Akevitt til ribbe, pinnekjøtt og lutefisk er for mange en selvfølge. Men også til rakfisk og som avec smaker akevitt fortreffelig. Hvilken akevitt skal du velge til julematen i 2022?
Når man skal velge akevitt til julemat, kan det være lurt å følge en liten tommelfinger regel; nemlig at krydderne i akevitten må matche krydderne i maten. Et godt eksempel på dette er dill-akevitt til gravet laks.
Hvorfor bruker man akevitt til julematen?
Målet er at akevitten skal fremheve smaken på maten. Med sin høye alkoholfylde og krydderblanding gjør den nettopp det. Velger du akevitt med tydelig karvepreg, skal akevitten etter alt sigende også bryte ned fettet i julematen.
Les også: Hjelper akevitt å fordøye fet julemat?
Hvilken akevitt skal du velge til julematen? Svaret kommer selvsagt an på hva du har på tallerken. Husk at mange av akevittene på Vinmonopolet blir raskt utsolgt, så skal du sikre deg din favoritt bør du handle nå.
Akevitt til ribbe
Et ribbemåltid har tilbehør som kraftig julesaus, sur-rødkål, epler og svisker. Akevitt til ribbe er en fin kombinasjon. De klassiske juleakevittene som er tilpasset ribbe er ypperlig ettersom de har mer kraft og styrke, men samtidig har stabil sødme. Brun karvepreget akevitt har noen av de samme aromaene som du finner i sur- og rødkålen.
Akevitten og ribbe kan også fint kombineres med et klassisk sterkt juleøl.
Våre anbefalinger på akevitt til ribbe:
- Gilde Extra Modnet Juleaquavit 2022
- St.Peters Julekveld
- Nissens Reserve Juleaquavit
- Oslo Håndverksdestilleri Juleakevitt 2022
- Bergmannens Juleaquavit
- Meir Juleaquavit
Oppskrift: Tips til sprø svor på ribba – damp den i øl
Akevitt til pinnekjøtt eller smalahove
Pinnekjøtt og smalahove har mye salt og er en smaksrik rett, der kålrabistappen tilfører retten sødme.
Til retten kan du velge en brun, fyldig og fatmodnet variant med dype kryddertoner som passer godt sammen med tilbehøret kålrabistappe og vossakorv – eller du kan velge en akevitt med nok kraft til å stå imot det salte og fete.
Er du i det eksperimentelle hjørnet kan du jo alltids prøve en akevitt som er lagret på whiskyfat. Akevittene som er spesielt laget for pinnekjøtt vil også selvfølgelig passe god.
Våre anbefalinger, akevitt til pinnekjøtt:
- Strand Juleaquavit
- Arvesølvet Juleakevitt 2022
- Atlungstad Smalahove Akevitt 2022
- Simers Bohemens Jul
- Hellstrøm Juleaquavit 2022
- Gilde Smaladram
- Gullmunn Juleakevitt 2022
Oppskrift: Slik lager du pinnekjøtt dampet i øl
Akevitt til lutefisk
Tilbehøret til lutefisken avgjør hvilken akevitt du skal velge. Liker du lutefisken slik den er med minimalt av tilbehør, bør du velge en mildere akevitt gjerne relativt alkoholsvak. Gjerne blank og urtepreget akevitt.
Elsker du derimot det kraftige tilbehøret som bacon og ertestuing, mer enn selve fisken anbefales linje akevittene eller en annen lys brun akevitt.
Våre anbefalte akevitt til lutefisk:
- Gilde Norsk Lutefisk Akevitt
- Atlungstad juleaquavit
- Brennevinsgrova Juleakevitt
- Jul på Driter’n
- Gilde Juleaquavit 2022
Akevitt til rakfisk
Akevitt til rakfisken kan være et vågalt valg. Velg lys akevitt med balansert krydderbruk, og gjerne med noe dill og sitrus. Akevitten bør ikke ha for sterke innslag av karve eller annet krydder, da rakfisken i seg selv smaker veldig mye.
Vellagret rakfisk må kan gjerne ha noe fatpreg og kan være sødmefull. Et trygt valg er å gå for de akevittene som er navngitt til rakfisken. I tillegg til akevitten smaker det ypperlig med godt øl til retten. Velg gjerne pilsner, saison eller bayer.
Vi anbefaler følgende akevitt til rakfisk:
- Atlungstad Juleaquavit
- Beito Rakfiskakevitt
- Gilde Oplandske Rakefisk Aquavit
Les også: Disse ølene bør du velge til rakfisk
Handle julegaver? Stor julegaveguide til mat- og drikkeglade!
Akevitt som avec
Det blir ikke akevitt uten krydder, for det er krydderet som gir akevitten sin karakteristiske smak. Men, flere destillatører har begynt å eksperimentere med akevitt. Akevitt lagret på fransk limousin-eik, islay whiskyfat, sherry- eller rødvinsfat er blitt mer og mer vanlig.
Ved lagring av akevitt på eikefat får vi en ny dybde i akevitten. Det som skjer under en slik modningsprosess er at aromakomponenter og eikefenoler tas opp i akevitten, noe som tilfører akevitten mer smak og kompleksitet. Flere av disse egner seg godt å nyte alene, og gjerne som avec.
På samme måte som for congnac og skotsk whisky, blir norsk akevitt beskyttet som et kvalitetsprodukt av EU.
Våre anbefalte akevitter som avec:
- Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2022 2021
- Strand Juleaquavit
- Arvesølvet Juleakevitt 2022
- St. Peters Julekveld
Se den store testen av norsk akevitt – 33 juleakevitter er testet!
Viktig å huske på om akevitt
Serveringstemperatur er viktig når du skal kombinere akevitt til mat. Krydder- og fataromaer kommer bedre frem ved romtemperatur og akevitten oppleves mer kompleks.
De lyse/blanke akevittene skal derfor serveres på 12-16 grader. De brune modne akevittene med fatpreg skal derimot serveres noe mer temperte, på 18-20 grader.
Norsk akevitt – historie og fakta: Hva skiller norsk akevitt fra andre lands?