Publisert Legg igjen en kommentar

Juleøltest 2020- de beste norske juleølene

Se julegaveguide og tips til gaver som kan deles!
Topp 6 opplevelser, gaven til han eller henne, eller til den som er glad i god mat og smak

Den store, norske juleøltesten. Disse fikk terningkast 6. Foto: Malene Kolstø

Over 300 juleøl er i år å finne på Vinmonopolet og i landets butikker. Tradisjonen tro holder Ølakademiet Norges største juleøltest. I år er 189 norske juleøl blitt testet av vår fagjury, alle ølsommelierer.

De har snurret, sniffet og smakt seg gjennom mange spennende øl, som bryggerne har laget til jul.

Det er rekordmange som får toppkarakterer i årets test. Hele 10 juleøl får terningkast seks og intet mindre enn 40 øl får 5’er på terningen. Aldri har nivået vært så høyt i Norge som i år. Det vitner om at det lages kvalitetsøl i alle kroker og krinker av Norge.

Les mer: Representerte ølstiler – juleøltest 2020

Før i tiden feiret man ikke jul, man drakk jul! Når vinteren var på innmarsj og mørket kom, skulle det brygges øl, drikkes og ofres øl til gudene – for at solen skulle vende tilbake. Juleøltradisjonen her har nok endret seg noe, men juleølets popularitet kommer fremdeles godt til syne i dag.

Hele 54 norske bryggeri har meldt seg på til årets juleøltest med til sammen 189 forskjellige øl. Tre øl ble strøket av åpenbare ølfeil.

Lær mer om juleøltradisjonen: Digitalt event – faglige smakinger og humor

Hvordan er et typisk juleøl i 2020?

Det er god spredning på stiler i år som tidligere, men det er særlig de mørke og sterke ølene som gjør det godt. Årets største kategori er Porter og Stout, med over 40 øl innen kategorien. Det er også her, vi finner flere av årets 6’ere.

Tidligere trender med fatlagring, er også i år populær blant håndverksbryggeriene. Fatlagring kan gi komplekse lag med smak, noe som passer juleøl veldig godt.

Norske ingredienser er også mye brukt, med spesielt fokus på kveik. Denne norske gårdsgjæren tilfører ølet fruktighet og mange særegne smaker.

De store bryggeriene gjør det som vanlig skarpt i butikkstyrke, der det er en klar dominans av mørk lager. Men også i polstyrke finner man glimrende juleøl laget av de klassiske bryggeriene.

Det finnes et juleøl for alle, med stort spenn både i stil, smak og styrke. Les hele testen og få tipsene om hvilket juleøl du skal velge til mat.

Les også: Vet du dette om juleøl? | Fakta og myter

Ølakademiet har også testet de internasjonale juleølene: Juleøltest – De beste import-juleølene 2020

Hvordan gjennomfører Ølakademiet juleøltesten?

Alle øl er blindtestet og vurdert etter farge, duft, smak og ettersmak, hvor smak naturlig nok ble vektlagt tyngst. Ølene har fått en helhetsvurdering på en skala fra 50 til 100 poeng og er omregnet til terningkast. Testingen foregikk over 6 dager.

Kriterier for deltakelse i juleøltesten

Alle bryggerier som ble invitert til å delta i juleøltesten står fritt til å velge å være med og å melde på sine juleøl. Ølet måtte være sesongbasert. Det var også et krav at ølet som leveres til testen finnes i kommersielt salg i Norge, samt tappet på flaske eller boks. Samarbeidsbrygg med andre bryggerier er også akseptert.

Årets jury er:

Bjarte Lie – foreleser og gründer av Ølakademiet. Utdannet Diplombrygger. Ølsommelier fra The Beer & Cider Academy i London.

Luis Herreros – daglig leder og foreleser i Ølakademiet. Utdannet kokk. Ølsommelier og siderpommelier fra The Beer & Cider Academy i London.

Jørn Tore Persen – salgs- og markedssjef, foreleser og gründer av Ølakademiet: Utdannet kokk. Ølsommelier og siderpommelier fra The Beer & Cider Academy i London.

Øl til julemat og oppskrifter

Godt juleøl skal passe til julematen! På våre temasider finner du oppskrifter på ribbe, pinnekjøtt, kalkun, juletorsk og lutefisk m. fl. Her får du våre anbefalinger på valg av øl til julematen fra årets juleøltest 2020.

Les mer her: Øl og julemat – oppskrifter og drikketips

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *