På selveste fastelavnssøndag koser vi oss med nystekte fastelavnsboller. Vi forteller deg hvorfor vi feirer fastelavn og gir deg oppskriften her!
I år er fastelavnssøndag 11. februar og bjørkeris med fjær i ulike farger, og hveteboller hører fastelavnssøndag til. Velger du å kjøpe fastelavnsris fra Sanitetsforeningen støtter du deres lokale arbeid og forskning på kvinnehelse.
Hvorfor feirer vi fastelavn?
Fra gammel kristen tradisjon betyr fastelavn kvelden før fasten og stammer fra det tyske ordet Fasten-Abend. Kristendommen kom til Norge i år 1020. I den forbindelse ble det bestemt at alle skulle faste 40 dager før påsken. Opprinnelig var dette en tre dager lang fest, som bestod av fastelavnssøndag, blåmandag og askeonsdag. I tillegg til disse, så kjenner vi også til uttrykket feite-tirsdag.
Fastelavnssøndag ble også kalt fleskesøndag, og var dagen for fråtsing. Da skulle det visst nok spises flesk og feit suppe med melboller.
Fastelavn faller alltid på en søndag, 49 dager før 1. påskedag. Det at vi i dag spiser fastelavnsboller stammer fra den gamle skikken. Den siste kvelden før fasten skulle man spise ekstra godt, og slik kommer bollene inn, fylt med deilig krem, syltetøy og bær.
Fastelavn er opprinnelig en hedensk vårfest. Fastelavnriset skulle vekke kvinner, dyr og trær til fruktbarhet. Fastelavn var også et symbol på kampen mellom sommer og vinter, hvor spirende kvister beseiret snø og istapper.
Oppskrift på fastelavnsboller
- 50 g gjær
- 2 ½ dl melk
- 1 dl hveteøl eller witbier (belgisk hveteøl)
- 100 g smør
- 100 g sukker
- 500 g hvetemel
- ½ ts kardemomme
- ½ ts salt
- ½ ts bakepulver
- 3 dl Kremfløte
- 2 ts vaniljesukker
- 1 dl syltetøy eller friske bær
Slik gjør du når du lager fastelavnsboller
- Smelt smør. Ha i melk, ølet og varm opp til 37 °C. Smuldre gjær i en bakebolle, hell i væsken og rør ut gjæren.
- Ha sukker, hvetemel, kardemomme, salt og bakepulver i bollen, elt sammen til en lett og smidig deig. Sett bolledeigen til heving i ca. 30 minutter.
- Del deigen i ca. 16 emner og trill boller. Sett bollene på stekebrett med bakepapir og la heve under klede i 30 nye minutter.
- Pensle boller med sammenvispet egg og stek på 225 °C i 8 – 10 minutter. Avkjøles på rist.
- Pisk kremfløte og vaniljesukker til en luftig krem. Del boller i to og fyll med krem og syltetøy, eller friske bær. Dryss litt melis over til slutt.
Øltips til fastelavnsbollene
Med godt øl i glasset bli fastelavn også en fest for de voksne. Et trygt valg er søte bokkøl. Der bokkølet bygger opp smaksopplevelsen og matcher bollene med krem. Velger du bær og syltetøy til de søte bollene, er kriek eller framboise gode valg. Begge surølene balanserer sødmen fint.
Også alkoholfrie øl og NEIPAs vil være godt. I NEIPA kategorien vil den lave bitterheten og fruktigheten i ølet, passe baksten med vanilje godt.
God fastelavnssøndag!