Øl og julemat – oppskrifter og drikketips

Stor guide til julens mat og drikke! Hvilken drikke velger du til julematen? Hvordan damper du ribben i øl? Her er våre beste tips og triks samlet på ett sted.

I følge gamle tradisjoner skulle julen bugne av god mat og drikke, både for levende, og den som hadde vandret heden. Det gamle julebordet var nettopp en slik skikk, hvor man dekket bordet med god mat og drikke julenatten – og gjerne lot det stå hele julen. På den måten kunne man servere alle julens gjester, så vel levende som døde.

Her er noen av våre beste tips til hvordan du kan hedre de gamle tradisjonene, både med god mat og godt juleøl.

Med ønske om God Jul fra alle oss i Ølakademiet

Hva er årets beste juleøl?

Vi har testet årets juleøl – slik gikk det:

Juleøltest – de beste norske juleølene 2021 - Ølakademiet har testet 195 norske juleøl. Hele 50 av disse fikk høye karakterer, og ti fikk terningkast seks! Hva bør du velge i år? Her er vinnerne og taperne.
Juleøltest – de beste import-juleølene 2021 - I år er det mer enn 340 juleøl på markedet i Norge. Ølakademiet har testet 33 internasjonale juleøl, som alle er å finne på Vinmonopolet eller hos Gulating.
Juleøltest – slik gjennomføres de - Ølakademiet gjennomfører årlig en stor juleøltest. Slik gjennomføres juleøltestene. Juryens arbeid for 2023 er avsluttet.
Representerte ølstiler – norsk juleøltest 2022 - Hvilke ølstiler finnes som norsk juleøl? Det finnes ingen fasit - og i årets juleøltest finnes det over 30 stilarter representert. Les mer i oversikten nedenfor.
Norges beste juleøl med butikkstyrke 2021 - Dersom du er en som unner deg én øl om dagen frem til jul, kan du med fordel velge butikkstyrke. Vi har derfor stilt opp de 24 beste juleølene du finner i butikk.

Hvilke øl bør du velge til julematen?

Tips – øl til julens middager

Øl til ribbe på tallerken. Slik velger du øl til ribbe – tips og råd - Ølakademiet kan øl til mat! Drikke til julemat er intet unntak. Hvilket øl skal du velge til ribbe i år? Vi gir deg svaret!
Øl til pinnekjøtt. Ølakademiet gir deg svarene! Slik velger du riktig øl til pinnekjøtt - Noen velger urøkt pinnekjøtt, andre det røkte alternativet. Hvilket øl bør du velge til pinnekjøttet? Vi gir deg svarene.
Slik velger du beste øl til juletorsk - Juletorsken er mild og serveres tradisjonelt med smørsaus. Velg drikke ut i fra sausen. Hvilket øl passer til juletorsk?
Slik velger du beste øl til lutefisk - Julen er tiden for lutefisk og hvert år nytes det over 3000 tonn her i landet. Hvordan velger vi øl til lutefisk og hva er reglene?
Øl til kalkun – god drikke til julematen - Kalkun har moderat smak. Øl til kalkun blir godt om du lar tilbehøret styre ølvalget. Da får du en velsmakende kombinasjon.
Slik finner du riktig øl til viltretter - Vilt er ofte første valget på menyen. Hardt klima og de gode beiteforholdene i Norge gjør vilt til mat i verdensklasse. Hvilket øl skal du velge til viltkjøttet?
Slik velger du riktig øl til and - And er vanlig å tilberede helstekt, men også som stykker av lår og bryst. Godt og sødmefylt tilbehør er ofte fast følge. Men hvilken drikker velger du til and?

Julegavetips

Våre kurs er hyggelige opplevelser å gi i gave. Nå som man igjen skal møte andre folk med omhu, er det deilig å ha noe å se fram til i andre enden. Våre gavekort er gyldige i hele 18 måneder, slik at mottaker selv kan bestemme når hen vil delta.

Tips – øl til julens småretter og kos

Oel til ost. Ost og øl til julens kos eller ostekveld - Vin til ost møter konkurranse! Øl til ost er minst like spennende om ikke bedre kombinasjon? Vi gir deg våre tips til ostekvelden.
Oppskrift hjemmelaget sylte Oppskrift på hjemmelaget sylte med øl - Å lage sylte er en viktige mattradisjon som mange har til jul. Her får du oppskriften på sylte laget med øl og gode øltips.
Julegløgg med øl (JulegØLgg)| Oppskrift - En varmende julegløgg fungerer like bra til aperitiff som kosedrikk på julekvelden. Prøv vår variant laget med godt juleøl!
Disse ølene bør du velge til rakfisk - Rakfisk er husmannskost i verdensklasse og den nytes med tradisjonelt tilbehør. Vi gir deg øltipsene til rakfisk.
Rød saus med fruktøl og øl til riskrem - Riskrem er en av våre mest folkekjære desserter. Vi gir deg tips til en annerledes rød saus der øl er ingrediens. Til riskremen er det selvsagt øl i glasset.
Overrask alle med øl til karamellpudding - Karamellpudding er en juletradisjon for mange. Naturlig nok bør godt øl følge desserten.
Multekrem med hveteøl – valg av øl til - Multer er en eksklusiv råvare og et av de mest populære valgene til dessert juleaften. De fleste velger multer sammen med pisket krem og krumkake. Øl er et godt følge.

Flere tips om julens drikker

Akevitt til julemat – disse kan du velge - Akevitt til ribbe, pinnekjøtt og lutefisk er for mange en selvfølge. Hvilken akevitt skal du velge til julematen i 2022?
Juleøl som avec. Ulike flaske juleøl. De beste juleølene som avec og til julekos - Når ungene har lagt seg kommer tiden for kaffe avec. Finn fram en av årets juleøl passende som avec, og ha noe mørk sjokolade i en skål. Det er tid for julekos.
Anbefalte øl til julematen - På julaften skal det spises god og tradisjonsrik mat. Dette er en av de dagene i året hvor et godt og passende juleøl med stort hell kan være følge til maten.
Hjelper akevitt å fordøye fet julemat? - Noen påstår akevitt hjelper å fordøye fet mat mens andre mener det er rent oppspinn. Sannheten ligger et sted mellom. Vi har sett litt på akevitt-tradisjonen.

Juleølets historie – tradisjoner og myter

Vet du dette om juleøl? Fakta og myter - Her er noen historiske fakta og fun facts om juleølet. Hva vet du om historien til juleølet? Kanskje ikke så mye som du trodde?
Juleøltradisjonen – en hedensk gjest - Juleøltradisjonen står sterkt i Norge, mye fordi Olav Tryggvason fulgte en drøm, og lot kristendommen bli en del av den hedenske feiringen "jòl".

Hvordan bruke øl i matlaging?

Oppskrifter – bruk av øl i ribbe og pinnekjøtt

Ribbe dampet i øl på tallerken. Tips til sprø svor på ribba – damp den i øl - En sprek vri på tradisjonell juleribbe er å bruke øl, i tillegg til vann når du damper den. Ølet hjelper til sprø svor.
Slik lager du pinnekjøtt dampet i øl - Å dampe pinnekjøtt i øl gir en ny og spennende vri på den tradisjonsrike julematen. Det blir velsmakende og godt!

Flere oppskrifter – bruk av øl i julmat

For- og småretter

Hovedretter

Desserter og bakverk