En varmende gløgg fungerer like bra til aperitiff som kosedrikk på julekvelden. Vår variant lages selvfølgelig med øl – en sprek vri på en tradisjonell drikk.
Gløgg kan tjene flere hensikter, både som aperitiff eller som kos på julekvelden. Prøv vår julegløgg, eller julegØLgg om du vil, en fantastisk drikk som varmer godt i vinterkulda.
Historien om gløgg
I Norden drikkes gløgg først og fremst i forbindelse med julehøytiden i den kalde årstiden, men drikken ble oppkalt etter den greske legen Hippokrates som levde 460-370 f.Kr. Drikken bestod av vin med ulike krydder (kardemomme, safran, fiolrot og ingefær) og ble opprinnelig sett på som en sunn og helsebringende drikk. De gamle grekerne inntok drikken etter måltidet, fordi den skulle være god for fordøyelsen.
Drikken finnes i ulike varianter i forskjellige land. I Frankrike besto den opprinnelig av armagnac eller cognac med sukker. Man tilsatte sitron og vanilje og serverte den som den bar eller i kaffe. Den tyske varianten derimot kalles glühwein og ble populær i Europa på 1800-tallet. Den inneholder gjerne både vann, rødvin, rom, appelsinjuice, svisker, sitron, svart te, sukker, kanel og nellik.
Tradisjonell gløgg inneholder cirka 18 prosent alkohol. Den varmes opp til cirka 67 grader celsius (aldri over 70 grader).
I dag brukes det ofte brennevin til å smaksette gløggen, i tillegg til vinen og krydderne. Å lage gløgg er kjempe enkelt, bruk gjerne det du liker aller best i gløggen og dine gjester vil garantert bli fornøyd.
Øl til julemat og oppskrifter? Øl og julemat – oppskrifter og drikketips
Prøv vår julegløgg med øl; JulegØLgg
Oppskrift på julegløgg med øl
Dette trenger du (4 porsjoner):
- 1 flaske sødmefylt juleøl (Eksempel: E.C Dahls Juleøl fra butikk eller Mack Julebokk fra Vinmonopolet.)
- 15 cl portvin eller madeira
- 1 kanelstang
- 7 hele nellikspikere
- 1 bit med fersk ingefær, tilsettes skrellet og hel
- 1ts kardemomme
- Et skrell fra skallet av en appelsin eller mandarin
- En skvis appelsinsaft
- 1 stjerneanis
- 1,2 dl sukker
Slik gjør du:
Varm opp portvin i en kjele, tilsett så alle krydderiene og la det få et oppkok til 67 grader.
Tilsett så sukkeret og ølet. Husk at gløggen ikke må koke, for da forsvinner alkoholen.
Servéres med rosiner og mandler som en klassisk gløgg.
Anbefalt tilbehør:
Serverer JulegØLgg med klementiner, pepperkaker med blåmuggost, dadler med bacon og julekakene de 7 slag.