And er vanlig å tilberede helstekt, men også som stykker av lår og bryst. Godt og sødmefylt tilbehør er ofte fast følge. Men hvilken drikker velger du til and?
I Danmark serverer man and med rødkål, potet («brunede kartofler») og brunsaus julekvelden. Tilbehør som eplebåter, svisker og fiken er også fristende og mye brukt her hjemme. Ofte byttes brunsausen ut med appelsinsaus.
Som hovedregel kan man si at and med sødmefylte tilbehør, trenger sødmefylte øl.
Hvilken drikke passer til and?
And bør kombineres med et øl som har søtlig fruktighet og karamellisert maltpreg. Ølet kan også ha både friskhet og lett bitterhet. Velg gjerne et øl med noe alkohol og kullsyre for å rense ganen for fett.
De mørke trappistølene og maltrike sødmefylte juleøl med godt krydderpreg passer måltidet godt.
Ønsker du et lysere alternativ, velger du saison eller blonde som kontrast.
Er du glad i sider, velger du en norsk sider med fin fruktighet og sødme.
I Danmark er and en like populær middag på julaften som ribbe er i Norge og retten fortjener også en plass på det norske middagsbordet.
Historisk an(d)ekdote om and i Danmark
And har stor tradisjon i Danmark og på Mortens dag, 11. november skal man spise and.
Historien går tilbake til Sankt Morten som ikke ville være biskop. Han gjemte seg blant gås, men gjessene avslørte hans gjemmested. Derfor bestemte Morten at man skulle spise gås som straff.
And er litt billigere en gås, og anledningen til at man spiser mye av dette i dag.
Våre anbefalte juleøl til and i 2022
Når vi gjennomfører juleøltesten ber vi juryen matche mat til ølet de tester. Her er ekspertenes anbefalinger på juleøl til and i 2022:
- EC Dahls Bryggeri – EC Dahls Lillebjørn
- Hogna Brygg – Vixen
- Monkey Brew – Jesus 2022
- Eik & Tid – Juleangst
- ELØ – Damnation