Ølakademiet gjennomfører hvert år en stor test av årets juleøl, hvor bryggeriene inviteres til å delta for en faglig vurdering av deres juleøl. Juryens arbeid for 2022 er avsluttet, og produksjon av artiklene er i gang.
Få land har like sterk juleøltradisjon som Norge, og i år vil du kunne kjøpe 263 forskjellige juleøl hos Vinmonopolet. 71 av disse er fra andre landende; Belgia, England, Nederland, Italia, Frankrike, Tyskland, Skottland, Danmark, Sverige og Island, mens hele 192 er norske juleøl!
Hvem bestemmer hvilke juleøl som er med?
I begynnelsen av oktober sendes det ut en invitasjon til landets bryggerier/grossister om å delta i juleøltesten. De inviterte velger selv om de vil delta, og hvor mange av sine øl de ønsker testet. Bryggeri/grossist står fritt til å definere hva de anser som juleøl, men det settes krav til at ølet er sesongbasert og ikke finnes i sortiment hele året. Finner du ikke din favoritt i vår test, er det altså ikke Ølakademiet som har utelatt det, men bryggeriet som har valgt å ikke delta.
I år var det påmeldt 168 norske juleøl fra 36 bryggerier til juleøltesten.
Ølakademiet tester også juleøl fra utlandet – Juleøltest – de beste import juleølene 2021.
Hvordan gjennomføres en juleøltest?
Testen er en såkalt blindtest, og gjennomføres i et nøytralt miljø på dagtid. Det er altså ikke som enkelte tror, noe som gjøres i et festlig lag hos leverandører og/eller produsenter.
Juryen har ingen kjennskap til hvilke øl som deltar. I forkant av testen, vil en som ikke sitter i juryen sortere ølet, bestemme rekkefølgen og utarbeide lister. Under selve testen serveres smaksprøvene med riktig temperatur for ølstilen, og i nøytrale glass.
Ølene inndeles etter ølstil. Innenfor hver stil er det vanlig å starte med de lyse/lette ølene og bevege seg mot det mørke/tunge, slik at juryen ikke blir sittende med inntrykk fra de tunge ølene i munnen når de skal bedømme et enklere øl.
Hver øl får noen runder i munnen før de spyttes, og munnhulen skylles med vann før neste øl testes. Mellom hver runde på 4-5 øl tygges tørre kjeks uten smak for å nøytralisere munnen best mulig. Dette er gode tips til deg som ønsker å gjennomføre din egen øltest!
Les også:
Slik gikk det i fjor: Juleøltest 2020
Hva skal til for å bli beste juleøl 2022?
Hvert øl bedømmes etter kriteriene farge, duft, smak og ettersmak, hvor smaken naturlig nok blir vektlagt tyngst. Dommerene bruker et skjema hvor hvert kriterium får poeng etter vektleggingen. Det er altså mulig å oppnå mye høyere poeng for smak enn f.eks. farge og duft.
Poengene for hvert øl summeres til en samlet poengsum, som igjen gir grunnlag for et terningkast etter gitt skala. I testen oppgir vi både poeng og skala, og sorterer innenfor terningkastene fra høyest til lavest poengsum.
I tillegg noterer våre eksperter på øl og mat ned hvilke matretter de tror ølet passer best til. Dette er et rent tillegg, og påvirker ikke testen på noen måte – men gjøres til ren glede og nytte for våre lesere.
Juryen har nå avsluttet sitt arbeid og juleøltesten lanseres 26. november 2022.