Publisert Legg igjen en kommentar

Akevitt til julemat – disse kan du velge

Akevitt til julemat. Hvilke skal du velge i 2022?
Akevitt til julemat Hvilke skal du velge i 2022 Foto Malene Kolstø

Akevitt til ribbe, pinnekjøtt og lutefisk er for mange en selvfølge. Men også til rakfisk og som avec smaker akevitt fortreffelig. Hvilken akevitt skal du velge til julematen i 2022?

Når man skal velge akevitt til julemat, kan det være lurt å følge en liten tommelfinger regel; nemlig at krydderne i akevitten må matche krydderne i maten. Et godt eksempel på dette er dill-akevitt til gravet laks.

Hvorfor bruker man akevitt til julematen?

Målet er at akevitten skal fremheve smaken på maten. Med sin høye alkoholfylde og krydderblanding gjør den nettopp det. Velger du akevitt med tydelig karvepreg, skal akevitten etter alt sigende også bryte ned fettet i julematen. 

Les også: Hjelper akevitt å fordøye fet julemat?

Hvilken akevitt skal du velge til julematen? Svaret kommer selvsagt an på hva du har på tallerken. Husk at mange av akevittene på Vinmonopolet blir raskt utsolgt, så skal du sikre deg din favoritt bør du handle nå.

Akevitt til ribbe

Et ribbemåltid har tilbehør som kraftig julesaus, sur-rødkål, epler og svisker. Akevitt til ribbe er en fin kombinasjon. De klassiske juleakevittene som er tilpasset ribbe er ypperlig ettersom de har mer kraft og styrke, men samtidig har stabil sødme. Brun karvepreget akevitt har noen av de samme aromaene som du finner i sur- og rødkålen.

Akevitten og ribbe kan også fint kombineres med et klassisk sterkt juleøl.

Våre anbefalinger på akevitt til ribbe:

  • Gilde Extra Modnet Juleaquavit 2022 
  • St.Peters Julekveld 
  • Nissens Reserve Juleaquavit 
  • Oslo Håndverksdestilleri Juleakevitt 2022
  • Bergmannens Juleaquavit 
  • Meir Juleaquavit

Oppskrift: Tips til sprø svor på ribba – damp den i øl

Akevitt til pinnekjøtt eller smalahove

Akevitt til lutefisk

Akevitt til rakfisk

Handle julegaver? Stor julegaveguide til mat- og drikkeglade!

Akevitt som avec

Det blir ikke akevitt uten krydder, for det er krydderet som gir akevitten sin karakteristiske smak. Men, flere destillatører har begynt å eksperimentere med akevitt. Akevitt lagret på fransk limousin-eik, islay whiskyfat, sherry- eller rødvinsfat er blitt mer og mer vanlig.

Ved lagring av akevitt på eikefat får vi en ny dybde i akevitten. Det som skjer under en slik modningsprosess er at aromakomponenter og eikefenoler tas opp i akevitten, noe som tilfører akevitten mer smak og kompleksitet. Flere av disse egner seg godt å nyte alene, og gjerne som avec.

På samme måte som for congnac og skotsk whisky, blir norsk akevitt beskyttet som et kvalitetsprodukt av EU.

Våre anbefalte akevitter som avec:

  • Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2022 2021
  • Strand Juleaquavit
  • Arvesølvet Juleakevitt 2022
  • St. Peters Julekveld

Se den store testen av norsk akevitt – 33 juleakevitter er testet!


Viktig å huske på om akevitt

Serveringstemperatur er viktig når du skal kombinere akevitt til mat. Krydder- og fataromaer kommer bedre frem ved romtemperatur og akevitten oppleves mer kompleks.

De lyse/blanke akevittene skal derfor serveres på 12-16 grader. De brune modne akevittene med fatpreg skal derimot serveres noe mer temperte, på 18-20 grader.

Norsk akevitt – historie og fakta: Hva skiller norsk akevitt fra andre lands?

Gode julegavetips fra Oelakademiet
Se vår julegaveguide og julegavetips!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *