Akevitt til julemat er for mange en fast følgesvenn. Hva skal du velge til ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og rakfisk i år? Velg gjerne juleakevitt – vi gir deg her noen gode tips.
Når du skal velge riktig akevitt til julemat, er det viktig at krydderne i maten matcher krydderne i akevitten. Et flott eksempel på dette er dill-akevitt til gravet laks.
Noen enkle regler er også å velge lyse akevitter til fisk og skalldyr. Velg brune akevitter til kjøttretter. Fatlagrede akevitter (flere år på fat) er perfekte valg til oster, desserter eller som avec.
Se den store testen av norsk akevitt – 27 juleakevitter er testet!
Hvorfor akevitt til julemat?
Akevitt til julemat har to oppgaver: å rense munnen for fett og fordøye den tunge julematen. Målet er at akevitten også skal fremheve smaken på maten, og med sin høye alkoholfylde og unike krydderblanding gjør den nettopp det.
Les også: Hjelper akevitt å fordøye fet julemat?
Hvilken akevitt bør du så velge til julematen? Gode valg er juleakevitt, da de er spesiallagde for den fete julematen. Mange av akevittene på Vinmonopolet blir raskt utsolgt, så skal du sikre deg din favoritt bør du handle nå.
Vi gir deg noen tips til hvilken juleakevitt du bør handle i 2023. Produktene er presentert i tilfeldig rekkefølge.
Akevitt til ribbe
Til ribbe hører kraftig julesaus, sur-rødkål, epler og svisker. Akevitt til ribbe er en fin kombinasjon. De klassiske juleakevittene er gode valg, da de har mer kraft og styrke, men også stabil sødme. Brun karvepreget akevitt har noen av de samme aromaene som du finner i sur- og rødkålen.
Velger du krydrede medisterkaker og en fet julepølse, kan du med fordel velge en ekstra fatlagret akevitt med noe mer alkohol.
Ribbe og akevitt, bør også kombineres med et klassisk og sterkt juleøl fra Vinmonopolet.
Våre anbefalinger – juleakevitt til ribbe 2023:
- Løiten Juleaquavit 2023
- Nissedram Ekstra Fatmodnet Juleakevitt
- Opland Juleaquavit Batch#3
- Simers Bohemens Jul
- Meir Jul
- Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2023
Oppskrift: Tips til sprø svor på ribba – damp den i øl
Akevitt til pinnekjøtt eller smalahove
Pinnekjøtt og smalahove er en smaksrik rett som inneholder mye salt. Kålrabistappen tilfører retten sødme.
Her kan du velge en brun, fyldig og fatmodnet variant med dype kryddertoner som passer godt sammen med kålrabistappe og vossakorv – eller du kan velge en akevitt med nok kraft til å stå imot det salte og fete.
Til røkt pinnekjøtt er det beste alternative en juleakevitt med tydelig fatpreg og kraftige urtetoner som karve.
Generelt er det akevittene med sterkere urtepreg som passer best til pinnekjøtt. Akevittene som er spesielt laget for pinnekjøtt vil også selvfølgelig passe god.
Er du i det eksperimentelle hjørnet kan du også prøve en akevitt som er lagret på whiskyfat.
Våre anbefalinger – juleakevitt til pinnekjøtt 2023:
- Atlungstad Smalahove akevitt 2023
- Innerøy Extra Modnet Juleaquavit
- Hellstrøm Juleaquavit
- Bivrost Jólablót
- Nissens Reserve Juleaquavit
- Oslo Håndverksdestilleri Juleakevitt
- Gilde juleaquavit 2023
Oppskrift: Slik lager du pinnekjøtt dampet i øl
Akevitt til lutefisk
Lutefiskens tilbehør bestemmer hvilken juleakevitt du skal velge . Liker du lutefisken slik den er med minimalt av tilbehør, bør du velge en mildere og relativt alkoholsvak akevitt. Gjerne blank og urtepreget.
Velger du det kraftige tilbehøret som bacon og ertestuing, anbefales anbefales de tradisjonelle linjeakevittene eller en annen lys brun akevitt. Gjerne også juleakevitt.
Våre anbefalte juleakevitter til lutefisk 2023:
- Reodor Felgens Flåklypa Spesial Juleakevitt
- Beito Rakfiskakevitt
- Atlungstad Akevitt til Rakfisk
- Atlungstad Juleakevitt
- Arvesølvet Juleakevitt 2023
Akevitt til rakfisk
Til rakfisk passer lys akevitt med balansert krydderbruk, og gjerne med noe dill og sitrus. Akevitten bør ikke ha for sterke innslag av karve eller annet krydder, da rakfisken i seg selv smaker veldig mye.
Vellagret rakfisk derimot må gjerne ha noe fatpreg og være sødmefull. Et trygt valg er å gå for de akevittene som er navngitt til rakfisken. I tillegg til akevitten smaker det ypperlig med godt øl til retten. Velg gjerne pilsner, saison eller bayer.
Vi anbefaler følgende akevitt til rakfisk 2023:
- Beito Rakfiskakevitt
- Atlungstad Akevitt til Rakfisk
- Atlungstad Juleakevitt
Les også: Disse ølene bør du velge til rakfisk
Handle julegaver? Stor julegaveguide til mat- og drikkeglade!
Akevitt som avec
Det blir ikke akevitt uten krydder, for det er krydderet som gir akevitten sin karakteristiske smak. Akevitt lagret på fransk limousin-eik, islay whiskyfat, sherry- eller rødvinsfat er blitt mer og mer vanlig.
Ved lagring av akevitt på eikefat får vi en ny dybde i akevitten. Det som skjer under en slik modningsprosess er at aromakomponenter og eikefenoler tas opp i akevitten, noe som tilfører akevitten mer smak og kompleksitet. Flere av disse egner seg godt å nyte alene, og gjerne som avec.
På samme måte som for congnac og skotsk whisky, blir norsk akevitt beskyttet som et kvalitetsprodukt av EU.
Våre anbefalte akevitter som avec i 2023 er:
- Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit
- Arvesølvet Juleakevitt 2022
Se den store testen av norsk akevitt – 27 juleakevitter er testet!
Akevitt til julemat – Velg riktig temperatur
Serveringstemperatur er viktig når du skal kombinere akevitt til mat. Krydder- og fataromaer kommer bedre frem ved romtemperatur og akevitten oppleves mer kompleks.
De lyse/blanke akevittene serveres på 12-16 grader. De brune modne akevittene med fatpreg skal derimot serveres noe mer temperte, på 18-20 grader. Fatlagrede akevitter (flere år) kan også fint nytes på romtemperatur.
Norsk akevitt – historie og fakta: Hva skiller norsk akevitt fra andre lands?