![akevitt-jul-2023-alle | Ølakademiet AS Test av juleakevitt 2023. Her er vinnerne.](https://ol-akademiet.no/wp-content/uploads/2023/12/akevitt-jul-2023-alle-1.jpg)
![akevitt-jul-2023-alle | Ølakademiet AS](https://ol-akademiet.no/wp-content/uploads/2023/12/akevitt-jul-2023-alle-1024x683.jpg)
Ølakademiet har tradisjon tro testet norsk juleakevitt og 26 akevitter er nøye vurdert. Fire akevitter får toppscore med sekser på terningen. Her er akevittene du nyter til julematen.
Julen er høysesong for akevitt og i år er det i salg over 400 norske akevitter, der 55 av disse er juleakevitt. I følge tall fra Vinmonopolet ble det i 2022 solgt rundt 430 000 liter akevitt bare i desember.
Det er tredje gang Ølakademiet gjennomfører test av norsk juleakevitt. Ronja Velten har i år ledet juryens arbeid og hun stadfester at det er svært høy kvalitet på produktene. Sammen med Bjarte Lie og Jørn Tore Persen har de smakt seg gjennom 26 ulike produkter. Alle juleakevittene er testet blindt og det er også gitt matanbefaling til produktene.
Fokus på matvennlig juleakevitt
I testen har vi lagt stor vekt på hvor matvennlig akevitten er til julemat forteller Ronja Velten. Det er viktig at krydderne i akevitten matcher krydderne i maten som vi spiser. Akevittens oppgave er også å rense munnen for fett og fordøye den tunge julematen.
I testen vil du finne akevitt til julemat som; rakfisk, lutefisk, ribbe, pinnekjøtt men også til desserter og avec.
Ronjas råd er å velge lyse og blanke akevitter til fisk og gjerne som aperitiff. Brune akevitter egner seg til kraftige kjøttretter og julekosen.
Akevitten bør nytes romtemperert, mens blanke akevitter kan nytes noe mer avkjølte sier hun.
Akevitt til mat – Her er akevitt-anbefalingene til julematen 2023!
Fatlagring og krydder utgjør forskjellen i juleakevitt
Alder på fatet er viktig skal vi tro Ronja. I årets test ser vi mye fatbruk, gjerne fat av nyere karakter som stammer fra dessertviner hvorav sherryfat er mest brukt. Dette er med på å gi vinøse toner av tørket frukt, men også sødmefulle noter av karamell og vanilje.
Sødmen som tilføres akevitten gjennom fatet balanseres ut med krydderbruken og alkoholen. Mye bruk av krydder og fat av eldre karakter vil gi en akevitt med tydeligere krydderpreg framfor fatpreg forteller hun.
For norsk akevitt er det et krav om fatlagring. Er fatet mindre enn 1000 liter skal akevitten være modnet på fat minst seks måneder. Er fatet større enn 1000 liter, må det ligget på fat for modning i minst 12 måneder.
Bruken av krydder er også godt representert i årets test, der karve dominerer fremfor dill som er mye brukt i sommerakevitt. Men man ser også bruk av fennikel, stjerneanis og kardemomme. I år har vi også sett einer og bruk av tørket appelsin.
I norske akevitt er det et krav om at det må brukes karve og/eller dill, men regelverket sier ikke noe om hvor mange forskjellige urter og krydder som kan brukes forteller Ronja Velten.
Jakter du den perfekte julegave? Se gavekortene med smakinger, mat og drikke!
Juleakevitt har høy kvalitet
I år ble det utdelt i alt fire seksere og åtte akevitter fikk terningkast fem. Kun tre produkter fikk tre på terningen. En sekser på terningen er et perfekt produkt, mens en femmer er et meget bra produkt ifølge Velten.
De beste juleakevittene i år ble: Arvesølvet Juleakevitt 2023, Smalahove Akevitt 2023 og Akevitt til Rakfisk – begge fra Atlungstad. I tillegg til Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2023. Alle akevitter av særdeles høy kvalitet.
Testvinner ble både Arvesølvet Juleakevitt og Atlungstad Smalahove Akevitt. Disse akevitten bør stå på bordet i jula.
Om vinnerne som får sekser på terningen sier juryen:
Arvesølvet Juleakevitt 2023
Karve, anis, fennikel, eukalyptus, urter og fyldig karamell. Komplekse smaker av søtt treverk som gir søte toner.
En kompleks og perfekt balansert akevitt med mye god smak. Passer ypperlig til julens retter. Et godt kjøp!
Smalahove akevitt 2023
Fyldig munnfølelse med smak av nøtter, karamell, anis, karve og andre urter. Lang og fyldig ettersmak.
En fyldig og deilig akevitt som passer ypperlig til den kraftige julematen. En klassiker!
Akevitt til Rakfisk
Tørket frukt, appelsin, plomme, nøtter og karve. Fruktig preg med god syre. Flott balansert!
En særs vellykket akevitt med kremet munnfølelse og et flott syrlig preg. Kan også nytes alene. NAM!
Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2023
Vanilje, karamell, tørket frukt, sjokolade, eik, karve og urter. Krydret, balansert og sødmefull lang ettersmak.
En elegant og fyldig akevitt som imponerer juryen. Et meget godt kjøp!
Drikke til julemat og oppskrifter? Julemat – oppskrifter og drikketips
Juleakevitt og øl i kombinasjon
Når man skal kombinere øl og akevitt er hovedregelen å finne balanse mellom smakene. Målet er å oppnå harmoni og helhet. Lyse akevitter passer generelt til lyst øl. Jo, mørkere og kraftigere akevitten er, dess kraftigere øl bør du velge. Dersom akevitten har mye krydder og har lengere tid på fat, jo mer struktur og sødme trenger du da i ølvalget ditt.
Hva drikkes først – ølet eller akevitten? Ølet drikkes først grunnet den høye alkoholen i akevitten, da den demper noe av stikket fra alkoholen i munnhulen.
Hvilket øl skal du velge til akevitt?
Om du skal kombinere øl og akevitt sammen, vil det være lurt å tenke alkoholprosent på ølet. Til juleakevittene er de klassiske juleølene (mørk lager) og gjerne fra butikk gode valg. Jo, mer fatpreg akevitten har, dess mørkere øl kan du velge. Gjerne kraftige bokkøl eller porter. Blanke akevitter passer godt til hveteøl eller saison. Styr unna IPA til akevitt, da humla ikke skal konkurrere mot krydderne i akevitten.
Se den store norske juleøltesten! – 169 norske juleøl er testet!
Hva er norsk akevitt?
For å kunne kalle norsk akevitt for «norsk akevitt» skal følgende krav være oppfylt:
- Akevitten skal være produsert i Norge
- Den skal bestå av potetsprit framstilt i Norge
- Akevitten skal inneholde minimum 95% norske poteter
- Må være modnet i fat
- Modningstid minimum seks måneder på fat som under 1000 liter
- Er fatet større enn 1000 liter, må den lagres minimum 12 måneder
Slik ble testen gjennomført
Kriterier for deltakelse:
Landets produsenter/grossister er invitert til å delta i testen av norsk juleakevitt, som er utført av Ølakademiet.
Kriteriet for deltakelse var at akevitten måtte være norsk og finnes i kommersielt salg hos Vinmonopolet. (I ett av følgende utvalg: basis-/parti-/test-/bestilling-/tilleggsutvalg). De inviterte akevittprodusentene bestemte selv hvilke produkter de ønsket skulle være med i testen.
Alle produkter ble testet hos Ølakademiet i Oslo i uke 44.
Gjennomføring og Juryarbeidet:
Alle produktene er kategorisert, blindtestet og vurdert etter farge, duft, smak og ettersmak, hvor smak naturlig nok er vektlagt tyngst. Det ble også vektlagt hvor matvennlig akevitten var. Alle akevittene var romtempererte under testen.
Noen av akevittene i testen er laget spesielt for visse typer julemat, og har mat-navn i produktnavnet. Disse er testet i egen gruppe, og smakspanelet er opplyst om at disse produktene er laget spesielt for julemat, men de har ikke fått vite hvilken type mat som produktet skal passe til. Det ble ikke oppgitt matanbefaling på produkter fra terningkast 3 og nedover.
Akevittene har fått en helhetsvurdering på en skala fra 50 til 100 poeng og poengene er omregnet til terningkast. Pris er ikke hensyntatt i vurderingen av produktene.
I testen oppgir vi både poeng og terningkast. Dersom et produkt får terningkast to utløser det tilsvarsrett fra produsenten.
Poeng/terningskalaen:
- Meget god kvalitet: 90–100 poeng (terningkast seks/sterk fem)
- God kvalitet: 80–89 poeng (terningkast fem/sterk fire)
- Middels kvalitet 70–79 poeng: (terningkast fire/tre)
- Under middels kvalitet: 60–69 poeng: (terningkast to)
- Bør unngås: 50–59 poeng (terningkast en)
Hverken Ølakademiet eller deltagerne i testpanelet har kommersiell eller økonomisk tilknytning til norske akevittprodusenter.
Totalt ble det testet totalt 26 norske akevitter.
Årets jury:
- Juryleder – Ronja Velten – Foreleser i Ølakademiet, fagutdannet kokk, diplom Single Malt Whisky fra EWA, sakesommelier og ølsommelier
- Jørn Tore Persen – Markedssjef og foreleser i Ølakademiet, fagudtannet kokk, ølsommelier og siderpommelier.
- Bjarte Lie – Foreleser i Ølakademiet, diplombrygger og ølsommelier.
Handle julegaver? Stor julegaveguide til mat- og drikkeglade!
Resultater – test av norsk juleakevitt 2023
I år er det mye godt og du vil garantert finne en favoritt. Her akevittene du bør handle i 2023!
Arvesølvet Juleakevitt 2023
Produsent: Det Norske Brenneri
Stil: Fatlagret akevitt
Pris: 509,90
Fakta: 0,7 l, alkohol: 40 %, Sukker g/l: 9
Farge/Duft: Klar og gyllen. Dufter av lakrisrot, karve, einer, urter og krydder. Vinøse toner av tørket frukt. Lukter kjempegodt!
Smak: Karve, anis, fennikel, eukalyptus, urter og fyldig karamell. Komplekse smaker av søtt treverk som gir søte toner til akevitten.
Passer til: Lutefisk.
Vurdering: En kompleks og perfekt balansert akevitt med mye god smak. Passer ypperlig til julens retter. Et godt kjøp!
Poeng: 96
Smalahove akevitt 2023
Produsent: Atlungstad Håndverksdestilleri AS
Stil: Brun akevitt
Pris: 519,90
Fakta: 0,7 l, alkohol: 43 %, Sukker g/l: 4
Farge/Duft: Klar, lett gyllen. Dufter av mandarin, kandisert sitrus, koriander, fennikel og kvae. Nydelig duft!
Smak: Fyldig munnfølelse med smak av nøtter, karamell, anis, karve og andre urter. Lang og fyldig ettersmak.
Passer til: Røkt pinnekjøtt eller smalahove.
Vurdering: En fyldig og deilig akevitt som passer ypperlig til den kraftige julematen. En klassiker!
Poeng: 96
Akevitt til Rakfisk
Produsent: Atlungstad Håndverksdestilleri AS
Stil: Brun akevitt
Pris: 495,00
Fakta: 0,7 l, alkohol: 41,5 %, Sukker g/l: 4
Farge/Duft: Klar, lett gyllen. Dufter behagelig av nøtter, vanilje, anis, klementin og furu.
Smak: Tørket frukt, appelsin, plomme, nøtter og karve. Fruktig preg med god syre. Flott balansert!
Passer til: Lutefisk eller rakfisk.
Vurdering: En særs vellykket akevitt med kremet munnfølelse og et flott syrlig preg. Kan også nytes alene. NAM!
Poeng: 95
Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2023
Produsent: Anora
Stil: Fatlagret akevitt
Pris: 519,90
Fakta: 0,7 l, alkohol: 40 %, Sukker g/l: 13
Farge/Duft: Dyp gyllen. Dufter av plomme, rosiner, tørket frukt, vanilje, nøtter og lakris. Vinøse toner!
Smak: Vanilje, karamell, tørket frukt, sjokolade, eik, karve og urter. Krydret, balansert og sødmefull med lang ettersmak.
Passer til: Ribbe, avec eller oster.
Vurdering: En elegant og fyldig akevitt som imponerer juryen. Et meget godt kjøp!
Poeng: 95
Fandens Julekveld
Produsent: Det Norske Brenneri
Stil: Brun akevitt
Pris: 374,90
Fakta: 0,5 l, alkohol: 40 %, Sukker g/l: 7
Farge/Duft: Klar og gyllen. Dufter av søte frukter, aprikos, karve, anis, kardemomme og treverk. Lukter jul!
Smak: Vanilje, kardemomme, mandel, muskat og treverk. Lang ettersmak av treverk og julekrydder.
Passer til: Den klassiske ribbemiddagen.
Vurdering: En meget vellykket og moderne juleakevitt med mye julekrydder.
Poeng: 90
Extra Modnet Juleaquavit
Produsent: Inderøy Brenneri AS
Stil: Fatlagret akevitt
Pris: 493,40
Fakta: 0,5 l, alkohol: 42 %, Sukker g/l: 9
Farge/Duft: Klar og dyp gyllen. Dufter av karve, anis, skog, eukalyptus og karamell. Lukter nesten som Kongen av Danmark-drops!
Smak: Karamell, fennikel, anis, eukalyptus, muskat, trespon og granskudd. Lett tørrhet og tydelig fatpreg i ettersmaken.
Passer til: Røkt pinnekjøtt.
Vurdering: En flott akevitt med et deilig fatpreg.
Poeng: 88
Lysholms Høytid Juleaquavit
Produsent: Anora
Stil: Fatlagret akevitt
Pris: 474,90
Fakta: 0,7 l, alkohol: 40 %, Sukker g/l: 13,5
Farge/Duft: Klar og gyllen. Kraftig duft av karamell, brød, stjerneanis, karve, mynte og appelsinskall.
Smak: Karve, ingefær, appelsin, vanilje, eikefat og brød. Lang ettersmak.
Passer til: Pinnekjøtt.
Vurdering: En kjempegod mat-akevitt!
Poeng: 87
Håvaldsen Juleaquavit
Produsent: Anora
Stil: Fatlagret akevitt
Pris: 414,90
Fakta: 0,5l, alkohol: 40 %, Sukker g/l: 3
Farge/Duft: Klar og lett gyllen. Dufter av einer, furu, karve, stjerneanis og tørket frukt. Godt fatpreg i nesen!
Smak: Einer, granskudd, karve, anis, nøtter og urter. Fin tørrhet og mye treverk i den lange ettersmaken.
Passer til: Drinker eller gravlaks.
Vurdering: En frisk og moderne akevitt som fremstår balansert.
Poeng: 87
Egge Gård Norsk Juleakevitt
Produsent: Egge Gård
Stil: Brun akevitt
Pris: 395,00
Fakta: 0,5 l, alkohol: 40 %, Sukker g/l: 5
Farge/Duft: Klar og gyllen. Dufter av hetvin! Tørket frukt, eik, vanilje, rosiner og modne epler.
Smak: Moden frukt, gule epler, eikefat, vanilje, karve og sitrus. Mye sødme i smaken.
Passer til: Kalkun med tradisjonelt tilbehør.
Vurdering: En rund, fyldig og god akevitt med mye sødme og fatpreg.
Poeng: 87
Nissedram Ekstra Fatmodnet Juleakevitt
Produsent: Det Norske Brenneri
Stil: Fatlagret akevitt
Pris: 394,90
Fakta: 0,5 l, alkohol: 41,8 %, Sukker g/l: 4
Farge/Duft: Klar og dyp gyllen. Dufter behagelig av vanilje, karamell, marsipan, røde bær og mandarin.
Smak: Grønn kardemomme, karve, pepper og karamell. Tørt krydderpreg, lang og fyldig ettersmak.
Passer til: Ribbe og medisterkaker.
Vurdering: En krydret akevitt med god og lang ettersmak.
Poeng: 87
Hellstrøm Juleaquavit
Produsent: Det Norske Brenneri
Stil: Fatlagret akevitt
Pris: 499,90
Fakta: 0,5 l, alkohol: 40 %, Sukker g/l: 9,9
Farge/Duft: Dyp gyllen. Dufter av vanilje, modne bær, kardemomme, rosiner, brød, karve, søt mandarin og stjerneanis. Her lukter det jul!
Smak: Treverk, vanilje, røde bær, mandel, anis, karve, harpiks og rosiner. Lang og kompleks ettersmak.
Passer til: Røkt pinnekjøtt.
Vurdering: En fyldig og kraftig akevitt for den viderekomne.
Poeng: 87
Løiten Juleaquavit 2023
Produsent: Anora
Stil: Fatlagret akevitt
Pris: 364,90
Fakta: 0,5 l, alkohol: 41,5 %, Sukker g/l: 8
Farge/Duft: Klar og dyp gyllen. Mild duft av karamell, kakao, vanilje og anis.
Smak: Fat, karamell, sjokolade, tørket frukt, karve og paradiskorn. Lang og sødmefull ettersmak.
Passer til: Ribbe.
Vurdering: En sødmefylt akevitt med godt fatpreg.
Poeng: 86
Beito Rakfiskakevitt
Produsent: Det Norske Brenneri
Stil: Brun akevitt
Pris: 399,90
Fakta: 0,5 l, alkohol: 40 %, Sukker g/l: 5
Farge/Duft: Klar, lett gyllen. Dufter av fennikel, mynte, eukalyptus, vanilje og karamell.
Smak: Karve, pepper, sirup, tørket frukt og vanilje. Milde og runde smaker.
Passer til: Lutefisk eller rakfisk.
Vurdering: En mild og god akevitt som mange vil like!
Poeng: 83
Gammel Opland Juleaquavit
Produsent: Anora
Stil: Fatlagret akevitt
Pris: 549,90
Fakta: 0,7 l, alkohol: 41,5 %, Sukker g/l: 12
Farge/Duft: Dyp gyllen. Dufter av karve, karamell, vanilje, dadler, fiken, eple, røde bær, marsipan og treverk. Noe skarp alkohol i nesen.
Smak: Anis, karve, rosepepper, kandissukker, knekk, sjokolade, vanilje og treverk. Lett alkoholpreg i ettersmaken.
Passer til: Ribbe.
Vurdering: En fyldig og god akevitt som kan fungere til mange av julens retter.
Poeng: 81
Simers Bohemens Jul
Produsent: Anora
Stil: Fatlagret akevitt
Pris: 374,90
Fakta: 0,5 l, alkohol: 40 %, Sukker g/l: 9
Farge/Duft: Dyp gyllen. Dufter av tre, vanilje, toast, knekk, karve, anis og sitrus.
Smak: Treverk, karamell, vanilje, anis, paradiskorn, vanilje og pepper.
Passer til: Ribbemiddagen.
Vurdering: En god og fyldig akevitt med noe peppertoner i ettersmaken.
Poeng: 81
Oslo Håndverksdestilleri Juleakevitt
Produsent: Oslo Håndverksdestilleri AS
Stil: Fatlagret akevitt
Pris: 399,90
Fakta: 0,5 l, alkohol: 41 %, Sukker g/l: 3
Farge/Duft: Klar og dyp gyllen. Dufter av vanilje, treverk, toffee, stjerneanis, mandarin, karve og løpstikke. Lett parfymert.
Smak: Plomme, sitrus, mandel, honning, trespon, vanilje og karve. Lang ettersmak.
Passer til: Røkt pinnekjøtt.
Vurdering: En god akevitt med varmende avslutning.
Poeng: 81
Bivrost Jólablót
Produsent: Aurora Spirit
Stil: Brun akevitt
Pris: 439,90
Fakta: 0,5 l, alkohol: 40 %, Sukker g/l: 3
Farge/Duft: Klar og gyllen. Dufter av aprikos, røde bær, vanilje, kanel, sjokolade og treverk.
Smak: Tørket frukt, rosiner, kaffe, sjokolade, mandler, lakris og vanilje. Søte smaker som forsvinner fort.
Passer til: Røkt Pinnekjøtt.
Vurdering: En søt akevitt med mye fatpreg.
Poeng: 81
Nissens Reserve Juleaquavit
Produsent: Berentsens Distillery
Stil: Fatlagret akevitt
Pris: 427,50
Fakta: 0,5 l, alkohol: 40 %, Sukker g/l: 3
Farge/Duft: Klar og gyllen. Søtlig aroma av karamell, bakervarer og vanilje.
Smak: Sitrus, vanilje, treverk og noe sjokolade. Tørr ettersmak av karve.
Passer til: Pinnekjøtt.
Vurdering: En akevitt med søte aromaer og tørr smak.
Poeng: 79
Berentsens Juleaquavit
Produsent: Berentsens Distillery
Stil: Brun akevitt
Pris: 409,50
Fakta: 0,5 l, alkohol: 38 %, Sukker g/l: 3
Farge/Duft: Klar, lett gyllen. Pent heng i glasset. Dufter av florale toner, tørket frukt, søt appelsin, ingefær og karve.
Smak: Karamell, nøtter, dadler, karve, stjerneanis og pepper. Noe kort og søt ettersmak.
Passer til: Spekemat.
Vurdering: En sødmefull akevitt som fremstår enkel.
Poeng: 79
Reodor Felgens Flåklypa Spesial Juleakevitt
Produsent: Aurora Spirit
Stil: Brun akevitt
Pris: 439,90
Fakta: 0,5 l, alkohol: 40 %, Sukker g/l: 8
Farge/Duft: Klar og gyllen. Dufter behagelig av karve, stikkelsbær, appelsin, vanilje og lett treverk.
Smak: Honning, appelsin, karve, paradiskorn og pepper. Noe brennende følelse av chili i ettersmaken.
Passer til: Lutefisk med sødmefylt tilbehør.
Vurdering: En noe skarp akevitt til deg som liker det spicy
Poeng: 78
Gilde Juleaquavit 2023
Produsent: Anora
Stil: Fatlagret akevitt
Pris: 434,90
Fakta: 0,7 l, alkohol: 40 %, Sukker g/l: 8,5
Farge/Duft: Klar og dyp gyllen. Dufter av vanilje, treverk, karve, granskudd, sitronmynte og pomeransskall.
Smak: Karve, grønne urter, paradiskorn og mye treverk. God munnfølelse med noe grønn* ettersmak.
Passer til: Pinnekjøtt med fet tilbehør.
Vurdering: En akevitt med tydelig grønn profil.
Poeng: 78
* Grønn ettersmak er ofte relatert til urter og umoden frukt.
Atlungstad Juleaquavit
Produsent: Atlungstad Håndverksdestilleri AS
Stil: Brun akevitt
Pris: 399,90
Fakta: 0,5 l, alkohol: 40 %, Sukker g/l: 3
Farge/Duft: Klar, lett gyllen. Dufter av kamfer, lakris, sitrus og grønne urter.
Smak: Karve, anis, kvae, furu, einer, vanilje og nøtter.
Passer til: Rakfisk.
Vurdering: En tørr og krydret akevitt.
Poeng: 78
Meir Juleaquavit
Produsent: Meir Distillery
Stil: Fatlagret akevitt
Pris: 499,90
Fakta: 0,7 l, alkohol: 40 %, Sukker g/l: 5
Farge/Duft: Klar og dyp gyllen. Dufter av karamell, tørket frukt, karve og anis.
Smak: Karve, lakris, honning, karamell, vanilje, plomme og appelsin. Oljede munnfølelse med mye smak av karve.
Passer til: Juleribben.
Vurdering: En noe ensformig akevitt der karven dominerer.
Poeng: 77
Akevitt Julespesial
Produsent: Galatea Beverages AS
Stil: Brun akevitt
Pris: 374,90
Fakta: 0,5 l, alkohol: 40 %, Sukker g/l: 3
Farge/Duft: Klar og gyllen. Dufter mildt av karve, koriander, søt krydder, sitron og vanilje.
Smak: Milde smaker av sirup, sitrus og karve. Fremstår nøytral, pregløs og kjedelig.
Ingen matanbefaling.
Vurdering: En nøytral akevitt med noe ubalanse.
Poeng: 74
Inderøy Juleaquavit
Produsent: Inderøy Brenneri AS
Stil: Fatlagret akevitt
Pris: 446,50
Fakta: 0,5 l, alkohol: 40 %, Sukker g/l: 3
Farge/Duft: Klar og gyllen. Dufter av anis, eukalyptus, karamell, tørket frukt og pepper. Skarp i nesen.
Smak: Pepper, urter, treverk, granskudd og vanilje. Noe ubalansert og trenger lengre fatlagring.
Ingen matanbefaling.
Vurdering: En akevitt med noe utpreget spritsmak.
Poeng: 74
Strand Jul
Produsent: Anora
Stil: Fatlagret akevitt
Pris: 414,90
Fakta: 0,5 l, alkohol: 40 %, Sukker g/l: 12,5
Farge/Duft: Klar og dyp gyllen. Dufter av tørket frukt, karamell, mandarin, epler og karve.
Smak: Noe karamell, paradiskorn, sitrus og karve. Fremstår skarp og ubalansert.
Ingen matanbefaling.
Vurdering: En akevitt som dufter bedre enn den smaker. Fremstår uferdig
Poeng: 71