Øl og julemat – oppskrifter og drikketips

Stor guide til julens mat og drikke! Hvilken drikke velger du til julematen? Hvordan damper du ribben i øl? Her er våre beste tips og triks samlet på ett sted.

I følge gamle tradisjoner skulle julen bugne av god mat og drikke, både for levende, og den som hadde vandret heden. Det gamle julebordet var nettopp en slik skikk, hvor man dekket bordet med god mat og drikke julenatten – og gjerne lot det stå hele julen. På den måten kunne man servere alle julens gjester, så vel levende som døde.

Her er noen av våre beste tips til hvordan du kan hedre de gamle tradisjonene, både med god mat og godt juleøl.

Med ønske om God Jul fra alle oss i Ølakademiet

Hva er årets beste juleøl?

Vi har testet årets juleøl – slik gikk det:

Juleøltest – de beste norske juleølene 2021 - Ølakademiet har testet 195 norske juleøl. Hele 50 av disse fikk høye karakterer, og ti fikk terningkast seks! Hva bør du velge i år? Her er vinnerne og taperne.
Juleøltest – de beste import-juleølene 2021 - I år er det mer enn 340 juleøl på markedet i Norge. Ølakademiet har testet 33 internasjonale juleøl, som alle er å finne på Vinmonopolet eller hos Gulating.
Norges beste juleøl med butikkstyrke 2021 - Dersom du er en som unner deg én øl om dagen frem til jul, kan du med fordel velge butikkstyrke. Vi har derfor stilt opp de 24 beste juleølene du finner i butikk.
Juleøltest 2021 – slik gjennomføres den - Ølkademiet gjennomfører hvert år en stor test av årets juleøl, hvor bryggeriene inviteres til å delta for en faglig vurdering av deres juleøl. Slik går det til.
Representerte ølstiler – juleøltest 2021 - Hvilke ølstiler finnes som juleøl? Det finnes ingen fasit - og i årets juleøltest finnes rundt 30 stilarter representert. Les mer om disse i vår store oversikt.

Hvilke øl bør du velge til julematen?

Tips – øl til julens middager

Slik velger du øl til ribbe – tips og råd - Ølakademiet kan øl til mat! Drikke til julemat er intet unntak, og hvilket øl som passer godt til ribbe får du svaret på her. Vi er på en måte julens lille hjelper.
Slik velger du riktig øl til pinnekjøtt - Noen sverger til urøkt pinnekjøtt, andre til det røkte alternativet. Men hva bør du velge av øl til pinnekjøttet? Ølakademiet gir deg svarene.
Slik velger du beste øl til juletorsk - Juletorsken er mild og serveres tradisjonelt med smørsaus. Mye av smaken ligger i sausen som derfor viktig for valg av drikke. Hvilket øl passer til juletorsk?
Øl til kalkun – god drikke til julematen - Til tross moderat smak i selve kjøttet, blir øl til kalkun er veldig godt hvis du lar tilbehøret styre hvilket øl du velger. Da får du en velsmakende kombinasjon.
Slik velger du riktig øl til and - And er vanlig å tilberede helstekt, men også som stykker av lår og bryst. Godt og sødmefylt tilbehør er ofte fast følge. Men hvilken drikker velger du til and?
Slik velger du beste øl til lutefisk - Høsten og julen er tiden for lutefisk og hvert år nytes det over 3000 tonn her i landet. Hvordan skal vi velge øl til lutefisk og hva er reglene?
Slik finner du riktig øl til dine viltretter - Om høsten og i jula står viltkjøtt ofte på menyen. Hardt klima og beiteforholdene i Norge gjør vilt til mat i verdensklasse. Hvilket øl skal du velge til vilt?

Julegavetips

Våre kurs er hyggelige opplevelser å gi i gave. Nå som man igjen skal møte andre folk med omhu, er det deilig å ha noe å se fram til i andre enden. Våre gavekort er gyldige i hele 18 måneder, slik at mottaker selv kan bestemme når hen vil delta.

Tips – øl til julens småretter og kos

Ost og øl til julens kos eller ostekveld - Vin til ost møter konkurranse! Selv om det er en vei å gå, har mange oppdaget at øl til ost kan være en like spennende kombinasjon. Vi gir deg våre tips til ostekvelden.
Hjemmelaget sylte og grov sennep Oppskrift på hjemmelaget sylte med øl - Julesylte er en av de viktige mattradisjonene vi har her til lands til jul. Her får du oppskriften på sylte laget med øl og hvordan du velger øl til sylte.
Rød saus med fruktøl og øl til riskrem - Riskrem er en av våre mest folkekjære desserter. Vi gir deg tips til en annerledes rød saus der øl er ingrediens. Til riskremen er det selvsagt øl i glasset.
Disse ølene bør du velge til rakfisk - Rakfisk er norsk husmannskost i verdensklasse som nytes med tradisjonelt tilbehør. Vi velger gjerne en saison til - men her er flere tips om øl til rakfisk.
Multekrem med hveteøl – valg av øl til - Multer er en eksklusiv råvare og et av de mest populære valgene til dessert på juleaften. De fleste av oss velger multer sammen med pisket krem og krumkake.
Julegløgg med øl (Julegølgg) | Oppskrift - En varmende gløgg fungerer like bra til aperitiff som kosedrikk på julekvelden. Vår variant lages selvfølgelig med øl - en sprek vri på en tradisjonell drikk.
Overrask alle med øl til karamellpuddingen - Karamellpudding er rik, fyldig og søt på smak. Som drikke til karamellpudding bør du velge et øl med sødme, og aroma fra nøtter, tørket fukt eller vanilje.

Flere tips om julens drikker

Akevitt til julemat – disse kan du velge - Akevitt til ribbe, pinnekjøtt og lutefisk er for mange en selvfølge. Men også til rakfisk og som avec smaker akevitt fortreffelig. Få våre beste tips her.
Mørkt øl i glass De beste juleølene som avec og til julekos - Når ungene har lagt seg kommer tiden for kaffe avec. Finn fram en av årets juleøl passende som avec, og ha noe mørk sjokolade i en skål. Det er tid for julekos.
Anbefalte øl til julematen - På julaften skal det spises god og tradisjonsrik mat. Dette er en av de dagene i året hvor et godt og passende juleøl med stort hell kan være følge til maten.
Hjelper akevitt å fordøye fet julemat? - Noen påstår akevitt hjelper å fordøye fet mat mens andre mener det er rent oppspinn. Sannheten ligger et sted mellom. Vi har sett litt på akevitt-tradisjonen.

Juleølets historie – tradisjoner og myter

Vet du dette om juleøl? Fakta og myter - Her er noen historiske fakta og fun facts om juleølet. Hva vet du om historien til juleølet? Kanskje ikke så mye som du trodde?
Juleøltradisjonen – en hedensk gjest i julen - Juleøltradisjonen står sterkt i Norge, mye fordi Olav Tryggvason skal ha fulgt en drøm, og latt kristendommen bli en del av den hedenske feiringen "jòl".

Hvordan bruke øl i matlaging?

Oppskrifter – bruk av øl i ribbe og pinnekjøtt

Tips til sprø svor på ribba – damp den i øl - dampe ribbe i øl er et godt alternativ til langtidsstekt ribbe med øl. Tilsetter du øl i langpanna tilføres sødme og hjelp til å få svoren litt ekstra sprø.
Slik lager du pinnekjøtt dampet i øl - Uansett om du foretrekker røkt eller urøkt pinnekjøtt, vil det å dampe pinnekjøtt i øl gi en ny, spennende vri på denne tradisjonsrike julematen fra Vestlandet.

Flere oppskrifter – bruk av øl i julmat

Oppskrift på hjemmelaget sylte med øl - Julesylte er en av de viktige mattradisjonene vi har her til lands til jul. Her får du oppskriften på sylte laget med øl og hvordan du velger øl til sylte.
Hjemmelaget lammerull i øl - Julepålegg er en av de levende mattradisjonene vi har her til lands, og hvert år skal det lages lammerull i mange hjem. [one_fourth] Publisert: 28.11.18 [/one_fourth][one_fourth] Foto: Malene Kolstø [/one_fourth][one_fourth] Type rett: For-/småretter [/one_fourth][one_fourth_last] Vanskelighetsgrad: Medium [/one_fourth_last] Lammerull er et tradisjonsrikt pålegg, laget av lammekjøtt og slagside. For mange blir det ikke jul uten, og […]
Hjemmelaget gravlaks med øl og akevitt - Gravet laks med sennepssaus hører med til din julelunsj. Lag et koldtbord som bugner av pålegg og norske tradisjoner, og topp din buffet med denne gravlaksen.
Juletorsk trekt i øl | Oppskrift - Juletorsk hører julaften til for noen av oss og til retten hører selvsagt klassisk tilbehør som sandefjordsmør og gulrøtter. Torskefisket har vært svært viktig for kystbefolkningen i Norge og har pågått siden steinalderen. Fisken har hvitt kjøtt med en relativt fast og flaket struktur og det kalde klimaet har mye å si for fiskens kvalitet […]
Slik lager du pinnekjøtt dampet i øl - Uansett om du foretrekker røkt eller urøkt pinnekjøtt, vil det å dampe pinnekjøtt i øl gi en ny, spennende vri på denne tradisjonsrike julematen fra Vestlandet.
Tips til sprø svor på ribba – damp den i øl - dampe ribbe i øl er et godt alternativ til langtidsstekt ribbe med øl. Tilsetter du øl i langpanna tilføres sødme og hjelp til å få svoren litt ekstra sprø.
Kalkun i juleøl – oppskrift på saftig kalkun - Slik får du en saftig kalkun. Steker du den med øl i langpanna, tilfører du ikke bare fuktighet, men også en god smak. Få også tips om valg av øl til kalkunen.
Oppskrift på lutefisk og ertepuré med øl - Lutefisk har lange tradisjoner, og stadig fler av oss spiser det i julen. Mulige tilbehør er mange og ofte stedbunden, men vi er mest vant med bacon og ertepuré.
Rød saus med fruktøl og øl til riskrem - Riskrem er en av våre mest folkekjære desserter. Vi gir deg tips til en annerledes rød saus der øl er ingrediens. Til riskremen er det selvsagt øl i glasset.
Multekrem med hveteøl – valg av øl til - Multer er en eksklusiv råvare og et av de mest populære valgene til dessert på juleaften. De fleste av oss velger multer sammen med pisket krem og krumkake.
Oppskrift – saftig sjokoladekake med øl - Dette er oppskriften mange besøkende har bedd på sine knær etter. En saftig, mørk sjokoladekake med øl i, servert på mange av våre øl og matkurs. Bak den i dag!
Trollkrem med Kriek - Høsten er her, og bærene bugner. Høst av naturen og lag en deilig dessert av tyttebær og Kriek. [one_fourth] Publisert: 24.06.16 [/one_fourth][one_fourth] Foto: Frode Henriksen [/one_fourth][one_fourth] Type rett: Dessert/bakverk [/one_fourth][one_fourth_last] Vanskelighetsgrad: Enkel [/one_fourth_last] Høsten er her, og bærene bugner. Vi oppfordrer deg til å gå ut i skogen og sanke, og så lage en dessert […]