Reinkjøtt på skjærefjøl

Øl til vilt

4.5
(2)

Reinkjøtt
Hvilket øl bør du velge til vilt? Det finnes ikke et entydig svar, men øl til vilt bør som hovedregel være litt mørkere enn det man vanligvis velger.


Foto: Frode Henriksen

I jaktsesongen skal det inviteres til festlig lag rundt middagsbordet. Hardt klima og ulike beiteforhold i Norge gjør vilt til sunn og smaksrik mat i verdensklasse. Etter en lang jakttur er det ingen ting som smaker bedre enn en kald og forfriskende pilsner eller hveteøl. Rundt middagsbordet bør ølet derimot være mørkere når vilt står på menyen i høstmørket eller i jula.

Viltkjøtt har lite fett og mye smak i seg, og går i retning av moden, sterk og søtlig smak. Øl til viltkjøtt bør derfor være mørke, komplekse og smaksrike. Øl brukes for å underbygge råvarens smaker og det er viktig å finne balansen slik at ølet ikke dominerer måltidet. Ølet skal med andre ord være smaks-forsterker til det måltidet vi lager.

Velg kortreist tilbehør som norske rotgrønnsaker, poteter, jordskokk, urter, sopp, frukt og bær til måltidet. Det finnes mange typer øl til vilt, hvordan setter du øl til vilt og finner frem til det ultimate ølvalg?

Øl til Elgkjøtt

Elg er vårt viktigste jaktbare vilt. Elgkjøtt har moderat viltsmak og kjøttet er magert, med ganske grov struktur og kan virke noe tørt. Kjøttet kan brukes til det meste, graves og spekes eller du kan lage biffer eller en gryte. Elgkjøttet har minst viltsmak og mange øltyper kan passe. Er tilbehøret fete sauser eller bacon, da kreves det et øl med høy bitterhet, eksempelvis en India pale ale fra Skandinavia, UK eller USA. Er tilbehøret derimot søtt, kan søtere øltyper som en norsk bayer eller brown ale være godt, men også belgisk dubbel passer retten.


Øl til reinsdyr

Kjøttet har utpreget viltsmak, og er litt søtere enn annet viltkjøtt. Prøv derfor et øl med god sødme og friskhet. Her kan norsk bokkøl passe, men også mørke klosterøl fra Belgia. Om finnebiff står på menyen gir rømme og fløte retten et fetere preg. Brunost bidrar med sødme. Til en slik rustikk rett anbefales en søt porter eller søt stout fra Norge eller England.


Øl til ryper, tiur og orrfugl

Kjøttet er magert med en distinkt viltsmak og serveres gjerne med fete sauser. Mørke, komplekse øl med mørkt maltpreg vil passe godt til den litt stramme, sødmefulle viltsmaken. Her vil mørke klosterøl fra Belgia eller en tung engelsk stout passe godt. Doppelbock fra Tyskland vil også være et utmerket følge.


Øl til rådyr og hjort

Rådyr-kjøttet er magert og med tydeligere viltsmak enn elg. Dyrene er ofte små, og kjøttet har derfor finere tekstur. En norsk, amerikansk eller engelsk brown ale med mørkt maltpreg og noe bitterhet kan anbefales.

Hjort har, i likhet med rådyr, et magert kjøtt med middels intens viltsmak. Det har fin struktur og er rikt på smak. Hjortekjøtt er godt egnet til steking, grilling, koking, røyking og salting. Avhengig av tilbehøret kan du velge øl med mørkere røstet malt og større fylde. Norsk bokkøl og brune ales fra Frankrike og Belgia er et utmerket følge.


Øl til hare

Hare har den har den ”villeste” smaken av alt vilt. Kjøttet er mørkt og har kraftig smak. Retter med hare er skikkelige smaksbomber, og kan kombineres med de mørkeste og mest smaksrike øltypene som finnes. Mørkt klosterøl fra Belgia, norsk porter eller engelsk stout med god fylde gjør måltidet komplett.


Øl til gravet viltkjøtt

Graving fremhever sødmen i kjøttet. Et øl med tilsvarende sødme og uten humlebitterhet egner seg godt. Det kan for eksempel være et norsk bokkøl, men også en norsk eller belgiske saison er et ypperlig følge. Et tysk hveteøl kan også benyttes.


Øl til speket viltkjøtt

Speket vilt er salt og litt krydret på smak og serveres ofte med lettere tilbehør. Dette krever et øl med litt lysere maltpreg og god friskhet. Viltsmaken vil takle noe humlebitterhet. Her anbefales pale ale fra Norge, England eller USA. En blonde er også et utmerket følge. Vil man drikke lys lager til, må ølet ha god humlebitterhet.


Hvilket øl og juleøl bør du drikke til vilt i 2019?

Skal du finne ett godt og allsidig juleøl som passer til de mange viltrettene, må du hensynta det søtlige tilbehøret som viltsaus, tyttebær og rotgrønnsaker. Velg et juleøl med god maltsødme friskhet og noe røstet preg. Sødmen i ølet har mest betydning for drikkevalget.

Gode alternativer alle fra Vinmonopolet, vil i år være Austmann Stille Natt (9%), Aass Bryggerhuset Juleøl Fiken og Daddel (8%), Bådin landegode (7,5%), Harstad Jul (6,5%), Slogen Sunnmørsjul (6%), Ringnes Julebokk (9%), Mack Julebokk (9%) eller Lade Gaards Juleøl Sterk (6,5%).

I butikkstyrke kan du med fordel prøve Kinn Julefred (4,5%), Hansa Julebrygg (4,7%), eller Lade Gaards Juleøl (4,7%).

Ønsker du å prøve noe annerledes kan du velge å gå for det syrlige belgiske ølet kriek, som er tilsatt kirsebær. Ølet gir friskhet og liv til viltretten og med fargen rødt i glasset, så blir det julefeiring i år også!

God jul!

Publisert: 14. oktober 2014
Redigert: 22. november 2019

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 4.5 / 5. Antall stemmer: 2

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *