Hjemmelaget lammerull

Hjemmelaget lammerull i øl

Hjemmelaget lammerull
Julepålegg er en av de levende mattradisjonene vi har her til lands, og hvert år skal det lages lammerull i mange hjem.

Publisert:
28.11.18
Foto:
Malene Kolstø
Type rett:
For-/småretter
Vanskelighetsgrad:
Medium

Lammerull er et tradisjonsrikt pålegg, laget av lammekjøtt og slagside. For mange blir det ikke jul uten, og tradisjonen står ekstra sterkt i Nord-Norge. Å lage lammerull er ikke veldig vanskelig, men det tar noe tid da den skal ligge i saltlake to-tre uker. Slik lager du den tradisjonelle julerullen med en vri; trekt i øl.

Oppskrift – hjemmelaget lammerull i øl

Dette trenger du (4 porsjoner):

Lammekjøtt

  • 1 kg slagside av lam
  • 1 kg lammebog eller stek

Krydderblanding

  • 1½ ss salt
  • 1½ ts malt svart pepper
  • 1½ ts malt ingefær
  • 1 ss finhakket løk
  • 1 ts sukker
  • 2½ ts gelatinpulver

Saltlake

  • 4 l vann
  • 7 dl salt

Koking

  • 1 fl. sødmefylt og krydret juleøl, eksempelvis Færder Myrra

Slik gjør du:

Skjær lammesiden til og fjern bein, slik at du får et rektangulært kjøttstykke med rette kanter (ca. 20×35 cm). Det du skjærer fra kan legges oppå rullen sammen med lammebog eller stek. Fordel alt jevnt.

Bland krydder, salt, sukker, løk og gelatinpulver og dryss dette over kjøttet.

Rull kjøttet fra langsiden slik at du får en lang fast rull. Sy rullen sammen, ikke glem endene, med hyssing beregnet for matlaging.

Speking før trekking:
Kok opp vann og løs opp saltet. Avkjøl godt. Legg rullen i saltlaken og la den ligge i minst 2-3 uker.

Trekking av rullen:
Før du trekker rullen, må du pakke den inn i et kjøkkenhåndkle av bomull, og surre rundt med hyssing. Kok opp usaltet vann i en stor kjele med 1 flaske sødmefylt, krydret juleøl og legg rullen oppi.

La trekke i ca 2 timer ved middels varme (ca. 80 grader). Etter koking skal rullen hvile i 30 minutter før den legges under press i en syltepresse , eller i mellom to skjærefjøler med vekt på brettet.

Anbefalt tilbehør:
Serveres gjerne med majones, rødbeter eller rødbetesalat, godt brød og lefser.

Slik velger du øl til lammerull

Langtidskokt lammeull er fet og har rik smak og er ofte å fine på julens koldtbord. Her trengs det et lyst, friskt og alkoholsterkt øl, gjerne en belgisk Saison som med sitt krydrete preg vil tilføre retten god smak. I tillegg vil en saison skjære gjennom fettet og rense opp i munnhulen. Fruktige hveteøl kan også være et godt alternativ. Man kan også gå motsatt vei, og velge et søtlig maltrikt juleøl, med lette kryddertoner.


Hør vår podcast om øl og julemat

Episode 1 – Juleølet 2018


Hvilket juleøl bør du drikke til lammerull i 2019?

Prøv Aass Uten Juleøl (alkoholfritt), Bådin Gildeskål (6,5%), Tya Kvit Jul (5,4%), Ægir Fimafeng (9%), Færder Du Grønne Glitrende (4,7%), Hunsfos Julewit (5,3%), Kinn Solsnu (4,5%) , Haandbryggeriet Julepils (5,5%), Dahls Juleøl Sterk (6%), 7-Fjell Miss Sophie Blonde Christmas Ale (4,7%).

Velger du derimot å gå for noe annet valg enn juleøl, kan Vinmonopolet eller Gulating hjelpe til med gode anbefalinger!

God jul!


Relatert innhold

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *