Mørkt øl i glass

Juleøl som avec

0
(0)


Når julegavene er åpnet og ungene har lagt seg, da er det på tide å runde av en lang dag med et skikkelig godt koseøl. Kanskje det knitrer i peisen og det daler ned snøfnugg utenfor.

Publisert:
20.11.18
Foto:
Frode Henriksen

En avec er ofte synonymt med med cognac eller noe annet brennevin til kaffen, men en god sterk juleøl kan gjøre samme nytten. Kaffen kan også med fordel droppes når det kommer til øl som avec, da de kraftigste øltypene ofte har et godt røstet maltpreg, som gir noe av den samme opplevelsen som kaffe.

Det er spesielt viktig å huske å temperere øl som er sterkt på alkohol, ikke drikk det iskaldt rett fra kjøleskapet.

Anbefalt tilbehør:

Sjokoladetrøffel, konfekt, marsipan eller twist er ofte gode valg som følge til komplekse røstede og maltrike øl med kraftig smak.

Slik velger du avec-ølet:

Ett godt måltid i jula skal alltid rundes av med en avec. Her passer kraftige, sødmefylte øl med høy alkoholstyrke. Øltypene som egner seg godt til avec er de kraftigste juleølene eller bokkølene som er laget spesielt for jula, også de belgiske stilene er gode valg. Porter og stout er også gode valg, om du ikke velger å gå for et juleøl. Velg din juleavec ut fra dine smakspreferanser og bruk gjerne Ølakademiets juleøltest som guidelines.

Skjenk opp din juleavec raust, gjerne i cognacformede glass. Husk å server de mørke ølene på riktig temperatur. En temperatur på 15-16 grader gir ølet mer aroma og smak.

 


Hør vår podcast om øl og julemat

Episode 1 – Juleølet 2018


Hvilket juleøl bør du drikke som jule-avec i 2019?

Vi anbefaler: Sundbytunet Mokka (4,5%), Nøgne Ø Julequad 2016 (10%), Ølbæks Juleporter (10%), C.H.U.D fra Cervisiam (10%), Haandbryggeriet Fatlagret Julestout (12%), Ashes to Ashes Christmas 2019 fra Amundsen Bryggeri (10,5%), Berentsen The Holy Bock Vanilla (7,5%), Aass Juleøl Vellagret (9%), Berentsen Stellinger Divum (19%), Schouskjelleren Julestout (10%), Sagene Tannjul (8%), Haandbryggeriet Fatlagret Jul (4,5%), Cervisiam Krampus 2.0 (10%), Haandbryggeriet Even’s More X-mas (12%), Austmann Stille Natt ( 9%), Lindheim 200 days of Juleøl (9,5%), 7-Fjell No Cake for You (12,5%), Svartskjær Belgisk Quadrupel (10%) eller Ryolitt 2019 fra En Liten Øl (11%).

Velger du derimot å gå for noe annet valg enn juleøl, kan Vinmonopolet eller Gulating hjelpe til med gode anbefalinger!

God jul!

Les mer om ølstiler
Påskeøl – tradisjonen og øl til påskemat 30 mars 2020 - 4.5 (2) Har påskeølet en tradisjon i Norge? Få historien og de gode ølforslagene til påskematen. Påskehøytiden er et avbrekk…
Gode råd til deg som brygger din egen IPA 15 mai 2019 - IPA er en ølstil som passer hele året, men spesielt sensommeren er en fin tid å nyte en god IPA. Den internasjonale IPA-dagen er også første torsdag i august.
10 friske champagneøl til 17. maifesten! 9 mai 2019 - En aperitiff før maten skal skjerpe apetitten og har dessuten en sosial funksjon. Bruk en øl, eksempelvis en hveteøl, en wit eller en blonde med friskhet, og hvor de fruktige tonene kommer godt frem.

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 0 / 5. Antall stemmer: 0

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *