Julegløgg i kopp

Julegølgg


Gløgg kan tjene flere hensikter, både som aperitiff eller som kos på julekvelden. Prøv vår julegløgg, eller julegØLgg om du vil, en fantastisk drikk som varmer godt i vinterkulda.

Publisert:
20.11.18
Foto:
Lunov Mykola/Shutterstock.com
Type rett:
Drikke
Vanskelighetsgrad:
Enkel

I Norden drikkes gløgg først og fremst i forbindelse med julehøytiden i den kalde årstiden, men drikken ble oppkalt etter den greske legen Hippokrates som levde 460-370 f.Kr. Drikken bestod av vin med ulike krydder (kardemomme, safran, fiolrot og ingefær) og ble opprinnelig sett på som en sunn og helsebringende drikk. De gamle grekerne inntok drikken etter måltidet, fordi den skulle være god for fordøyelsen.

Drikken finnes i ulike varianter i forskjellige land. I Frankrike besto den opprinnelig av armagnac eller cognac med sukker. Man tilsatte sitron og vanilje og serverte den som den bar eller i kaffe. Den tyske varianten derimot kalles glühwein og ble populær i Europa på 1800-tallet. Den inneholder gjerne både vann, rødvin, rom, appelsinjuice, svisker, sitron, svart te, sukker, kanel og nellik.

Tradisjonell gløgg inneholder cirka 18 prosent alkohol. Den varmes opp til cirka 67 grader celsius (aldri over 70 grader).

I dag brukes det ofte brennevin til å smaksette gløggen, i tillegg til vinen og krydderne. Å lage gløgg er kjempe enkelt, bruk gjerne det du liker aller best i gløggen og dine gjester vil garantert bli fornøyd.

Prøv vår julegløgg med øl; JulegØLgg

Oppskrift på julegløgg med øl

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 1 flaske juleøl (7 Fjell – Enda mer Jul enn Jesus, eller et annet krydret, sterkt juleøl)
  • 15 cl portvin eller madeira
  • 1 kanelstang
  • 7 hele nellikspikere
  • 1 bit med fersk ingefær, tilsettes skrellet og hel
  • 1ts kardemomme
  • Et skrell fra skallet av en appelsin eller mandarin
  • En skvis appelsinsaft
  • 1 stjerneanis
  • 1,2 dl sukker

Slik gjør du:

Varm opp portvin i en kjele, tilsett så alle krydderiene og la det få et oppkok til 67 grader.
Tilsett så sukkeret og ølet. Husk at gløggen ikke må koke, for da forsvinner alkoholen.
Servér med rosiner og mandler som en klassisk gløgg.

 


Hør vår podcast om øl og julemat

Episode 1 – Juleølet 2018


Anbefalt tilbehør:
Serverer JulegØLgg med klementiner, pepperkaker med blåmuggost, dadler med bacon og julekakene de 7 slag.

God jul!


Relatert innhold

Hvor godt likte du innlegget?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: / 5. Antall stemmer:

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *