Publisert Legg igjen en kommentar

Akevitt til julemat – juleakevitt 2023

Akevitt til julemat. Bilde av flasker med gode tips 2023.
Akevitt til julemat. Bilde av flasker med gode tips 2023.
Akevitt til julemat Vi gir deg noen tips Foto Malene Kolstø

Akevitt til julemat er for mange en fast følgesvenn. Hva skal du velge til ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og rakfisk i år? Velg gjerne juleakevitt – vi gir deg her noen gode tips.

Når du skal velge riktig akevitt til julemat, er det viktig at krydderne i maten matcher krydderne i akevitten. Et flott eksempel på dette er dill-akevitt til gravet laks.

Noen enkle regler er også å velge lyse akevitter til fisk og skalldyr. Velg brune akevitter til kjøttretter. Fatlagrede akevitter (flere år på fat) er perfekte valg til oster, desserter eller som avec.

Se den store testen av norsk akevitt – 27 juleakevitter er testet!

Hvorfor akevitt til julemat?

Akevitt til julemat har to oppgaver: å rense munnen for fett og fordøye den tunge julematen. Målet er at akevitten også skal fremheve smaken på maten, og med sin høye alkoholfylde og unike krydderblanding gjør den nettopp det.

Les også: Hjelper akevitt å fordøye fet julemat?

Hvilken akevitt bør du så velge til julematen? Gode valg er juleakevitt, da de er spesiallagde for den fete julematen. Mange av akevittene på Vinmonopolet blir raskt utsolgt, så skal du sikre deg din favoritt bør du handle nå.

Vi gir deg noen tips til hvilken juleakevitt du bør handle i 2023. Produktene er presentert i tilfeldig rekkefølge.

Akevitt til ribbe

Til ribbe hører kraftig julesaus, sur-rødkål, epler og svisker. Akevitt til ribbe er en fin kombinasjon. De klassiske juleakevittene er gode valg, da de har mer kraft og styrke, men også stabil sødme. Brun karvepreget akevitt har noen av de samme aromaene som du finner i sur- og rødkålen.

Velger du krydrede medisterkaker og en fet julepølse, kan du med fordel velge en ekstra fatlagret akevitt med noe mer alkohol.

Ribbe og akevitt, bør også kombineres med et klassisk og sterkt juleøl fra Vinmonopolet.

Våre anbefalinger – juleakevitt til ribbe 2023:

  • Løiten Juleaquavit 2023
  • Nissedram Ekstra Fatmodnet Juleakevitt
  • Opland Juleaquavit Batch#3
  • Simers Bohemens Jul
  • Meir Jul
  • Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2023

Oppskrift: Tips til sprø svor på ribba – damp den i øl

Akevitt til pinnekjøtt eller smalahove

Akevitt til lutefisk

Akevitt til rakfisk

Handle julegaver? Stor julegaveguide til mat- og drikkeglade!

Akevitt som avec

Det blir ikke akevitt uten krydder, for det er krydderet som gir akevitten sin karakteristiske smak. Akevitt lagret på fransk limousin-eik, islay whiskyfat, sherry- eller rødvinsfat er blitt mer og mer vanlig.

Ved lagring av akevitt på eikefat får vi en ny dybde i akevitten. Det som skjer under en slik modningsprosess er at aromakomponenter og eikefenoler tas opp i akevitten, noe som tilfører akevitten mer smak og kompleksitet. Flere av disse egner seg godt å nyte alene, og gjerne som avec.

På samme måte som for congnac og skotsk whisky, blir norsk akevitt beskyttet som et kvalitetsprodukt av EU.

Våre anbefalte akevitter som avec i 2023 er:

  • Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit
  • Arvesølvet Juleakevitt 2022

Se den store testen av norsk akevitt – 27 juleakevitter er testet!


Akevitt til julemat – Velg riktig temperatur

Serveringstemperatur er viktig når du skal kombinere akevitt til mat. Krydder- og fataromaer kommer bedre frem ved romtemperatur og akevitten oppleves mer kompleks.

De lyse/blanke akevittene serveres på 12-16 grader. De brune modne akevittene med fatpreg skal derimot serveres noe mer temperte, på 18-20 grader. Fatlagrede akevitter (flere år) kan også fint nytes på romtemperatur.

Norsk akevitt – historie og fakta: Hva skiller norsk akevitt fra andre lands?

Grafikk med tekst gode julegavetips fra Oelakademiet
Se vår store julegaveguide og julegavetips!
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *