Hvilken akevitt er best til julemat?

2.5
(2)

Mangfoldet av norsk akevitt på Vinmonopolet har blitt ganske stort, men hvilken skal du velge til julens forskjellige retter som ribbe, pinnekjøtt og lutefisk?

  • 05.12.2019
  • Ølakademiet
  • Malene Kolstø

En liten tommelfinger regel er at krydderne i akevitten må matche krydderne i maten. Et godt eksempel på dette er dill-akevitt til gravet laks.

Hvorfor bruker man akevitt til julematen?

Akevitten skal fremheve smaken på maten, og med sin høye alkohol og krydderblanding gjør den nettopp dette. Ikke nok med at den framhever smaken på maten, den hjelper også med å bryte ned fettet i julens retter dersom du velger akevitt med tydelig karvepreg.

Akevitt til pinnekjøtt

Her er det mye å velge mellom, og det er mange riktig gode alternativer. Du kan velge en fyldig og fatmodnet variant som passer godt sammen med tilbehøret kålrabistappe og vossakorv. Akevittene som er spesielt tilpasset pinnekjøtt vil selvfølgelig også passe godt – eller velg en alkoholsterk akevitt med nok kraft til å stå i mot alt salt og fett.

Er du i det eksperimentelle hjørnet kan du jo alltids prøve en akevitt som er lagret på whiskyfat fra Islay.

Les også: Slik lager du pinnekjøtt dampet i øl

Våre anbefalinger:

  • Strand Brænderi Opp I Røyk
  • Voss Eldhus Røykt Fatlagret Akevitt 2016
  • Arvesølvet Juleakevitt 2017

Akevitt til ribbe

Akevitt og ribbe er en fin kombinasjon i julen. De klassiske juleakevittene som er tilpasset ribbe er ypperlig ettersom de har mer kraft og styrke men samtidig har stabil sødme. Et ribbemåltid består jo ikke bare av ribba, men tilbehør som kraftig julesaus, rødkål, epler og svisker for å nevne noen. Akevitten og ribba kan fint kombineres med et klassisk juleøl som fås kjøpt på Vinmonopolet.

Les også: Slik får du sprø svor på ribba – bruk øl

Våre anbefalinger:

  • Egge Gård Akevitt med eple og villkarve
  • Gilde Ribbe Aquavit
  • Løiten Juleaquavit

Akevitt til lutefisk

Her er det tilbehøret som avgjør hvilken akevitt du skal velge. Liker du lutfisken slik den er med minimalt av kraftig tilbehør som bacon og ertesuen anbefaler vi en mildere akevitt gjerne relativt alkoholsvak (sett i akevittens øyne). Elsker du derimot tilbehøret mer enn selve fisken anbefales absolutt linje akevittene.

Les også: Lutefisk og øl

Våre anbefalinger:

  • Gammel Oppland Aquavit
  • Gilde Aquavit Lutfisk
  • Lysholm Throndhjems Aquavit

Akevitt til rakfisk

Akevitten til rakfisken kan være vågal, men den bør ikke ha for sterke innslag av krave eller annet krydder da rakfisken i seg selv smaker veldig mye. Et trygt valg er å gå for de akevittene som er navngitt til rakfisken. I tillegg til akevitten smaker det ypperlig med en pilsner, saison eller bayer.

Les også: Tradisjonell rakfisk og øl

Våre anbefalinger:

  • Beito Rakfiskakevitt
  • Gilde Oplanske Rakfisk Auavit
  • Hellstrøm Aquavit

Viktig å huske på om akevitt

Det aller viktigeste du må tenke på er når du kombinerer akevitt og mat er temperaturene på akevitten. De lyse/blanke akevittene kan serveres noe mer avkjølt, 12-16 grader. De brune mer fat modnet typene skal serveres noe mer temperte, 18-20 grader.

God jul!


Kilder: Arcus og Akevitt året rundt av Espen Smith

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 2.5 / 5. Antall stemmer: 2

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *