Publisert Legg igjen en kommentar

Hjemmelaget lammerull i øl

Hjemmelaget lammerull

Hjemmelaget lammerull
Julepålegg er en av de levende mattradisjonene vi har her til lands og hvert år skal det lages lammerull i mange hjem. Vi gir deg her oppskriften på hjemmelaget lamerull i øl. 

Lammerull er et tradisjonsrikt pålegg, laget av lammekjøtt og slagside. For mange blir det ikke jul uten og tradisjonen står ekstra sterkt i Nord-Norge. Å lage lammerull er ikke veldig vanskelig, men det tar noe tid da den skal ligge i saltlake 2-3 uker. Slik lager du den tradisjonelle julerullen med en vri; denne gang kokt i øl.

Oppskrift – hjemmelaget lammerull i øl

Dette trenger du (4 porsjoner):

Lammekjøtt

  • 1 kg slagside av lam
  • 1 kg lammebog eller stek

Krydderblanding

  • 1½ ss salt
  • 1½ ts malt svart pepper
  • 1½ ts malt ingefær
  • 1 ss finhakket løk
  • 1 ts sukker
  • 2½ ts gelatinpulver

Saltlake

  • 4 l vann
  • 7 dl salt

Koking

  • 1 fl. sødmefylt og krydret juleøl, eksempelvis Færder Myrra

Slik gjør du:

  • Skjær lammesiden til og fjern bein, slik at du får et rektangulært kjøttstykke med rette kanter (ca. 20×35 cm). Det du skjærer fra kan legges oppå rullen sammen med lammebog eller stek. Fordel alt jevnt.
  • Bland krydder, salt, sukker, løk og gelatinpulver og dryss dette over kjøttet.
  • Rull kjøttet fra langsiden slik at du får en lang fast rull. Sy rullen sammen, ikke glem endene, med hyssing beregnet for matlaging.
  • Kok opp vann og løs opp saltet. Avkjøl godt. Legg rullen i saltlaken og la den ligge i minst 2-3 uker.
  • Før du koker rullen, må du pakke den inn i et kjøkkenhåndkle av bomull, og surre rundt med hyssing. Kok opp usaltet vann i en stor kjele med 1 flaske sødmefylt, krydret juleøl og legg rullen oppi.
  • La rullen trekke i ca 2 timer ved middels varme (ca. 80 grader). Etter koking skal rullen hvile i 30 minutter før den legges under press i en syltepresse , eller i mellom to skjærefjøler med vekt på brettet.

Anbefalt tilbehør:
Serveres gjerne med majones, rødbeter eller rødbetesalat, godt brød og lefser.

Slik velger du øl til lammerull

Langtidskokt lammeull er fet og har rik smak og er ofte å fine på julens koldtbord. Her trengs det et lyst, friskt og alkoholsterkt øl, gjerne en belgisk saison som med sitt krydrete preg vil tilføre retten god smak. Ølet vil også skjære gjennom fettet og rense opp i munnhulen. Fruktige hveteøl kan også være et godt alternativ. Man kan også gå motsatt vei og velge et mer søtlig maltrikt juleøl, med lette kryddertoner.

Våre anbefalte juleøl til lammerull i 2022

Når vi gjennomfører juleøltesten på oppdrag av VG ber vi juryen matche mat til ølet de tester. Her er ekspertenes anbefalinger på juleøl til lammerull i 2022:

  • Shepherd & Neame – Christmas Ale
  • Svaneke  – Julebryg
  • Lade Gaard – Lade Gaards Juleøl
  • EC Dahls Bryggeri – Dahls Julebrygg
  • Monkey Brew – Joule
Gode julegavetips fra Oelakademiet
Se vår julegaveguide og julegavetips!
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *