Karamellpudding

Øl og karamellpudding

3
(2)
Karamellpudding
Foto: 135pixels/Shutterstock.com

Karamellpudding er rik, fyldig og søt på smak. Som drikke til karamellpudding bør du velge et øl med sødme, og aroma fra nøtter, tørket fukt eller vanilje.

  • 28.11.2018
  • Ølakademiet
  • 135pixels

Egg, fløte og brent sukker er smaken for de store anledningene, også i jula, der karamellpudding er synonymt med juletradisjonen for mange.

Karamellpudding kommer fra det franske kjøkkenet, hvor den heter Creme Caramel. På engelsk kalles den flan, og det som er så spesielt er at sausen til, lages i formen. Dette er en garantert en favoritt, og et meget populært som dessert i jula. Ikke så rart, når den deilige desserten bringer frem mange gode minner for alle og enhver.

Karamellpudding passer meget godt samen med et sødmefylt og friskt øl.

Se oppskrift på hjemmelaget karamellpudding nederst på siden.

Slik velger du øl til karamellpudding

Karamellpudding er rik, fyldig og søt på smak.  Som drikke til karamellpudding bør du derfor velge et øl med god maltsødme, gjerne med smak og aroma fra nøtter, tørka frukt, vanilje eller andre kryddere. Gode alternativer er bokkøl, mjød, barley wine eller et vellagret godt juleøl.


Hør vår podcast om øl og julemat

Episode 1 – Juleølet 2018


Hvilket juleøl bør du drikke til karamellpudding i 2019?

Prøv Nøgne Ø Julefri (alkoholfritt), Nordlands Juleøl (4,5%), Lade Gaards Juleøl Sterk (6,5%), Juleklokk fra Klokk & Co (8%), De Tvende Winterwald (7,5%), Berentsen The Holy Bock Vanilla (8,5%), Ringnes Julebokk (9%), Aass Vellageret juleøl (9%), Mjøderiet Julemjød (12%) eller Schouskjelleren Julestout (10%).

Velger du derimot å gå for noe annet valg enn juleøl, kan Vinmonopolet eller Gulating hjelpe til med gode anbefalinger!

God jul!

Oppskrift på karamellpudding

Vis oppskrift

Dette trenger du (8 porsjoner):

  • 2 dl sukker til karamell
  • 6 dl melk
  • 3 dl kremfløte
  • 5 ss sukker
  • 8 stk egg
  • 1 stk vaniljestang eller vaniljesukker

Slik gjør du:

Smelt sukker i en kjele på svak varme. Rør rundt til du har fått en brun farge, og se til at det ikke brenner seg.

Hell karamellen i en form, så hele bunnen dekkes. Bruk gode grytekluter og vær forsiktig da karamellen har høy temperatur.

Del vaniljestang i to og skrap ut frøene. Ha frøene og den hele vaniljestangen i en kjele sammen med melk, fløte og sukker. Kok opp og avkjøl blandingen litt.

Pisk egg lett i en bolle og tilsett melkeblandingen.

La melkeblandingen hvile noen minutter (for å unngå luftbobler i puddingen), før du siler den over i den karamelliserte formen.

Sett formen i en langpanne og fyll på med varmt vann i pannen til det dekker 1/3.

Sett langpannen inn i en forvarmet ovn på nederste rille, og la puddingen stå på 120 °C i ca. 2 timer eller til den er stiv.

Avkjøl puddingen i formen til neste dag

Anbefalt tilbehør:
Karamellpuddingen serveres med karamellsaus og pisket kremfløte. Server gjerne sammen med rips, blåbær, jordbær eller bringebær.

Skjul oppskrift

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 3 / 5. Antall stemmer: 2

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *