger, mat og drikke!
God kvalitet hos testvinnere i årets juleøltest
Tre produkter får 97 av 100 poeng og deler derfor tittelen «testvinner» i årets juleøltest. De tre produktene er alle å finne på Vinmonopolet og kommer fra Nøgne Ø, Marlobobo og Cervisiam. I alt ble det gitt 10 seksere i testen.
Om de tre vinnerne sier juryen:
Nøgne Ø – Nordic Noir 2 Vouvray Edition
Behagelig og rund munnfølelse med en kompleks og harmonisk smaksprofil. Meget godt integrert alkohol med lang og kraftig ettersmak. En juleøl i særklasse.
Marlobobo – Bourbon BA Stevnsberry
Rund og med en flott harmoni mellom sødme og syre. Lang ettersmak. En håndverksmjød i verdensklasse.
Cervisiam – Missile Toe
Balanserte og morsomme smaker. Fyldig munnfølelse. Lang ettersmak. En intens og tyktflytende øl. Nå ble det jul!
En øl i butikkstyrke fikk 95 poeng og dermed en sekser på terningen, det var EC Dahls Bryggeri med Dahls juleøl. Om denne juleølen sier juryen følgende:
Behagelig og rund. Klassisk og gode julesmaker. Medium lang ettersmak. En flott juleøl på lav prosent. Fine og behagelige smaker.
Les mer om: Representerte ølstiler – juleøltest 2022
Hvilke ølstiler er representert i årets test?
De tre testvinnerne kommer fra tre forskjellige kategorier; belgisk inspirerte juleøl, åpen klasse/mjød og surøl. Andre ølstiler som finnes i årets juleøltest er mørk lager, pale ale, ipa, winter warmer, porter, bokkøl og imperial stout for å nevne noen. Det vitner om god variasjon i årets juleøltest.
Mørk lager er årets største kategori med 33 produkter, tett fulgt av porter/stout med 31 juleøl.
Juleøl skal ifølge gamle bryggetradisjoner være sterkt og det ser ut som bryggeriene fremdeles følger denne tradisjonen. 117 av ølene i testen er nemlig kun å finne på Vinmonopolet (over 4,75 vol %). Det betyr at kun 48 av juleølene er tilgjengelig i dagligvarehandelen og ølbutikker. Inkludert i det antallet er også testens fem alkoholfrie øl som også vil være å finne på Vinmonopolet. Tre produkter ble strøket fra testen grunnet ølfeil.
Hva er juleøl?
Juleøl er laget på malt, humle, vann og gjær. Fra gammelt av skulle juleølet være mørkt og sterkt, og ølet var ofte tilsmakt med einer og røykmalt.
Fra industrialiseringen slo gjennom har juleølet i Norge vært laget av de klassiske store bryggeriene. Stilen var et rødlig/mørkt og sterkt lagerøl med god maltsødme og smaker av knekk, karamell og nøtter, samt julekrydder. Ølet var undergjæret – lik både bayer- og bokkølet i stil, og smaksmessig lik stilen old ale.
Med handverkbryggerienes inntog finnes det i dag juleøl i et uttal varianter og ølstiler.
Når vi skal nyte øl, er det verdt å lese juleøl-etiketten for å kartlegge hvilket øl du får i glasset.
Handle julegaver? Stor julegaveguide til mat- og drikkeglade!
Juleøltest 2022 resultater – alle kategorier juleøl
I testen er det med juleøl og mjød fra håndverksbryggerier, men også fra de mer etablerte ølprodusentene i Norge.
Mørk lager – Juleøltest 2022
I juleøltesten er kategorien mørk lager den aller største representert med 31 ulike juleøl. Mørk lager lages ofte av de store bryggeriene og blir ofte kalt det klassiske juleølet.
Bokkøl – Juleøltest 2022
Tradisjon tro lages det bokkøl her hjemme som juleøl. Bokkølet har lange tradisjoner og ble under fasten referert til som flytende brød. Se hvilke som utmerket seg i år.
Porter og stout – Juleøltest 2022
Porter og stout er overgjærede ølstiler hvor maltet spiller hovedrollen. Mange av de passer godt til dessertbordet eller som avec. Sjekk hva du bør velge i år fra juleøltesten!
IPA – pale – amber ale – Juleøltesten 2022
Årets juleøltest inneholder også øl humledrevne øl med god aroma og smak. Sjekk hvilke som gjorde det best i test.
Old ale – winter warmer – Juleøltest 2022
Ølstilene i denne kategorien stammer fra Storbritannia og er tradisjonelt sett sterke overgjærede ølstiler. Kanskje finner du et juleøl her som varmer godt i vinterkulda?
Belgisk inspirerte juleøl – Juleøltest 2022
Få land har inspirert bryggerier verden rundt slik som Belgia. Landets ølkultur står på Unescos kulturarvliste. Se hvilke belgiskinspirerte juleøl de norske bryggerne har laget i år.
Friske surøl – Juleøltest 2022
I sjangeren surøl finner man en rekke stiler, fellestrekket er som navnet tilsier at det er syren som er fremtredende. Se hvilke juleøl bryggerne har laget innenfor kategorien i år!
Åpen klasse og mjød – Juleøltest 2022
Juleøltesten 2022 har en åpen klasse. Her finner du flere ulike produkter innenfor øl og mjød, som alle vil passe julefeiringen godt. Kanskje en blir din favoritt?
Alkoholfritt juleøl – Juleøltest 2022
I årets juleøltest fines det gode alternativer innenfor kategorien alkoholfritt juleøl, der flere av ølene passer godt til julematen. Sjekk hvilke du bør velge.
Slik gikk det i fjor: Juleøltesten 2021
Ølakademiet har også testet de internasjonale juleølene: Juleøltest – De beste import-juleølene 2022 (kommer uke 48)
Les mer: Representerte ølstiler – juleøltest 2022
Hvordan gjennomfører Ølakademiet øltesten?
Juryarbeidet:
Alle øl er blindtestet og vurdert etter farge, duft, smak og ettersmak, hvor smak naturlig nok ble vektlagt tyngst. Ølene har fått en helhetsvurdering på en skala fra 50 til 100 poeng og er omregnet til terningkast. Testingen foregikk over 2 uker i månedsskiftet oktober og november 2021. Tre juleøl ble strøket i testen grunnet store ølfeil.
Årets jury:
Luis Herreros – daglig leder og foreleser i Ølakademiet. Utdannet kokk. Ølsommelier og siderpommelier.
Jørn Tore Persen – Markedssjef og foreleser i Ølakademiet: Utdannet kokk. Ølsommelier og siderpommelier.
Lucian Amundsen – Ølsommelier og foreleser på Ølakademiet
Kriterier for deltakelse:
Alle bryggerier som ble invitert til å delta i juleøltesten står fritt til å velge å være med og å melde på sine juleøl. Ølet måtte være sesongbasert. Det var også et krav at ølet som leveres til testen finnes i kommersielt salg i Norge, samt tappet på flaske eller boks. Samarbeidsbrygg med andre bryggerier er også akseptert. Hver produsent kan delta med inntil fem produkter/forskjellige merkevarer.