Øl skal i følge renhetsloven av 1516 inneholde tre ingredienser; vann, byggmalt og humle. Senere ble også gjær tillatt som en del av ølet. I Norge fulgte man denne loven helt til 1994 da den ble opphevet etter krav fra EU, men selv om loven er opphevet, brygger de fleste bryggerier fortsatt etter denne.
Stor temaside: Øl og julemat – oppskrifter og drikketips
Bli bedre kjent med øl – historien, råvarene og de forskjellige stilene. Vi deler gjerne av vår kunnskap!
Juleøl
Mer om ølstiler
Årets Juleøl 2021 er nå lansert og testet! 9 november 2021 - Juleøltradisjonen i Norge er lang og stolt. I år finnes det minst 340 ulike juleøl i Norge å velge mellom. Hvilke juleøl har bryggerne laget i år og hva skal du velge?
Ølets råvarer
Renhetsloven av 1516 21 mai 2019 - 23. april 1516 innfører Hertug Wilhelm IV av Bayern - loven som slår fast at det kun er tillatt å bruke vann, byggmalt og humle i øl. Hva var grunnlaget?
Mer om ølets råvarer
Påvirker vannkvaliteten ditt hjemmebrygg? 7 mai 2019 - Mens noen hjemmebryggere har et nærmest fanatisk forhold til vann, er andre mer avslappet til dette. Hva er riktig? Har vannet stor påvirkning på ølet? Hva er malt? Lær om råvarene i øl 6 august 2018 - Malt regnes for å være hovedingrediensen i øl. Den tilfører farge, smak og fylde i ølet - og består av spirede korn som er tørket ved bestemte temperaturer.
Julegavetips
Våre kurs er hyggelige opplevelser å gi i gave. Nå som man igjen skal møte andre folk med omhu, er det deilig å ha noe å se fram til i andre enden. Våre gavekort er gyldige i hele 18 måneder, slik at mottaker selv kan bestemme når hen vil delta.
Siste øltester fra Ølakademiet