Publisert Legg igjen en kommentar

Juleøltest – slik gjennomføres de

Juleøltest. Slik gjennomføres de.
Juleøltest. Slik gjennomføres de.
Juleøltest – Slik gjennomføres de.

Ølakademiet gjennomfører årlig en stor juleøltest, der alle produkter får en faglig vurdering. Slik gjennomføres juleøltestene. Juryens arbeid for 2023 er avsluttet.

Årets juleøltest er klar. I år er det minst 335 juleøl å velge mellom i Norge. Av disse er 285 å finne på Vinmonopolet, og ca 50 i butikk. Rundt 250 av juleølene på markedet er norskprodusert. De utenlandske juleølene kommer fra land som bla. Storbritannia, Danmark, Island, Belgia, Tyskland, Nederland, Italia, Spania og Hellas.

Hvem bestemmer hvilke juleøl som er med juleøltesten?

I begynnelsen av oktober sendes det ut en invitasjon til landets bryggerier/grossister om å delta i juleøltesten. De inviterte velger selv om de vil delta, og hvor mange av sine øl de ønsker testet. Bryggeri/grossist står fritt til å definere hva de anser som juleøl, men det settes krav til at ølet er sesongbasert og ikke finnes i sortiment hele året. Finner du ikke din favoritt i vår test, er det altså ikke Ølakademiet som har utelatt det, men bryggeriet som har valgt å ikke delta.

I år var det påmeldt 169 norske produkter til juleøltesten og 27 juleøl til importtesten.

Nå er den her! Juleøltesten – import juleøl 2023

Se også: Juleøltest 2023 – De beste norske juleølene

Slik gjennomføres en juleøltest

Testen er en såkalt blindtest, og gjennomføres i et nøytralt miljø på dagtid. Det er altså ikke som enkelte tror, noe som gjøres i et festlig lag hos leverandører og/eller produsenter.

Juryen har ingen kjennskap til hvilke øl som deltar. I forkant av testen, vil en som ikke deltar i juryen sortere ølet, bestemme rekkefølgen og utarbeide lister. Under selve testen serveres smaksprøvene med riktig temperatur for ølstilen og i nøytrale glass.

Ølene inndeles etter ølstil. Innenfor hver stil er det vanlig å starte med de lyse/lette ølene og bevege seg mot det mørke/tunge, slik at juryen ikke blir sittende med inntrykk fra de tunge ølene i munnen når de skal bedømme et enklere øl.

Hver øl får noen runder i munnen før de spyttes, og munnhulen skylles med vann før neste øl testes. Mellom hver runde på 3-4 øl, spises tørre kjeks uten smak for å nøytralisere munnen best mulig. Dette er gode tips til deg som ønsker å gjennomføre din egen øltest!

Slik gikk det i fjor: Juleøltest – norske juleøl 2022

Hva skal til for å bli beste juleøl 2023?

Hvert øl bedømmes etter kriteriene farge, duft, smak og ettersmak, hvor smaken naturlig nok blir vektlagt tyngst. Dommerene bruker et skjema hvor hvert kriterium får poeng etter vektleggingen. Det er altså mulig å oppnå mye høyere poeng for smak enn f.eks. farge og duft.

Poengene for hvert øl summeres til en samlet poengsum, som igjen gir grunnlag for et terningkast etter gitt skala. I testen oppgir vi både poeng og skala, og sorterer innenfor terningkastene fra høyest til lavest poengsum.

I tillegg noterer våre eksperter på øl og mat ned hvilke matretter de tror ølet passer best til. Dette er et rent tillegg, og påvirker ikke testen på noen måte – men gjøres til ren glede og nytte for våre lesere.

Grafikk med tekst gode julegavetips fra Oelakademiet
Se vår store julegaveguide og julegavetips!
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *