Publisert Legg igjen en kommentar

Slik finner du riktig øl til viltretter

Øl til viltkjøtt er et utmerket følge. Få tipsene her!
Øl til viltkjøtt er et utmerket følge Få de gode øltipsene her Foto Malene Kolstø

Vilt er ofte førstevalget på menyen. Hardt klima og de gode beiteforholdene i Norge gjør vilt til mat i verdensklasse. Hvilket øl skal du velge til viltkjøttet?

Etter en lang jakttur, smaker det alltid god med en lys og forfriskende pilsner. Rundt middagsbordet derimot, bør ølet være mørkere og mer maltpreget.

Smaksrike og mørke øl passer godt til vilt

Viltkjøtt har lite fett og mye smak i seg og går i retning av moden, sterk og søtlig smak. Øl til viltkjøtt bør derfor være mørke, komplekse og smaksrike. Øl brukes for å underbygge råvarens smak og det er viktig å finne balansen slik at ølet ikke dominerer måltidet. Ølet skal med andre ord være smaks-forsterker til det måltidet vi lager.

Velg kortreist tilbehør som norske rotgrønnsaker, poteter, jordskokk, urter, sopp, frukt og bær, samt en god viltsaus til måltidet. Tilbehøret har mye å si for drikkevalget.

Har du lyst til å lære øl og mat? Bli med på øl og matkurs på Nedre Foss Gård!

Øl til elgkjøtt

Elg er vårt viktigste jaktbare vilt. Elgkjøtt har moderat viltsmak og kjøttet er magert, med ganske grov struktur og kan virke noe tørt.

Kjøttet kan brukes til det meste, graves og spekes eller du kan lage biffer eller gryte.

Elgkjøttet har minst viltsmak og mange øltyper kan passe. Er tilbehøret fete sauser eller bacon, da kreves det et øl med høy bitterhet, eksempelvis en India pale ale. Er tilbehøret derimot søtt, kan søtere øltyper som en norsk bayer eller brown ale være godt, men også belgisk dubbel passer godt.

Øl til reinkjøtt

Øl til ryper, tiur og orrfugl

Øl til rådyr og hjort

Øl til hare

Øl til gravet viltkjøtt

Øl til speket viltkjøtt

Skal du finne ett godt og allsidig juleøl som passer til de mange viltrettene, må du hensynta det søtlige tilbehøret som viltsaus, tyttebær og rotgrønnsaker. Velg et juleøl med god maltsødme friskhet og noe røstet preg. Sødmen i ølet har mest betydning for drikkevalget.

Ønsker du å prøve noe annerledes kan du velge å gå for det syrlige belgiske ølet kriek, som er tilsatt kirsebær. Ølet gir friskhet og liv til retter av vilt, og med fargen rødt i glasset, så blir det julefeiring i år også!

Våre anbefalte juleøl til vilt i 2022

Når vi gjennomfører juleøltesten ber vi juryen notere hvilken matrett de tror ølet passer best til. Dette er et tillegg, til glede for våre lesere, som ikke påvirker resultatet i testen. Her er ekspertenes anbefalinger på juleøl fra Vinmonopolet som passer til viltkjøtt:

  • Nøgne Ø – Nordic Noir 2 Vouvray Edition
  • Bygland – Jolegama Juleøl
  • Monkey Brew – Jesus 2022
  • Mack – Julebokk
  • Beer Flag – Goat Headed Trinity

Skål og god middag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *