Noen påstår akevitt hjelper å fordøye fet mat mens andre mener det er rent oppspinn. Sannheten ligger et sted mellom. Vi har sett litt på akevitt-tradisjonen.
Mange kulturer har sitt livets vann, og akevitt er den skandinaviske versjonen for det latinske aqua vitae. I Frankrike har man sin eau-de-vie (druebrennevin), mens skottene har sin whisky, som er en forkortelse av den gæliske oversettelsen usige beatha.
Se den store testen av norsk akevitt – 33 juleakevitter er testet!
Når kom akevitten til Norge?
Akevitt kom til Norge 13. april 1531. Dette vet man med sikkerhet ettersom Eske Bille, høvedsmann på Bergenhus Festning, i et brev til erkebiskopen Olav Engelbrektsson skrev: «Jeg sender eder en flaske aqua vitae, der kan kurere alle krankdomme et menneske kan have invordes.»
Som dansker flest hadde Bille altså stor tiltro til alkoholens fortreffelighet, og selv om man nok har måttet modere tiltroen til akevittens legende egenskaper med tiden – kan den nok være til hjelp for sprengte mager i julen.
Er akevitt egentlig en juletradisjon?
Akevitt har altså en lang tradisjon i Norge. Det var en fin drikke, og det var armod og dårlige tider da drikken oppsto. Det er derfor nærliggende å tro at den typisk hørte julen til, men det er ingen ting annet som tilsier at den alltid har vært det annet enn våre antagelser.
Men mange av oss har vokst opp med en stereotypisk tilnærming til juleakevitt.
Far ville ha akevitt til julemiddagen for smakens del, mens mor drakk den, kanskje litt motvillig, ettersom den hjalp mot stinne mager etter den fete julematen. Felles for de begge var at de alltid ble i litt bedre humør under julemiddagen – noe man som barn ikke helt så sammenhengen i.
Hjelper akevitt å fordøye fet julemat?
Det som er sikkert er at om akevitt skal hjelpe å fordøye fet mat, forutsetter det at du drikker en karveakevitt. Spriten har nemlig ingen effekt i seg selv, men karveolje som du får fra karveakevitt – kan være til hjelp.
Så det kan være verdt forsøket. Men mange har bestemt seg for og ikke like akevitt etter å ha drukket seg fulle på det i ungdommen.
De vil vi utfordre til å prøve igjen i voksen alder. Be om hjelp til å finne den riktige sorten på Vinmonopolet, for ingen akevitter smaker likt. Ta i bruk Norges nasjonaldrikk – og det gjerne hele året, for det finnes akevitt for alle anledninger!
Lære mer om akevitt? Vi holder smakinger i Oslo, og du kan melde deg på her.
Les mer om akevitt nedenfor:
Akevitt-entusiast vant Eske Bille-prisen
Årets vinner av Eske Bille-prisen 2024 er Hans Ingi Råheim Tryggvason, en akevitt-entusiast som brenner for å formidle kunnskap.
Akevittens dag – Norske dråper i glasset
13. april er det akevittens dag. Vi hever glasset med edle norske dråper og feirer at akevitten er 493 år. Bli med på feiringen!
Gode drikketips – øl og akevitt til påske
Påsken er her og vi gir deg noen gode drikketips på øl og akevitt, som man kan nyte i solveggen etter en lang skitur.