Publisert Legg igjen en kommentar

Prøv disse bollene med øl til fastelavn

Gode boller med oel til fastelavn!
Gode boller med oel til fastelavn!
Fastelavnsboller er enkelt å lage Foto Ølakademiet

På selveste fastelavnssøndag koser vi oss med nystekte fastelavnsboller. Vi forteller deg hvorfor vi feirer fastelavn og gir deg oppskriften her!

I år er fastelavnssøndag 11. februar og bjørkeris med fjær i ulike farger, og hveteboller hører fastelavnssøndag til. Velger du å kjøpe fastelavnsris fra Sanitetsforeningen støtter du deres lokale arbeid og forskning på kvinnehelse.

Hvorfor feirer vi fastelavn?

Oppskrift på fastelavnsboller

  • 50 g gjær
  • 2 ½ dl melk
  • 1 dl hveteøl eller witbier (belgisk hveteøl)
  • 100 g smør
  • 100 g sukker
  • 500 g hvetemel
  • ½ ts kardemomme
  • ½ ts salt
  • ½ ts bakepulver
  • 3 dl Kremfløte
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 dl syltetøy eller friske bær

Slik gjør du når du lager fastelavnsboller

  1. Smelt smør. Ha i melk, ølet og varm opp til 37 °C. Smuldre gjær i en bakebolle, hell i væsken og rør ut gjæren.
  2. Ha sukker, hvetemel, kardemomme, salt og bakepulver i bollen, elt sammen til en lett og smidig deig. Sett bolledeigen til heving i ca. 30 minutter.
  3. Del deigen i ca. 16 emner og trill boller. Sett bollene på stekebrett med bakepapir og la heve under klede i 30 nye minutter.
  4. Pensle boller med sammenvispet egg og stek på 225 °C i 8 – 10 minutter. Avkjøles på rist.
  5. Pisk kremfløte og vaniljesukker til en luftig krem. Del boller i to og fyll med krem og syltetøy, eller friske bær. Dryss litt melis over til slutt.

Øltips til fastelavnsbollene

NEIPA smaker godt til fastelavnsboller Foto Malene Kolstø

Med godt øl i glasset bli fastelavn også en fest for de voksne. Et trygt valg er søte bokkøl. Der bokkølet bygger opp smaksopplevelsen og matcher bollene med krem. Velger du bær og syltetøy til de søte bollene, er kriek eller framboise gode valg. Begge surølene balanserer sødmen fint.

Også alkoholfrie øl og NEIPAs vil være godt. I NEIPA kategorien vil den lave bitterheten og fruktigheten i ølet, passe baksten med vanilje godt.

God fastelavnssøndag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *